Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
454.14 Кб
Скачать

Частина I. Електродинаміка вакуума розділ 1. Ортогональні системи координат

Положення точки в просторі може бути задано тільки по відношенню до іншої точки, яку приймаємо за початок відліку. Одним з можливих спосо-бів завдання положення точки є векторний спосіб. Визначимо вектор, як спрямований відрізок прямої. (Далі поняття вектора буде розвиватися глиб-ше.) Вектор, спрямований із початку відліку в точку М називається радіус-вектором точки М Очевидно, що завдання радіус-вектора однозначно виз-начає положення точки. Однак, більш зручним є координатний спосіб.

1.1 Приклади координатних систем

а) декартова система координат (ДСК). Положення точки простору задається за допомогою трьох змінних (Рис.1). Ці змінні називаються декартовими координатами точки.Так, декартові координати точки . Очевидно, що декартові координати змінюються в границях:

Рис. 1. Декартова система координат.

б) циліндрична система координат (ЦСК). Циліндричними координатами точки називаються три змінні (Рис.2), які однозначно визначають положення точки в просторі.- радіус,який з’єднує початок відліку та проекцію точки на площину , - кут між віссю та радіусом .

Рис. 2. Циліндрична система координат.

Кут прийнято називати азимутальним кутом. Циліндричні координати змінюються в межах:

.

Із рисунка видно, що декартові кординати точки пов’язані з ії циліндричними координатами співвідношеннями:

. (1.1)

Обернене перетворення має вигляд:

. (1.2)

в) сферична система координат (ССК). Сферичними координатами точки називаються три змінні (Рис.3), які однозначно визначають положення точки в просторі:- відрізок, який з’єднує початок відліку ССК та точку , тобто, радіус, - кут між віссюта радіусом , - кут між віссю та проекцією радіус-вектора точкина площину (). Кутиіприйнято називати полярним та азімутальним кутами відповідно. Очевидно, що сферичні координати точки змінюються в межах:

.

Зв’язок декартових та сферичних координат визначається співвідношеннями:

. (1.3)

Рис. 3. Сферична система координат.

Обернений зв’язок описується формулами:

(1.4)

1.2 Координатні лінії та базисні орти

Нехай задана довільна система координат. Положення будь-якої точки в ній задається трьома координатами: . Нехай початкове положення точкивизначається координатами:. Будемо рухати точкутак, щоб змінювалась тільки одна з координат, наприклад. Дві інші координати () залишаються незмінними. Точка опише в просторі лінію, яку називатимемо координатною лінією, що відповідає координаті. Фіксуючи інші значення, одержимо нескінчену множину координатних ліній, що відповідають координаті . Аналогічно будуються сімейства координатних ліній для координат. З цього випливає, що через кожну точку простору можна провести три координатні лініі, що відповідають різним координатам.

Вектор, який має одиничну довжину та спрямований за дотичною до координатної лініі в сторону зростання відповідної координати, називається базисним ортом , що відповідає цій координаті. Очевидно, що з кожної точки виходить три базисних орта, що відповідають різним координатам. Ця трійка складає базис. Довільний векторможна представити, причому єдиним чином, у вигляді розкладу за базисними ортами:

, (1.5)

де - скалярні функціі координат, які називаються компонентами вектора у даному базисі. Є справедливим, також, і обернене твердження: завдання компонентів однозначно визначає вектор.

Якщо в кожній точці простору всі базисні орти є взаємно ортогональними, то система координат називається ортонормованою. Ця умова формалізується співвідношеннями між скалярними добутками базисних ортів:

,

де позначає символ Кронекера У тривимірному просторі він дорівнює:

Так само, у розгорнутому вигляді умова ортонормованості базисних векторів має вигляд:

Взагалі кажучи, координатні лінії є кривими. Проте, для деяких систем координат одна або декілька ліній можуть бути прямими. Так, для ДСК всі координатні лінії є прямими. Розглянемо системи координат, які мають найбільш широке поширення.

а) ДСК: в ній використовуються позначення:

.

Всі три координатні лініі – прямі, а базисні орти зберігають свій напрямок в усіх точках простору (див.Рис.1). Ортогональність декартових координат очевидна. Розклад радіус-вектора за базисними ортами має вигляд:

. (1.6)

б) ЦСК: як видно з рисунку (див.Рис.2), координатні лінії, які відповідають координатам і, є прямими, а координатні лінії, вздовж яких змінюється тільки, є колами. В будь-якій точці простору всі базисні орти є взаємно ортогональними, тобто, ЦСК за своїм типом відноситься до криволінійних ортогональних систем координат. Напрямок ортузалишається незмінним,а напрямки ортів і залежать від кута .

Розклад радіус-вектора за базисними ортами має вигляд:

(1.7)

в) ССК: координатні лінії, вздовж яких змінюється тільки , – це промені, які виходять з початку координат (див.Рис.3). Координатні лініі, які відповідають і, належать відповідно до сімейств меридіанів та паралелей на поверхні сфери радіуса, тобто є криволінійними. Ортиє взаємно ортогональними, тобто ССК є криволінійною та ортогональною.Орти і залежать від кутіві, а орт залежить тільки від .

Розклад радіус-вектора за базисними ортами має вигляд:

. (1.8)

Соседние файлы в папке (1)Методичка - ВЕД