Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійна 6.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
29.29 Кб
Скачать

5. Причини розлучень

Причиною розлучення може послужити що завгодно. Лінь, безтолковість, жадібність, зрада - все це діє руйнівно. Багато хто думає, ось одружилися тепер не обов'язково показувати себе з кращого боку і будуть неправі. Сім'ю потрібно будувати, відносини вимагають зміцнення, а любов підживлення. Пускати своє спільне життя на самоплив - найголовніша помилка.

Бути і рутина здатні на багато що, вони можуть зруйнувати будь-який, навіть самий міцний шлюб. Комфортно існувати можуть багато пар, але уберегтися від спокус розважитися на стороні не все. Там, за стінами будинку панує інше життя, нові враження, романтика, а тут настільки все знайоме, що просто ставати не цікаво. Розумні люди міркують іншим чином: я господар цього будинку, він частинка мого "я" і це найчастіше рятує сімейне вогнище, вони розуміють, що навіть швидкоплинне захоплення може стати причиною розлучення, а ламати, як кажуть, не будувати.

Алкоголь - ось що є вірним супутником невдах. Він породжує не тільки хвороби і злидні, а й скандали, бійки, зради і є основною причиною розлучення. Скільки сімей розбив цей вірний друже слабохарактерних людей? Завдяки даному напою мільйони дітей ростуть без батьків, сумно, але навіть ці факти не зупиняють чоловіків перед тим задоволенням розслабитися за допомогою пляшки пива.

Перераховувати причини розлучення можна до нескінченності. Єдино, що хочеться сказати: бережіть свою половинку, піклуйтеся про неї. Постарайтеся зберегти зернятко Вашої любові, посадіть його в красивий горщик, забезпечте йому гарний догляд і з нього виросте чудове дерево, яке обов'язково обдарує Вас своїми плодами. Повірте, сімейне життя набагато краще самотності як для чоловіка, так і для жінки.

Мотиви розлучень у чоловіків і жінок.

З тих пір, як існує психологічна наука, прийнято вважати, що розпад благополучної сім'ї, що існувала п'ять-сім-десять років, - це серйозна психічна травма перш за все для жінки. Розрив тривалої емоційної прихильності тягне за собою гостре кризовий стан, який потім переходить в хронічну пригніченість. Після розпаду успішного подружнього союзу жінка практично вже не повертається до колишнього рівня душевного здоров'я.

Кожна восьма розведена здійснює суїцидальну спробу, кожна четверта звертається за психотерапевтичною допомогою. Більше половини переживають виражену депресію, що вимагає лікування. У перший рік після розставання жінки приймають половину всіх продаваних у цивілізованих країнах антидепресантів.

А от чоловіки розрив тривалої емоційної прихильності переживають набагато легше. Адже у них є позитивний досвід такого розриву.Ми маємо на увазі відділення від матері і перехід у так звану "чоловічу субкультуру", який відбувається в період між 5-м і 7-м роками дитячого життя.

Дійсно, безпосередньо після розлучення ми не спостерігаємо у них ні вираженої депресії, ні нав'язливих спогадів про минуле сімейного життя, ні відчуття провини, ні страху перед майбутнім. "Легкість" переходу від подружніх уз до зовсім іншого способу життя завжди вражає і навіть шокує колишніх дружин.

Як складається подальша доля розлучених чоловіків "очима" психологічної статистики? 65% з них повторно одружуються протягом найближчих п'яти років, при цьому переважна більшість про розлучення не шкодують, але переконані, що перша дружина була краща. Ще 15% одружуються в період від 5 до 10 років після розлучення.

Найбільший інтерес для психотерапевтів представляють ті що залишилися 20%, які створюють нову сім'ю або постійну пару тільки через двадцять і більше років і тим самим проводять без постійної прихильності найкращі 20 років свого життя - приблизно з 27 до 47 років. Ця група чоловіків - укупі з тими, хто спочатку не створював сім'ю, - прирікає на самотність 30% цілком гідних представниць прекрасної статі.

В останні десять років розлучені чоловіки стали набагато частіше звертатися за допомогою до психологів і психотерапевтів. Сьогодні вони складають до 30% клієнтів практикуючого фахівця, причому в половині випадків їх приводять на прийом колишні дружини.Найбільш часті проблеми: пригніченість, почуття самотності, розгубленість, переїдання, зловживання алкоголем, зниження інтересу до професійної діяльності та інтимного життя.

Ці симптоми досягають свого максимального розвитку, як правило, в середині другого року після розлучення і отримали назву "синдром сімнадцятого місяця". Які його причини?

На першому місці серед них стоїть розчарування. Одним з найважливіших мотивів розлучення з дружиною є уявлення, що, опинившись "на волі", чоловік зустріне якусь незвичайну жінку, красиву, добру, турботливу і, звичайно ж, молодшу. Йому маряться якісь яскраві відчуття, відмінні.