Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Київ_zaporozhec_o_i_bezpeka_zhittediyalnosti

.pdf
Скачиваний:
24
Добавлен:
02.06.2015
Размер:
2.11 Mб
Скачать

Ризик. Застосування ризик-орієнтованого підходу для побудови імовірнісних...

ну, гідродинамічну), несприятливі природні умови, стан будівель, споруд, обладнання, наявність небезпечних речовин, а також умови праці.

Чинники небезпеки та види діяльності (виробництва), за наявністю яких підприємство має бути віднесене до ПНО, визначені:

переліками робіт підвищеної небезпеки та об’єктів, машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 15.10.2003 № 1631;

переліком видів діяльності та об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 27.07.1995 № 554;

переліком особливо небезпечних підприємств, припинення діяльності яких потребує вжиття спеціальних заходів щодо запобігання заподіянню шкоди життю та здоров’ю громадян, майну, спорудам, навколишньому природному середовищу, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 6.05.2000 № 765;

переліком підприємств, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженим Постано-

вою Кабінету Міністрів України від 29.08.2000 № 1346. Суб’єкт господарської діяльності, у власності або користуванні

якого є хоча б один ПНО, чи який має намір розпочати будівництво або реконструкцію такого об’єкта, має провести ідентифікацію потенційної небезпеки об’єкта для визначення класу його небезпеки, й у двотижневий термін повідомити про результати ідентифікації відповідні територіальні органи Держнаглядохоронпраці, урядовий орган державного нагляду у сфері цивільного захисту, органи Держекоінспекції, Державної санітарно-епідеміологічної служби, Держархбудінспекції, відповідні місцеві держадміністрації та виконавчі органи місцевих рад.

У разі змін на ОПН щодо умов виробництва, номенклатури небезпечних речовин або їх кількості суб’єкт господарської діяльності має у 6-місячний термін провести їх повторну ідентифікацію і протягом двох тижнів повідомити уповноважені органи про зміни порівняно з попередньою ідентифікацією.

Ідентифікацію об’єкта мають проводити спеціалізовані організації, які отримали відповідні дозволи (ліцензії) на здійснення таких видів діяльності та відповідно до методик, затверджених у встановленому порядку.

411

РОЗДІЛ 6.

Суб’єкти господарської діяльності, у власності (користуванні) яких знаходяться ОПН, на яких використовуються, виготовляються, переробляються, зберігаються або транспортуються одна чи кілька небезпечних речовин або категорій речовин у кількості, що дорівнює або перевищує нормативно встановлені порогові маси, та інші об’єкти, що становлять реальну загрозу виникнення надзвичайної ситуації природного і техногенного характеру, зобов’язані організувати розробку і складання декларації безпеки об’єкта (далі — декларація). Зазначені вимоги поширюються також на будь-які підприємства, установи, організації, що планують експлуатувати хоча б один об’єкт підвищеної небезпеки. Порядок розробки декларації безпеки, її зміст та методика визначаються Постановами Кабінету Міністрів України.

Розробка Декларації передбачає всебічну оцінку ризику аварії й пов’язаних із нею наслідків. Декларацію безпеки треба складати окремо на кожний об’єкт підвищеної небезпеки: для тих, що експлуатуються – як самостійний документ, для об’єктів, що будуються, реконструюються або ліквідуються – як складова частина відповідної проектної документації. Для ОПН в разі їх розміщення на одному виробничому майданчику може бути складена одна декларація безпеки. Для ОПН, що експлуатується або ліквідується, декларація безпеки має бути складена не пізніше як протягом 1 року після його реєстрації в Державному реєстрі

ОПН, для об’єктів, експлуатація яких планується – до початку їх

експлуатації.

До ОПН належать також об’єкти, на яких:

використовується устаткування, що працює під тиском понад 0,07 МПа або за температури нагрівання води вище як 115°С;

використовуються стаціонарно встановлені вантажопідйомні механізми, ескалатори, канатні дороги, фунікулери;

виходять розплави чорних і кольорових металів і сплави на основі цих розплавів;

ведуться гірські роботи, роботи зі збагачення корисних ко-

палин, а також роботи в підземних умовах.

У разі перегляду декларації безпеки ОПН зазначена документація має пройти експертизу щодо повноти дослідження ступеня небезпеки та оцінки рівня ризику, обґрунтованості й достатності прийнятих рішень на зниження рівня ризику, готовності до дій з локалізації і ліквідації наслідків аварії.

412

Ризик. Застосування ризик-орієнтованого підходу для побудови імовірнісних...

Експертизу декларації безпеки ОПН повинні проводити організації, які мають відповідні дозволи (ліцензії) на здійснення таких видів діяльності. Забороняється проведення експертизи декларації безпеки організацією, яка є її розробником.

Суб’єкт господарської діяльності повинен подати декларацію безпеки разом із позитивним висновком експертизи відповідним територіальним-уповноваженим органам виконавчої влади, до відання яких віднесені питання державного нагляду та контролю у сфері діяльності, пов’язаній з ОПН.

Безпека людини в концепції ООН про сталий людський розвиток

Сталий розвиток щодо розвитку суспільства означає покращання якості життя людей з таких головних напрямків :

соціальне та економічне забезпечення;

екологічно сприятливе середовище для життя;

підвищення безпеки життя;

покращення стану здоров’я.

Спроби визначити, що таке безпека людини сьогодні, надзвичайно широко розповсюджені.

Програма Розвитку Організації Об’єднаних Націй (UNDP)

у другому розділі щорічного звіту про розвиток людства за 1994 р.: «Нові виміри безпеки людини» опублікувала наступне

визначення безпеки людини:

Звіти по людському розвитку публікуються з 1990 р.

«Безпека людини має два головні аспекти. Вона означає, поперше, безпеку від таких хронічних загроз, як голод, хвороба і репресії. І по-друге, вона означає захист від раптових і шкідливих руйнівних ситуацій в умовах щоденного життя, — чи то вдома, на роботі або в суспільстві. Такі загрози можуть існувати на всіх рівнях національного буття і розвитку…»

Основні проблеми глобальної безпеки людини:

Неконтрольоване зростання населення.

Нерівність економічних можливостей

Надмірна міжнародна міграція

Деградація навколишнього середовища.

Торгівля наркотиками

Міжнародний тероризм.

Концепція безпеки повинна різко змінитися.

413

РОЗДІЛ 6.

Безпека для простих людей перш за все в повсякденному житті нічим не порушеному — відсутність загрози хвороб, голоду, злочинності, безробіття., соціальних конфліктів, політичних репресій і екологічних катастроф.

Безпека людини означає, що люди можуть робити свій вибір вільно і безпечно, будучи при цьому у відносній впевненості, що ті можливості які вони мають сьогодні не будуть ними втрачені завтра.

Сім основних категорій безпеки:

Економічна безпека потребує забезпечення доходів, достатнього для задоволення насущних потреб

Продовольча безпека — основні продукти харчування доступні для людей як економічно так і фізично.

Безпека для здоров’я — в країнах що розвиваються — 17 млн людей щорічно гинуть від інфекційних і паразитарних захворювань, в т.ч. 6,5 гострі респіраторні інфекції, 4,5 шлунково-кишкові захворювання, 3,5 млн помирають від туберкульозу. В промислово розвинутих країнах 5,5 млн від серцево-судинних захворювань, на другому місці рак

Екологічна безпека — люди знаходяться в прямій залежності від зовнішнього середовища, але попри все рахують, що будь яка шкода нанесена природі відновиться.

Особиста безпека — загрози що йдуть від:

1.Держави (фізичні тортури)

2.Інших держав — війна

3.Від других груп людей — етнічні конфлікти

4.Від злочинних угруповань

5.Загрози жінкам — насилля, жорстоке поводження в сім’ї

6.Загрози направлені на дітей — жорстоке поводження, на-

силля

7.Загрози самому собі— самовбивство, наркотики.

Громадська безпека — захист на рівні сім’ї, общин, іншого угруповання, які в свою чергу можуть здійснювати насилля над людиною.

Політична безпека — безпека від репресій за переконан-

ня, національність, релігію. тобто порушення прав людини. спів відношення У бюджеті витрат на військові і соціальні

потреби.

В даному звіті безпека людини визначена, як універсальна потреба, яка підкреслюється широкою взаємозалжністю всіх людей,

414

Ризик. Застосування ризик-орієнтованого підходу для побудови імовірнісних...

залежністю від величезної кількості загроз, загальних для будького і будь-де. Безпека людини залежить від наявності превентивних засобів, які в свою чергу залежать від того, як люди живуть, від їх доступу до засобів охорони здоров’я, соціальних, економічних і освітянських можливостей, від того, живуть вони в умовах миру чи війни.

Забезпечення безпеки людини відбувається за допомогою:

Ідентифікації (поширених і критичних загроз);

Запобігання (таким чином, щоб небезпеки не реалізовувалися);

Обмеження (небезпеки проявляються, але шкода від них обмежується);

Реагування (жертви небезпек отримують всесторонню під-

тримку).

Право людини на безпеку ухвалено в ряді міжнародних документів, зокрема в:

Декларації, ухваленій 5-ю Всесвітньою конференцією по запобіганню і управлінню пошкодженнями, що відбулася в Делі, 8 березня 2000 р.

Декларації про право людини на безпеку «Монреальськїй декларації», прийнятій 6-тою Всесвітньою конференцією по запобіганню і управлінню пошкодженнями, Монреаль, Канада, 15 травня 2002 р.

– Міжнародне законодавство з безпеки життєдіяльності

Питанням безпеки у світі опікуються досить багато міжнародних організацій. Головну об’єднуючу роль у світі відіграє Організація Об’єднаних Націй (ООН).

Комісія ООН з прав людини утворена в 1946 р. представниками 43 держав.

Крім організацій, що поширюють свою діяльність на весь світ діє ряд регіональних, наприклад, в рамках Ради Європи створено Європейську комісію з прав людини та Європейський суд.

Міжнародне законодавство, що пов’язано з питаннями безпеки життєдіяльності має глибокі корені. На всіх історичних етапах розвитку цивілізації приймалися закони, що торкалися безпеки людей. Для прикладу розглянемо законодавство, прийняте в найближчий історичний період з різних аспектів безпеки життєдіяльності людини.

415

РОЗДІЛ 6.

Основним документом на якому ґрунтується освіта та наука з безпеки життєдіяльності людини є Концепція про сталий розвиток людства. Ця концепція, так звана «Декларація Ріо», була обґрунтована і викладена в рішеннях Конференції ООН у Ріо-де- Жанейро 1992 р.

Закон «Про об’єкти підвищеної небезпеки» є українською копією Директиви Севезо ІІ.

Це потребує застосування єдиних підходів державного управління й регулювання безпеки існуючого спектра потенційно-не- безпечних об’єктів (ПНО) та приєднання України до інших міжнародних угод і конвенцій з питань безпеки життєдіяльності та спільних дій у разі транскордонних екстремальних ситуацій з урахуванням національних інтересів та за умов істотного зниження ризиків для нашої країни.

Акти проти рабства і невільництва:

Берлінський Генеральний акт 1885 р;

Брюсельські Генеральний акт і декларація 1890 р.;

Сен-Жерменська конфенція 1919 р.

Подальший розвиток цього напрямку:

Конвенція, щодо рабства підписана в Женеві 25 вересня 1926 р. із змінами протоколом від 7 грудня 1953 р.;

Конвенція Міжнародної організації праці від 28 серпня 1930 р. про примусову або обов’язкову працю.

Акти з прав людини:

Загальна декларація прав людини прийнята 10 грудня 1948 р.; та пакти 1966 р. (громадські і політичні, соціальні, економічні і культурні, колективні).

Прийняття цих документів значною мірою вплинуло не тільки на внутрішні законодавства багатьох країн, але й на розвиток гуманітарної правосвідомості у всьому світі.

Віденська декларація прийнята на всесвітній конференції з прав людини 25 червня 1993 р.

Європейська конвенція про захист прав людини і основних

свобод схвалена 4 листопада 1950 р.

Дотримання і захист всіх прав людини й основних свобод є священним обов’язком всіх держав, а універсальність цих прав і свобод носить безсумнівний характер.

Для того, щоб міжнародний правовий акт набрав чинності в Україні його розглядає та ратифікує Верховна Рада. Ці закони ста-

416

Ризик. Застосування ризик-орієнтованого підходу для побудови імовірнісних...

новлять окрему групу законодавчих актів, що торкаються питань безпеки життєдіяльності.

Конвенцію ООН «Про ліквідацію всіх форм дискримінації стосов-

но жінок» Україна ратифікувала у 1980 році.

Закон України «Про ратифікацію Рамкової конвенції ООН про зміну клімату» від 29 жовтня 1996 р. № 435/96-ВР.

Закон України «Про ратифікацію Поправок до Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар» від 22 листопада 1996 р. № 545/96-ВР.

Закон України «Про ратифікацію Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та

про її знищення» від 16 жовтня 1998 р. № 187-ХІУ.

Закон України «Про оцінку впливу на навколишнє середовище в

транскордонному аспекті» від 19 березня 1999 р. № 534-ХІУ. Конвенцію Україна підписала ще 26 лютого 1991 р. у м. Еспо (Фінляндія).

– Україна в структурі європейської безпеки

Однією з правових форм міжнародного співробітництва України у сфері безпеки є міжнародні договори. Відповідно до ст. 9 Конституції України чинні міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України. Більше того, якщо міжнародним договором України, укладеним у формі закону, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені законодавством України, то застосовуються правила міжнародного договору. ( 94 )

Міжнародний досвід останніх років засвідчує, що окремі держави не здатні самостійно протистояти певним великомасштабним надзвичайним ситуаціям техногенного і природного характеру та новим видам загроз.

До причин, які спонукають об’єднувати зусилля різних країн з метою вирішення завдань з управління ризиками, належить:

глобальний характер окремих надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру;

можливість транскордонного поширення наслідків від певних видів надзвичайних ситуацій;

міжнародні зобов’язання України щодо запобігання великим техногенним та природним катастрофам, а також інформування, нейтралізація і надання допомоги у разі їх виникнення;

417

РОЗДІЛ 6.

необхідність інтеграції України у європейську мережу моніторингу техногенних і природних ризиків;

вигоди від міжнародного співробітництва у сфері управління ризиками надзвичайних ситуацій техногенного і при-

родного характеру.

Стратегічною метою України є повномасштабна інтеграція у Європейські і Євро-Атлантичні структури і повноправна участь у системі загальноєвропейської безпеки.

Україна спрямовує свою діяльність на розвиток співробітництва з чинними на європейському континенті структурами безпеки — організацією Західно-Атлантичного договору /НАТО/, Європейською Спілкою /ЄС/, Західноєвропейським союзом /ЗЄС/, Спілкою Євро-Атлантичного партнерства /СЄАП/, Організацією по безпеці і співробітництву в Європі /ОБСЄ/ і Спілкою Європи /СЄ/, на основі яких формується нова Архітектура Європейської безпеки XXI сторіччя.

Україна бере активну участь у роботі СЕАП і в заходах Програми «Партнерство заради миру» /ПЗМ/. Новий рівень і характер ставлення між Україною і НАТО визначається Хартією про особливе партнерство від 9 липня 1997 року. Розвиваючи співробітництво з НАТО, Україна має на меті забезпечити:

свою незалежність,

демократичний розвиток,

територіальну цілісність,

підсилити гарантії національної безпеки,

протистояти виникненню нових загроз стабільності і без-

пеки в регіоні Центральної і Східної Європи Державна програма співробітництва України з НАТО розробле-

на на основі Конституції України, основних напрямків зовнішньої політики України, Військової доктрини України, Концепції національної безпеки України й інших нормативно-правових актів. У однім з основних принципів розвитку відношень у Хартії відзначається:

Україна і НАТО базує свої відношення на принципах і обов’язках згідно з міжнародним правом і міжнародними механізмами, що включають Статут ООН, Гельсінський Заключний Акт і наступні документи ОБСЄ. Відповідно, Україна і НАТО підтверджують свої зобов’язання визнавати, що:

жодна країна не може будувати свою безпеку за рахунок

безпеки іншої країни,

418

Ризик. Застосування ризик-орієнтованого підходу для побудови імовірнісних...

жодна країна не має права розглядати якусь частину регіо-

ну ОБСЄ як сферу свого впливу.

Участь України в діяльності ООН, її самостійна відмова від ядерної зброї, скорочення і перебудова Збройних сил істотно підвищило Міжнародний авторитет України як миролюбної незалежної держави і підсилило її державну і міжнародну безпеку.

– Система національної безпеки України

Система національної безпеки є функціональною і відображає процес взаємодії цінностей, інтересів і цілей особи, суспільства, держави та загроз, що впливають на стан національної безпеки, умови їх виникнення та розвитку.

Національні цінності, інтереси і цілі відносять до основних рушійних сил системи національної безпеки, таких її елементів, що визначають її зміст, характер, конфігурацію та спрямованість.

Цінності формуються впродовж історичного процесу, розвитку матеріальноі і духовної культури суспільства, відповідають геополітичному спрямуванню країни. Національні інтереси – елемент порівняно динамічний, що формується на базі національних цінностей під впливом довгострокових тенденцій суспільного розвитку. Національні цілі — найбільш рухомий елемент. Вони визначаються національними інтересами з урахуванням внутрішньої і міжнародної обстановки.

Сучасний політичний, екологічний та соціально-економічний стан України визначає гостру актуальність постійної уваги з боку держави до забезпечення її національної безпеки. Н е о б - хідність посилення цілеспрямованої діяльності у цій сфері визначається всіма корінними політичними та економічними перетвореннями, що відбуваються в Україні та в усьому світі. Внаслідок цих змін Україна вступила в новий етап історичного розвитку в умовах, коли у світі, з одного боку, зменшилося військове протистояння та військові загрози, а з іншого — з’явилася низка нових несилових загроз, джерела яких знаходяться як всередині, так і ззовні країни. Безпека країни все більше залежить від стану навколишнього середовища, раціонального використання природних ресурсів, прогнозу та пом’якшення наслідків надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру.

Систему забезпечення національної безпеки складають як державні, так і недержавні інститути, які із застосуванням теоретико-

419

РОЗДІЛ 6.

методологічних, нормативно-правових, інформаційно-аналітич- них, організаційно-управлінських, розвідувальних, контррозвідувальних, оперативно-розшукових, кадрових, науково-технічних та інших заходів забезпечують реалізацію національних інтересів України, добробут народу й ефективне функціонування самої системи забезпечення національної безпеки.

Головна ціль системи забезпечення національної безпеки – це створення й підтримка необхідного рівня захищеності життєво важливих інтересів усіх об’єктів безпеки, який би гарантував сприятливі умови для безпечного розвитку особи та суспільства, а також сталого розвитку держави.

Ця ціль досягається за рахунок вирішення низки завдань:

забезпечення на території України безпеки особи та громадянина, її конституційних прав і свобод;

виконання державою функцій гаранта безпеки особи й суспільства, створення необхідної для цього правової бази та механізму її застосування;

створення і впровадження безпечних виробництв, пошук способів практичного використання екологічно чистих джерел енергії, прийняття невідкладних природоохоронних заходів в екологічно небезпечних регіонах України;

вдосконалення організації та здійснення цивільного захисту на території України, якісне вдосконалення єдиної державної системи попередження та ліквідації надзвичайних ситуацій, у тому числі подальша інтеграція її з аналогічними системами закордонних держав;

протидія загрозам в інформаційній сфері

розробка міжнародного співробітництва в галузі боротьби з

транснаціональною злочинністю і тероризмом тощо. Таким чином, система національної безпеки України забезпе-

чує її функціонування та розвиток.

420