Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ZPU (1) / 24

.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
22.21 Кб
Скачать

Трансформаційні процеси в Україні супроводжуються глибокою економічною кризою. У зв’язку з цим загострились питання ресурсного забезпечення економічного розвитку, особливо його фінансової складової. Розбалансованість фінансової системи, платіжна криза, спричинена насамперед переходом до світових цін на енергоносії, обмеженість внутрішніх нагромаджень та наявність від’ємного сальдо платіжного балансу, об’єктивно обумовили потребу в зовнішніх коштах для відновлення господарської рівноваги, забезпечення стабільного економічного розвитку.

З приєднанням України у 1992 році до найвпливовіших міжнародних фінансових інституцій розпочато інтеграцію у світову фінансову систему. Серед зовнішніх фінансових джерел запозичень для України найбільший потенціал мають міжнародні фінансові інститути – Міжнародний валютний фонд (МВФ), Світовий банк (СБ), Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР). В умовах подолання негативних наслідків світової фінансово – економічної кризи та необхідності відновлення економічного зростання співробітництво України з міжнародними фінансовими інституціями (МФІ) спрямовується на залучення додаткових фінансових ресурсів для реформування національної економіки, забезпечення щорічних темпів зростання ВВП на рівне не менше 4-5%, реалізацію пріоритетних системних та інвестицій них проектів. У сучасній системі міжнародних відносин України ресурси МФІ, за умови їх ефективного використання, є важливим джерелом ресурсного забезпечення реалізації пріоритетних проектів та завдань соціального та економічного розвитку, інструментом перетворень та міжнародної інтеграції.

З метою сприяння концентрації зусиль МФІ на першочергових заходах Уряду України розроблено та схвалено Стратегічні напрями та завдання щодо залучення міжнародної технічної допомоги і співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями на 2009-2012 роки. Крім того, у вересні 2009 року Урядом схвалено нову спрощену процедуру підготовки спільних з МФІ проектів та вдосконалено систему моніторингу та оцінки їх результативності.

Протягом 2010 року Україні вдалося залучити ресурси для підготовки десяти нових спільних з МФІ інвестиційних проектів в держаному секторі економіки на загальну суму – понад 6 млрд. дол.. США (ці проекти фінансуються Світовим банком, МВФ, ЄБРР та ЄІБ). Фінансові ресурси МФІ були спрямовані перш за все на покриття дефіциту бюджету, для будівництва метрополітенів у містах Донецьку та Дніпропетровську, підвищення пропускної спроможності залізничного напрямку Знам’янка – Джанкой, реконструкції автомобільних доріг на підходах до Києва в Київській, Житомирській та Полтавській областях, реконструкції електричних мереж та будівництва повітряних ліній в Центральній, Південній частинах України та Криму, реабілітації та розвитку системи електропостачання м. Києва, впровадження програми з енергоефективності та охорони довкілля, розвитку муніципальної інфраструктури та поліпшення надання послуг населенню міст України з тепло- та водопостачання тощо.

Структура портфелю діючих проектів МФІ станом на січень 2011 року виглядає таким чином: транспортна галузь (9%); енергетика та енергозбереження (27%); реабілітація фінансового сектору та фінансування бюджету (14%); фінансовий сектор (29%); соціально – гуманітарний сектор (8%); муніципальна інфраструктура (5%); розвиток державного сектору (4%); агропромисловий комплекс (4%).

Очікувана структура портфелю діючих проектів МФІ на кінець 2011 року прогнозується з таким розподілом по секторах: транспортна галузь (10%); енергетика та енергозбереження (35%); реабілітація фінансового сектору та фінансування бюджету (17%); фінансовий сектор (7%); соціально – гуманітарний сектор (24%); муніципальна інфраструктура (3%); розвиток державного сектору (2%); агропромисловий комплекс (2%).

Урядом приділяється особлива увага співпраці з МФІ у сфері енергетики для фінансування пріоритетних проектів, спрямованих у тому числі на ефективне функціонування газотранспортної системи.

Так, вже досягнуто домовленостей з МФІ про спільну підготовку стратегічно важливого для України проекту у сфері енергетичної безпеки – проекту реабілітації газотранспортної системи України.

З боку МФІ (Світового банку, ЄБРР та ЄІБ) для реалізації першого етапу проекту планується залучити приблизно 1,5 млрд. дол. США. Важливу роль цього проекту в гарантуванні енергетичної, економічної і політичної безпеки як України, так і ЄС, було відзначено за підсумками міжнародної донорської конференції 23 березня 2009 року в м. Брюсселі, де Прем’єр – міністром України було підписано Спільну заяву з Європейською комісією, Європейським банком реконструкції та розвитку, Європейським інвестиційним банком і Світовим банком. На сьогодні з МФІ триває обговорення питань щодо визначення обсягів робіт в рамках проекту.

Окремо варто виділити співпрацю України з Міжнародним валютним фондом та Європейським банком реконструкції та розвитку. Активне співробітництв з Міжнародним валютним фондом розпочалося 15 жовтня 2008 року, коли представники Уряду запросили до Києва місію МВФ. У рамках роботи місії були розпочаті дискусії стосовно укладання Угоди між Україною та МВФ про співпрацю за системою «стенд-бай». Пропозиція України по залученню коштів була розглянута та підтримана Радою Директорів МВФ 5 листопада 2008 року.

Програма між Україною та МВФ була укладена на два роки за Угодою про «стенд-бай» з обсягом фінансування у 8092% від квоти України в МВФ, або 11 млрд. СПЗ (близько 16,43 млрд. дол.. США). Кожний квартальний перегляд програми передбачав можливість гнучкого коригування показників прогарами у зв’язку з глобальною кризою. Станом на лютий 2011 року Україною в рамках програми «стенд-бай» отримано три транші загальним обсягом 10,6 млрд. дол. США. Четвертий транш Україна мала отримати 15 листопада 2010 року, проте поки що це так і не трапилось.

ЄБРР залишається для України найефективнішим інвестором. Допомога, яку надає ЄБРР, сприяє економічному зростанню, реформуванню та модернізації транспортної галузі, енергетики, енергозбереженню та розвитку муніципальної інфраструктури. Станом на початок 2010 року ЄБРР виділено понад 4,8 млрд. євро на реалізацію 194 проектів у приватному та державному секторах економіки України.

В контексті розвитку подальшого співробітництва з ЄБРР та за результатами проведення у 2010 році перегляду портфелю проекті українською стороною та ЄБРР уточнено перелік пріоритетних проектів для підготовки на середньострокову перспективу. Це передусім проекти у секторі транспорту, енергетики та енергозбереження. Сьогодні за підтримки ЄБРР та ЄІБ на стадії реалізації знаходиться 8 інвестиційних проектів, сума позик ЄБРР за якими складає 494,9 млн. євро та 182 млн. дол.. США та сума позик ЄІБ – 563,1 млн. євро.

На сьогодні завершується реалізація двох проектів за підтримки ЄБРР: «Програма інвестицій та розвитку системи водопостачання та очищення води м. Запоріжжя» та другий проект «Ремонт автомобільної дороги Київ-Чоп».

Станом на січень 2011 року проектний портфель ЄБРР співробітництва з Україною розподілено наступним чином: транспорт (70%); енергетика та енергозбереження (17%); газотранспортна система (11%)% фінанси (2%).

Портфель проектів ЄБРР сконцентрований переважно у приватному секторі – близько 73% від усього обсягу фінансування – порівняно з 27% у державному секторі. 11% загального обсягу діяльності становлять операції з капіталом, 89% - операції з боргом. Найбільші сектори діяльності ЄБРР в Україні – сектор фінансових установ (27%), агробізнес (20%), промисловість та транспорт (по 15%).

Проте, варто зазначити, що розміри зовнішнього боргу України на сьогодні є катастрофічними. Валовий зовнішній борг України на За 9 місяців 2011 року обсяг валового зовнішнього боргу України збільшився на 5.8 млрд. дол. США (на 4.9%) і на кінець ІІІ кварталу становив 123.1 млрд. дол. США. Стосовно ВВП борг скоротився до 77.8% порівняно з 85.0% на початок року. Українська влада і корпорації мають виплатити за зовнішніми забов’язаннями (без урахування відсотків) 42,1 млрд. доларів. Цей тягар є фактично не підйомним для економіки України.

Соседние файлы в папке ZPU (1)