Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізична особа.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.05.2015
Размер:
6.3 Mб
Скачать

1. Чи споживаєте Ви бад (біологічно активні добавки)?

  1. так;

  2. ні.

2. Ви використовуєте біодобавки в основному з метою:

  1. для косметичних цілей;

  2. профілактики;

  3. лікування.

3. У якому місці ви купуєте БАД?

  1. аптека;

  2. спеціалізований дистриб’юторський центр;

  3. лікарняна установа;

4. Які основні чинники впливають на вас при покупці БАДів?

  1. порада дистриб’юторів;

  2. порада лікарів;

  3. порада провізорів;

  4. порада родичів, знайомих;

  5. реклама у ЗМІ.

5. Що з перерахованого має найбільше значення для Вас при придбанні БАДів?

  1. безпека;

  2. ефективність;

  3. ціна;

  4. виробник;

  5. зручність використання;

  6. популярність;

  7. зовнішнє оформлення.

6. Ваш місячний рівень доходу:

  1. до 1218 грн.;

  2. 1219-3500 грн.;

  3. 3501-4500 грн.;

  4. більше 4500 грн.

7. Ваш вік:

  1. менше 20-ти;

  2. 21-30;

  3. 31-40;

  4. 41-50;

  5. 50 і більше.

2.1 Аналіз проведеного дослідження

Для зручності було опитано 100 респондентів. Більшість респондентів - майже 70% - це жінки. Переважно споживачі знаходяться у віковій групі від 21 до 50 років, що свідчить про досить широке використанні БАД респондентами всіх вікових груп. Рідше БАД купують респонденти у віці до 20 років - 5%.

Цінова ситуація, яка складається на вітчизняному ринку біодобавок, свідчить про досить високі ризики для виробників, обумовлені значним рівнем конкуренції і недовірою населення до даної продукції через нестачу достовірної інформації та поширення фальсифікованої продукції.

Основною ціллю споживання БАД є профілактика (для 55 %), при чому з цією ціллю їх купують в основному респонденти у віці до 40 років. Респонденти у віці більше 40 років споживають їх, як правило, з метою лікування (18 %) (рис. 2.1).

Рис. 2.1 Мета споживання БАД

Значна більшість респондентів - понад 40% - зазначили, що придбали БАД в аптеці, що свідчить про збільшену останнім часом ролі аптек в реалізації даної продукції.

Роль дистриб'юторів трохи знизилася, але все-таки їх послугами користуються близько 43% споживачів (рис. 2.2 ). Сформована ситуація свідчить про диверсифікаційні підходи до збуту біодобавок і є досить ефективним методом зниження ризиків.

Рис. 2.2 Місця придбання БАД споживачами

Згідно аналізу, найчастіше респонденти набувають БАД за порадою родичів і знайомих - 32% (рис. 2.3). У той же час більше 31% респондентів придбали БАД за рекомендацією лікаря, що свідчить про ефективну роботу дистриб'юторів і медичних представників з лікарями. Найчастіше - це БАД, які використовуються при лікуванні серцево-судинних, шлунково-кишкових, дерматологічних, урологічних, офтальмологічних і суглобових захворювань, в споживанні яких важлива роль лікаря і провізора. Залучення лікарів в схему реалізації БАД - один з найперспективніших методів просування даної продукції, однак матеріальна зацікавленість медичного персоналу часто необ'єктивно впливає на призначення раціональної схеми лікування.

Рис. 2.3 Чинники впливу на споживачів при покупці БАД

Дані досліджень показують, що найбільше значення для споживачів при придбанні БАД мають ефективність і безпека продукції (по 25%) (рис. 2.4). На третьому місці респонденти відзначили ціну БАД (20 %). Простежується підвищена увага до поєднання ціни та ефективності добавки. Споживачі стали більш уважно ставитися до різниці цін в різних місцях продажу: якщо раніше ця різниця здавалася несуттєвою, то тепер вона схиляє до пошуку більш вигідної покупки.

Рис. 2.4 Розподіл переваг споживачів БАД

Найменше споживачі звертають увагу на зовнішнє оформлення продукції. Однак інформативність упаковки та анотації, включаючи перерахування основних компонентів складу й інші ознаки якості товару, грає не останню роль для споживача при придбанні БАД.

Проведемо сегментацію споживачів за такими характеристиками як вік та рівень доходу. З результатів анкетування видно, що більшість опитуваних – це молоді люди віком від 21 до 30 років (їх частка у сукупності опитуваних складає 50 %); достатньо велика частина респондентів віком від 31 до 40 років (30 %); дещо менша частина опитуваних старше 50 та менше 20 років ( 15 % та 5 % відповідно) (рис. 2.5).

Рис. 2.5 – Розподіл респондентів за віком

Багато біодобавок не витримують конкуренції з лікарськими препаратами, а критика з боку ЗМІ та відсутність реальної державної підтримки не сприяють підвищенню попиту на дану продукцію [http://www.biodobavki.org/].