Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Курсовые работы / Курсова робота. САП / Курсова робота. САП / поясниловка / 3 Логічні зв'язки між станційними й перегінними пристроями

.docx
Скачиваний:
75
Добавлен:
15.09.2013
Размер:
68.54 Кб
Скачать

3 Логічні зв'язки між станційними й перегінними пристроями

3.1 Схема зміни напряму руху поїздів

На даному двоколійному перегоні згідно з завданням курсового проекту необхідно передбачити організацію тимчасового руху за неправильним напрямком у випадку пошкоджень або капітальному ремонту однієї з колій. Для цього організується чотирьохпровідна схема зміни напрямку руху поїздів, яка здійснює переналаштування пристроїв електричної централізації та схем АБТЦ на відповідний напрямок руху .При зміні напрямку руху живлення ламп прохідних світлофорів відключається, а машиніст користується лише показаннями локомотивного світлофора.

Схема зміни напрямку руху (додаток Р) для другої колії перегону влаштована таким чином, що відправлення по неправильному напрямку зі станції Д можливо лише у випадку переводу цієї станції у режим відправлення на дану колію шляхом узгоджених дій чергових обох станцій И і О. Передбачено два режими зміни напрямку: нормальний та допоміжний. Нормальний виконується лише при вільному стані колії, допоміжний – у випадку якщо друга колія вільна, але несправне рейкове коло однієї з блок-ділянок, що дає хибну зайнятість. Для застосування допоміжного режиму зміни напрямку необхідна участь обох чергових сусідніх станцій И і О. Зміна напрямку здійснюється по колу 2Н-2ОН, а контроль стану перегону – по колу 2К-2ОК. Живлення контрольного кола завжди здійснюється зі станції відправлення, а кола зміни напрямку – зі станції прийому.

Для зміни напрямку наприклад на неправильний черговий станції, що встановлена на прийом з другої колії (станція С), повинен впевнитися у вільності колії (жовта лампа на табло) та натиснути кнопку зміни напрямку 2ЧСН та тримати її в нажатому стані до відкриття вихідного світлофора.

Так при натисканні кнопки здійснюється збудження реле 2ЧВ (допоміжне зміни напрямку), в колі збудження якого перевіряється вільність колії. Замикаючи фронтові контакти, це реле змінює полярність струму з прямої на зворотну в колі 2Н-2ОН. Реле 2НСН на станції И, збуджуючись струмом зворотної полярності, виключає реле 2НСНП та 2НВ. На станції И на табло ДСП зелена лампочка гасне та загоряється жовта, сигналізуючи, що станція переведена в режим прийому з другої колії. На станції О знеструмлене реле 2ЧКП, вимикає повільно-діючий повторювач 2ЧВКП. На час сповільнення цього реле коло 2Н-2ОН залишається замкненим, а з моменту знеструмлення 2НВ на станції И до кола 2Н-2ОН підключається батарея послідовно з джерелом станції С. По лінійному колу проходить посилений струм, від якого спрацьовує реле Н переїзду та перемикає свій поляризований якір. Збуджуючись струмом прямої полярності, реле 2ЧСН вмикає свої повторювачі 2ЧСНП та 2ЧВ. На табло станції С загоряється зелена лапочка, що сигналізує про можливість відправлення поїзду по другій колії перегону.

У випадку хибної зайнятості перегону використовується допоміжний режим зміни напрямку руху, що можливо лише при участі обох чергових. ДСП по телефонному зв’язку визначають, що останній відправлений на перегін поїзд прибув на станцію у повному складі. Дозвіл на зміну напрямку вони отримують від поїзного диспетчера. Після цього, зриваючи пломби, вони натискають кнопки 2НПВ (на станції И) та 2НОВ (на станції С) та утримують їх нажатими до закінчення зміни напрямку. Робота схеми при цьому майже аналогічна за виключенням того, що при контроль стану перегону обходиться контактам реле ЧВСН, що включені паралельно контактам реле, що контролюють вільність колії перегону.

3.2 Поєднання станційних та перегінних систем автоматики і телемеханіки

В АБТЦ вся апаратура ув'язування перебуває на посту ЕЦ. Тому, як таких схем ув'язування між станційними й перегінними пристроями в цьому автоблокуванні немає. Є ув'язування між станціями, з яких здійснюється живлення. Для ув'язування роботи станцій необхідно 8 лінійних кіл: ДСН-ОДСН, Н-ОН, К-ОК, лінійне коло блокування, дві лінії ув'язування, дві лінії повідомлення (додаток Л).

Ув'язування перегінних і станційних пристроїв необхідні для:

а) вибору показання передвхідного світлофора залежно від стану вхідного;

б) вибору показання вихідного світлофора залежно від стану ділянок видалення;

в) повідомлення ДСП про наближення й видалення поїздів за дві блок-ділянки перед станцією;

г) вибору сигнального значення кодів АЛСН для кодування рейкових кіл маршрутів відправлення.

У схемі ув'язування(Додаток С) по прийому поїздів використовуються наступні реле:

КВ - кодововмикаюче реле;

К - реле контролю цілісності основної й резервної ниток ламп червоного вогню;

3 - реле зеленого вогню передвхідного світлофора;

Ж1, Ж2 - реле жовтого вогню передвхідного світлофора;

РО - вогневе реле цілісності основних ниток дозволяючих вогнів світлофора;

ЖО - вогневе реле цілісності основних і резервних ниток дозволяючих вогнів світлофора;

КО1 - вогневого реле кола основної нитки лампи червоного вогню;

КО2 - вогневого реле кола резервної нитки лампи червоного вогню;

М- мигаюче реле;

КМ- реле контролю імпульсної роботи реле М;

ИП1, ИП2- реле сповіщення про наближення поїздів;

НГКВ1П - головне по прийому станційне кодовмикаюче реле по першій колії перегону;

СЧОТ1П - парне станційне трансмітерне реле кодування маршрутів відправлення по першій колії перегону;

НДИ- непарний датчик імпульсів типу ДИМ-1;

НМ - непарне станційне миготливе реле;

Н1ИП, НИП - непарні реле повідомлення про стан першої й другої ділянок наближення.

У схемі використовуються контакти наступних реле:

НГМ - непарне маршрутне реле прийому на головну колію;

НРУ - непарне дозволяюче вказівне реле вхідного світлофора;

НПСН - непарний повторювач станційного реле зміни напрямку;

НПС - реле запрошувального вогню на непарному вхідному світлофорі;

НКО - вогневе реле цілісності ниток ламп червоного вогню