Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ZPU (1) / 15

.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
92.16 Кб
Скачать

8

Олексій Волович, директор Одеського філіалу Національного інституту стратегічних досліджень

Світлана Боєва, заступник директора Департаменту зовнішніх зв’язків Одеської міської ради

„Чорноморські новини”, 27.05.2006

Південні ворота України

(Одещина на шляху євроінтеграції )

Одеський регіон посідає значне місце в зовнішніх зв’язках України. Значення Одеси як міжнародного транзитного центру зумовлене її географічним розташуванням на євразійських торговельних комунікаційних напрямках - Схід-Захід і Північ-Південь. Одеса, як міжнародний центр, мала виникнути там, де проходить межа великого українського степу і цивілізацій Чорноморсько-Середземноморського басейну, де сходяться великі європейські ріки - Дніпро, Дунай, південний Буг і Дністер. Одеса, як міжнародний центр мала виникнути там, де межують слов’янський, мусульманський, еллінський і романський світи.

Одеський регіон має прикордонне, вигідне приморське, транзитне, транспортно-розподільче економіко-географічне положення, що сприяє формуванню потужних портів, міжнародних транспортних коридорів, транзитних потоків товарів, енергоресурсів, і як наслідок, відзначається високою часткою зовнішньоекономічних функцій в господарському комплексі країни.

Морські і сухопутні шляхи з'єднують Одеську область з країнами Чорноморсько-Каспійського регіону, Близького Сходу, і Середземномор’я. Чорне море з’єднує Одеську область з Росією, Грузією, Туреччиною, Болгарією і Румунією. Одеська область межує з великою європейською рікою - Дунаєм, завдяки якій вона здійснює безпосередні торговельно-економічні зв’язки з дев’ятьма країнами Європи - Румунією, Молдовою, Болгарією, Словаччиною, Угорщиною, Сербією, Хорватією, Австрією, Німеччиною. Одеська область відрізняється від інших областей України наявністю потужного морегосподарського комплексу,  який  включає в себе 7 морських портів (загальний обсяг вантажопереробки портів області становить близько 75 % від усіх портів України), 5 судноремонтних заводів та понад 20 приватних судноплавних компаній. Морськими воротами України є Одеський та Іллічівський морські торговельні порти, виробничі потужності яких дають можливість щорічно перевантажувати близько 75 млн. тонн різноманітних вантажів, що складає більше 50% від обсягів вантажопереробки усіх портів України.

Загальна довжина залізничної мережі області майже 1,100 км, її обслуговує 100 залізничних станцій. Через територію регіону проходять два європейські, так звані, Критські коридори - 7-й Дунайський та 9-й. Стратегічне значення для їх розвитку має будівництво каналу Дунай - Чорне море в українській частині дельти Дунаю. Одещину перетинає також 7 автомагістралей. Одним з найбільш перспективних є Євроазійський транспортний коридор, ключовою ланкою якого є поромна переправа Іллічівськ-Поті, яка функціонує з кінця 1996 року. Спорудження нафтопроводу Одеса-Броди та морського нафтоперевалочного комплексу Південний створюють можливість для перетворення Євразійського транспортного коридору на нафтотранспортний. Географічне розташування Одеського регіону дозволяє йому стати основною сполучною ланкою між багатим на нафтові родовища каспійським регіоном і європейським ринком. Усе це надає нашій області великі можливості здійснення експортно-імпортних операцій і активізації економічної співпраці із зовнішнім світом.

За часи незалежності України посилення євроінтеграційних тенденцій у зовнішньоекономічній та міжнародній діяльності Українського Причорномор’я стає характерною рисою суспільно-політичного та економічного життя. Формуються нові форми зовнішньоекономічної співпраці. Останнім часом найбільш поширеним стає міжрегіональне співробітництво як в рамках міжнародних регіональних організацій так і на двосторонній основі. За активністю євроінтеграційних процесів та міжрегіональних зв’язків в межах Українського Причорномор’я виділяється Одеська область, яка після наступного розширення ЄС у 2007 році буде безпосередньо з ним межувати. Крім того, після рішення Празького самміту про розширення НАТО, південні сухопутні та морські кордони Одеської області перетворюються на кордони між Україною та Альянсом.

Значну роль відіграє Одеса як місце проведення регулярних консультацій і круглих столів щодо врегулювання Придністровської проблеми. В листопаді 2005 року в Одесі було відкрито штаб Місії Європейського Союзу по наданню допомоги на українсько-молдовському кордоні. Обсяг фінансування Місії складе близько 8 млн. євро. Місія розрахована на два роки з можливістю продовження терміну її діяльності. До її складу входять чиновники прикордонних правоохоронних і митних служб 16-ти країн Євросоюзу, 69 співробітників з ЄС, а також 50 місцевих фахівців. В рамках Місії проводитимуться консультації і навчання співробітників прикордонних і митних служб України і Молдови для здійснення ефективного контролю на кордоні. Основна мета - забезпечити довіру і підсилити співпрацю на кордоні і обмін інформацією між двома країнами.

У рамках реалізації програм сусідства між розширеним ЄС і країнами-сусідами Одеська область має можливість взяти безпосередню участь у двох програмах: Програмі Сусідства „Україна-Румунія” та програмі CADSES - транснаціонального співробітництва з регіонального розвитку. Названі програми основними пріоритетами співпраці визначають: транскордонне партнерство; підтримку місцевого соціально-економічного розвитку; співпрацю в охороні довкілля, культурній, транспортній, інформаційній сферах; загальну підтримку транскордонних проектів з регіонами країн-сусідів. Щодо участі в регіональних організаціях Одещина є безперечним лідером в Українському Причорномор’ї. Одеська область є дійсним членом таких європейських організацій: Асамблея європейських регіонів - з 1992 року, Робоча співдружність придунайських країн - з 1994 року, Асоціація європейських прикордонних регіонів – з 2001 року, Конференція приморських регіонів Європи – з 2004 року, Асамблеї європейських виноробних регіонів (АЄВР) з 2004 р.

Двостороннє співробітництво та партнерство на регіональному рівні сьогодні є однією з форм сприяння євроінтеграції. У 2003 році укладені угоди про співробітництво між Одеською областю та Поморським воєводством (Республіка Польща), Клайпедським округом (Литовська Республіка), а також між Одеською облдержадміністрацією та Варненською обласною адміністрацією (Республіка Болгарія). Аналогічні угоди має Одеська область з такими регіонами: провінцією Фуцзянь (Китай), Губернаторством Стамбул (Туреччина), Асамблеєю народної влади провінції Матансас (Республіка Куба), повітовою Радою Галац (Румунія), Урядом Москви, Республікою Карелія (Росія). Крім того, активно розвивається співпраця з Підкарпатським, Люблінським воєводствами Польщі. У рамках року Грузії 25 березня 2005 року було підписано Програму торговельно-економічного, науково-технічного і гуманітарного співробітництва між Одеською областю України та Аджарською Автономною Республікою Грузії. На початку 2006 року планується підписати Угоду про співробітництво між Одеською обласною державною адміністрацією і Могильовською областю (Республіка Білорусь).

Восени 2002 року в Одесі пройшов Перший українсько-російський діловий форум „Перспективи ділового співробітництва України і Росії”. У вересні 2003 року у м. Одесі відбувся Другий українсько-російський діловий форум . Проведення згаданих форумів стало підґрунтям для створення у травні 2003 року під час зустрічі в Одесі Постійно Діючої Наради керівників регіонів Російської Федерації та України „Співдружність регіонів”. На даний час членами „Співдружності регіонів” є Автономна Республіка Крим, 22 області, міста Київ та Севастополь від України та 42 суб’єкти Російської Федерації. Ближчим часом Одеська обласна державна адміністрація планує розширити географію міжрегіонального співробітництва саме за рахунок, регіонів країн – членів Європейського Союзу. Так, вивчаються можливості щодо встановлення співробітництва з землями Гамбург та Нижня Саксонія Федеративної Республіки Німеччина, регіонами Лігурія та Тоскана Італійської Республіки, провінцією Аквітань Франції, однією з областей Шотландії.

За класифікацією Єврокомісії Одеська область вважається прикордонною, що створює сприятливі умови для розвитку транскордонного співробітництва. Одеська область увійшла до складу єврорегіону „Нижній Дунай”, угоду про створення якого було підписано 14 серпня 1998 року в м. Галац (Румунія). До складу єврорегіону увійшли також райони Кагул та Кантемир (Республіка Молдова), повіти Бреїла, Галац, Тульча (Румунія). З липня 2000 року по листопад 2002 року Одеська область головувала в єврорегіоні “Нижній Дунай”. У 2003 році в м. Рені відбулося відкриття Регіонального агентства транскордонного співробітництва “Єврорегіон “Нижній Дунай”. Агентство створено за сприяння проекту ТАСІС. Мета діяльності агентства - сприяння сталому соціально-економічному розвитку Придунайського регіону та просуванню транскордонного співробітництва в рамках єврорегіону “Нижній Дунай” шляхом реалізації проектів та програм транскордонного співробітництва і територіального розвитку.

В умовах розширення Європейського Союзу та НАТО на Схід, транскордонне співробітництво набуває особливого значення. Воно стає одним з засобів реалізації євроінтеграційних намірів України, в першу чергу, через запровадження ефективної регіональної політики та використання потенціалу регіонів.

Зовнішньоекономічна діяльність. Загальний обсяг зовнішньоторговельного обороту Одеської області у 2004 році склав 3 млрд. 75.4 млн. дол., що на 238.5 млн. або на 8.4% більше ніж у 2003 році. Обсяги експорту у 2004 р. досягли 1 млрд. 710.8 млн. дол., що на 156.8 млн. дол., або на 10.1% більше ніж у 2003 році; обсяги імпорту – на 1 млрд. 364.6 млн. дол. , що на 81.7 млн. дол.. США або на 6.4 % більше, ніж у 2003 році. Основними торговельними партнерами Одеської області по експорту-імпорту послуг є Швейцарія, Велика Британія, США, РФ, Греція і Туреччина.

Останнім часом активно розвивається співпраця як на рівні органів державного управління так, і на рівні галузей та конкретних підприємств. Як приклад діяльності європейських проектів та програм, може слугувати реалізація на Одещині програми австрійського фонду “Вusiness-award, спрямованої на підтримку малого та середнього бізнесу в Україні,. Метою проекту “Вusiness-award” є також організація співпраці між малими підприємствами Одеського регіону, Австрії та інших країн Євросоюзу.

За даними Головного управління статистики в Одеській області, загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в Одеській області за станом на 01.01.2006 р. склав 572.5 млн. дол., що на 57.5 млн. дол. або на 11.1% більше, ніж за станом на 01.01.2005 р. Лідерами за обсягами іноземних інвестицій є Британські Віргінські острови (126 млн. дол.), США (85 млн. дол.), Кіпр (71 млн. дол.), Сполучене Королівство (63 млн. дол.), Швейцарія ( 29 млн.), Нідерланди (30 млн. дол.), Монако (19 млн. дол.), Німеччина (10 млн. дол.), Греція (8 млн. дол.), Австрія (7 млн. дол.), Ізраїль (7 млн. дол.). У розрахунку на душу населення в Одеській області за станом на 1 січня 2006 року припадає майже 241.4 дол. прямих інвестицій. На 1 січня 2006 року понад 40% загального обсягу інвестицій в економіку області становлять кошти, вкладені у розвиток промислового виробництва, 20% - транспорт та зв’язок, торговельно-посередницька діяльність – 10 %.

Туризм. Одеська область - регіон з великим туристичним потенціалом. В області нараховується більше 1500 пам’ятників архітектури і містобудування, що включені до реєстру архітектурних пам’яток національного значення. Одеса є другим містом України після Києва, який найбільше відвідують іноземні туристи. Так, у 2004 році в Одеській області побували близько 800 тис. туристів, із них приблизно 220 тис. – іноземці. Більшість іноземних туристів прибула із Росії, Німеччини, Італії, Молдови, Білорусії, Польщі і Туреччини. Одеса може бути перспективним оздоровчим курортом. В Одеській області нараховується близько 750 санаторіїв, функціонує близько 40 готелів. Одеська область має значні можливості для розвитку так званого „зеленого туризму”: дельта Дністра, Дунайські плавні, „українська Венеція” – Вилкове.

Активно розвивається співпраця в туристичній сфері. Так, нещодавно була досягнута домовленість про розширення співпраці між Одеською областю, її провідними туристичними підприємствами регіону та одним з найбільших у Польщі туристичних операторів “Фондом відпочинку працівників”. Ще одним спільним проектом Державної туристичної адміністрації України та Європейського Союзу у туристичній галузі стане відкриття на Одещині (у м. Білгород-Дністровську) туристичного інформаційного центру. Метою діяльності таких центрів має стати просування туристичного продукту на міжнародному рівні та розвиток співпраці між різними туристичними підприємствами нашої країни та країн-членів ЄС.

Протягом останніх років Одеська обласна державна адміністрація провела низку заходів для демонстрації інвестиційної привабливості та економічного потенціалу Одещини. У травні 2004 р. відбулася презентація економічного потенціалу Одеської області в столиці Європейського Союзу - Брюсселі. Економіку регіону представляли 24 підприємств. На презентації були представлені провідні галузі – морський транспорт, порти, туризм і рекреація, харчова та переробна промисловість, виноробна та лікеро-горілчана галузі, хімічні підприємства.

За підтримки Посольства України у Франції та Асоціації французьких промисловців MEDEF International, у вересні 2004 року відбулася презентація економічного, інвестиційного та експортного потенціалу, історичної спадщини та культурного здобутку Одеської області в Парижі. В рамках презентації була представлена експозиція економічного, інвестиційного, культурного та наукового потенціалу Одеської області, відбулися двосторонні переговори, засідання «круглих столів», зустрічі з керівництвом провідних підприємств та організацій Французької Республіки. На запрошення Посольства України в Угорській Республіці 20-21 жовтня 2005 року відбулась презентація економічного, інвестиційного та експортного потенціалу, історичної спадщини та культурного здобутку Одеської області. Презентація відбулась на досить високому організаційному і якісному рівні, викликала широкий інтерес з боку офіційних і ділових кіл Угорщини. Було зроблено вагомий внесок у формування позитивного іміджу області та України в цілому, а також надано можливість підприємствам, науковим та навчальним закладам області у налагодженні прямих контактів і подальшому розвитку співробітництва з угорськими партнерами.

Важливим напрямом євроінтеграційної діяльності на рівні регіону є залучення Одеської області до співпраці в рамках діяльності міжурядових комісій. У червні 2003 року в Одесі за участю Президентів України й республіки Польща пройшов VI Економічний Форум „Україна-Польща” та ІІ Конференція голів обласних держадміністрацій і обласних рад України та воєвод і маршалків Республіки Польща. У жовтня 2004 року в Одесі проходило 8 засідання Міжурядової українсько-литовської комісії з питань торгово-економічного та науково-технічного співробітництва.

В Одесі діють дві вільні економічні зони – „Рені” і „Порто-Франко”, які є досить привабливими для потенційних іноземних інвесторів. ВЕЗ „Рені” створена терміном на 30 років на території Ренійського морського торгівельного порту загальною площею 94 га. СЕЗ „Порто-Франко” створена терміном на 25 років на території Одеського морського торгівельного порту на площі 32.5 га.

Обговорення проблем євроінтеграції, розширення ЄС, співробітництва з НАТО у ході міжнародних конференцій, круглих столів, семінарів сприяє інформаційному та науково-методологічному забезпеченню практичних процесів євроінтеграції. До цих заходів широко залучаються спеціалісти органів державного управління, науковці та викладачі закладів освіти, громадськість та ЗМІ. З метою утвердження ідей спільності європейської культурної спадщини, взаєморозуміння і взаємодії культур в закладах культури області регулярно проводяться відповідні іформаційно-просвітницькі та культурно-мистецькі заходи, спрямовані на інтеграцію українського суспільства в європейський культурний простір, проводяться презентації нової літератури європейських авторів, книжкові виставки. .

Протягом 2003-2004 років відбулося ряд семінарів в рамках Програм сусідства ЄС-Україна. Значну роботу у сфері зовнішніх зв’язків України і Одеської області проводить Одеський філіал Національного інституту стратегічних досліджень, який за період 2004-2006 років провів низку міжнародних конференцій і круглих столів, зокрема, по відносинах України з Сирією, Іраком, Ізраїлем, Туреччиною, а також по Балто-Чорноморському партнерству (Спільнота демократичного вибору).

Співпраця на рівні громадських організацій, культурне та освітнє співробітництво. Широко представлені в регіоні різні освітні проекти програми ТАСІС. Активно розвивається міжнародне співробітництво молодіжних організацій та вищих навчальних закладів обласних і районних центрів, зокрема, у рамках програми ТАСІС-ТЕМПУС в сфері організації виробничої практики, академічного обміну студентами й викладачами, що дає змогу значно реформувати навчальні програми та відкрити нові навчальні курси, розширювати міжнародні зв'язки. Так, наприклад, на запрошення французької сторони молодь Одещини мала можливість у 2004 році взяти участь у Літній школі у м. Ліон, регіон Рона-Альпи.

В рамках європейської та євроатлантичної інтеграції України з 2004 року в Українському Причорномор’ї діє Державна програма підготовки перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців-держслужбовців, яка розрахована на 2004-2007 роки.

Одеський регіон разом з іншими областями України вносить свій вагомий вклад в реалізацію національної Стратегії інтеграції України до Європейського Союзу. Активна діяльність Одеської області на регіональному рівні сприяє залученню України до транскордонної та міжрегіональної співпраці з країнами-членами Євросоюзу, розбудові інфраструктурних мереж України, залученню до регіону кредитів Європейського інвестиційного банку та популяризації у нашому суспільстві демократичних традицій, євроінтеграційних ідей.

Співпраця з НАТО. Завдяки своєму геополітичному розташування Одеський регіон має можливість відігравати значну роль у відносинах України з НАТО. Одеський регіон знаходиться в центрі своєрідної дуги нестабільності. Він, можливо, є самою відвідуваною областю України представниками різноманітних структур НАТО. У 2000 році Одеський регіон відвідав Генеральний секретар НАТО Джордж Роберстон. З 1998 року на узбережжі Одеської області проводяться військово-морські навчання Сі Бріз. Протягом останніх трьох років Одесу відвідали військові кораблі країн НАТО - Іспанії, Італії, Греції, Великої Британії, Франції. Протягом останніх кількох років на узбережжі Одеської області проводяться міжнародні навчання "Кооператив Партнер" у рамках програми "Україна - НАТО: партнерство заради миру". Командири і представники екіпажів військових кораблів ВК НАТО завжди зустрічаються з керівництвом області і міста. З метою підвищення обізнаності громадськості щодо діяльності НАТО на веб-сайті облдержадміністрації створено та проводиться постійне оновлення рубрики “Співробітництво з НАТО”, яка містить такі розділи як “Загальна інформація про НАТО”, “Регіональний аспект євроатлантичної інтеграції”, “План дій Україна-НАТО”, “Стамбульський самміт НАТО”. На сайті Головного управління економіки та європейської інтеграції облдержадміністрації розміщуються розділи “Європейський вибір” та “Міжрегіональне співробітництво”. В області проводиться активна робота щодо виконання заходів Цільового плану Україна-НАТО на 2006 рік на шляху демократизації суспільства та наближення до євроатлантичних стандартів у суспільно-політичній, соціальній та економічній галузях, а також щодо забезпечення безпеки населення.

Зовнішні зв’язки Одеської мерії. Після Помаранчевої революції і поновлення Е. Гурвіца на посаді Міського голови Одеси, перед муніципалітетом Одеси постало завдання заново формувати міжнародний імідж міста, ліквідувати інформаційний вакуум за кордоном, увійти до різних міжнародних організацій. За словами директора Департаменту зовнішніх зв'язків міськвиконкому Олега Довженкова, "протягом колишніх семи років, коли мером був Руслан Боделан, більшість раніше встановлених міжнародних зв'язків були розірвані, а конструктивна взаємовигідна співпраця – застопорилось, практично припинені зв'язки з 24-у спорідненими містами -  від Єгипту до США". Справжнім інформаційним проривом у зовнішній світ стало створення інформаційного муніципального сайту (http://www.misto.odessa.ua )

Протягом останніх років значно зріс обсяг контактів з представниками іноземних держав. В Одесі діє 6 Генеральних консульств – Болгарії, Греції, Грузії, Польщі, Російської Федерації, Туреччини та Ізраїльський культурний центр. Планується ближчим часом відкрити Генеральне консульство Китайської Народної Республіки. В Одесі постійно перебувають аташе Франції, Німеччини, Ізраїлю. На Представництво МЗС України в Одесі покладено завдання координації їхньої діяльності, підтримання міжнародних зв’язків на регіональному рівні, легалізація документів, проведення паспортно-візової роботи.

З метою зміцнення і розвитку співпраці між містами-портами країн Чорноморського басейну 5 грудня 1992 року в Одесі було створено неурядову громадську організацію – Міжнародний чорноморський клуб (МЧК). Сьогодні МЧК об’єднує 24 міста із 9 країн Чорноморського і Середземноморського басейну. МЧК має статус спостерігача при ОЧЕС і консультативний статус при Економічній і Соціальній Раді ООН. В своїй діяльності МЧК проводить різні заходи в соціальній і культурній сферах, а також в галузі економіки. 11-12 листопада 2005 р. в Трабзоні відбулось засідання ХVI Асамблеї МЧК, на якій президентом цієї організації на період з 2005 – 2008 рр. Було обрано мера Трабзона пана Волкана Джаналиоголу. Наступне засідання Асамблеї МЧК відбудеться у березні 2006 р. в Одесі.

Особливе місце в роботі Одеського муніципалітету посідає співпраця з містами-побратимами. Нині Одеса має побратимські зв’язки з 35 містами світу. Міста-побратими: Олександрія (Єгипет), Балтімор(США), Валенсія (Іспанія), Ванкувер (Канада), Варна (Болгарія), Генуя (Італія), Москва, Санкт-Петербург, Волгоград, Таганрог, Грозний (Росія), Брест, Мінськ (Білорусія), Таллінн (Естонія), Єреван (Вірменія), Тбілісі (Грузія), Йокогама (Японія), Калькутта (Індія), Кішінеу (Молдова), Констанца (Румунія), Ліверпул (Велика-Британія), Гданськ, Лодзь (Польща) Марсель (Франція), Нікосія, Ларнака (Кіпр), Оулу (Фінляндія), Пірей (Греція), Регенсбург (Німеччина), Сегед (Угорщина), Спліт (Хорватія) Стамбул (Туреччина), Тріполі (Ліван), Хайфа (Ізраїль), Циндао (Китай) Вальпараісо ( Чілі).

Наведемо кілька прикладів співпраці Одеси з містами-побратимами.

Основу побратимських зв’язків між Варною і Одесою становить спільна співпраця в МЧК, у сфері освіти, культури і спорту. Одна з вулиць міста носить назву Варненська, в історичній частині міста знаходиться Всеукраїнський центр болгарської культури. На базі середньої школи № 45 функціонує товариство дружби і міст-побратимів. В 2003 році в Одесі перебувала делегація представників бізнесових кіл Варни. Делегації Варни неодноразово брали участь у святкуванні Дня Одеси.

Зв’язки з Йокогамою (Японія) - це і функціонування в Одесі на постійній основі японського бізнес-коледжу, і курсів японської мови, і регулярна участь одеських дітей в різних конкурсах, які проводяться в Японії, і постійний обмін лікарями, колективами художньої самодіяльності, спортивними делегаціями. В Одесі діє загальноосвітня школа з викладанням японської мови і т. д.

Підсумовуючи сказане, слід зазначити, що сьогодні згідно з проголошеним Президентом В. Ющенком курсом на європейську інтеграцію, Одеський регіон активно розвиває міжнародні зв’язки, оскільки це відкриває широкі можливості для розвитку регіону.

Соседние файлы в папке ZPU (1)