Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бізнес план ячмінь.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
6.12 Mб
Скачать

4.6. Управління і власність

Для здійснення виробничої діяльності нами вибрана організаційно-правова форма: Дочірнє підприємства сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Вітал-Агро» Полтавського району, Полтавської області - юридична особа. Діяльність здійснюється на основі приватної власності та на власний ризик засновників товариства. Приватна форма власності дає можливість самостійно приймати управлінські рішення та самостійно відповідати за їх наслідки.

Дана організаційно-правова форма діяльності вибрана з урахуванням реструктуризації попереднього господарства. Під час здійснення виробничої діяльності керівництво ДП «Вітал-Агро»буде дотримуватися чинного законодавства України, наприклад, вимог Закону України „Про власність”, Закону України „Про підприємництво”, Закону України “Про систему оподаткування”, а також вимог Земельного кодексу України та інших нормативно-правових документів.

Щодо режиму роботи, то потрібно врахувати специфіку сільськогосподарського виробництва – сезонність польових робіт та стислі агротехнічні строки їх проведення, тому робочий день може бути не нормований, але необхідно врахувати положення нормативно-правової документації щодо організації робочого часу.

4.7. Оцінка можливих ризиків

Діяльність усіх господарських об’єктів сполучена з наявністю ризику. Це визначається самим існуванням і розвитком господарського процесу. Присутність ризику як обов’язкового атрибута економічного процесу є об’єктивним економічним законом. У умовах ринкової економіки неможливо управляти підприємством без урахування впливу ризику, а для ефективного керування важливо не тільки знати про його присутність, а і правильно ідентифікувати конкретний ризик.

Відповідно до кліматичних та ґрунтових умов, територія Полтавської області поділена на чотири зони (рис.4.1).

Щодо пропонованого бізнес-плану, то нас цікавить друга зона східна лісостепова. Зона складається з Великобагачанського, Шишацького, Миргородського, Зінківського, Диканського, Котелевського, Полтавського, Решетилівського, Чутівського районів, а також Глобинського та Хорольського районів, за ви­нятком їх південно-західної частини. В цій зоні випадає 480-490 мм опадів в середньому за рік, середньорічна температура повітря — 7°С. Вегетаційний період для росту рослин складає 160-170 днів.

Рис.4.1. Карта природно-кліматичних умов Полтавської області

Ґрунти тут чорноземні середньосуглинисті. Вміст гумусу в них — 3,8-4,5%.

Кліматичні ризики в цій зоні проявляються у вигляді вимерзання внаслідок утворен­ня льодової кірки, ожеледі, граду, злив і буранів, а у південній частині зони – посухи.

Багаторічні метеорологічні дані свідчать, що з десяти років в Полтавській області два роки врожай формується в умовах нормального зволоження, 5-6 років — при недостатній вологості, 2 роки — в умовах посухи.

Крім цього слід відмітити і імовірність виникнення суб’єктивних ризиків – крадіжка, пожежа...

Мінімізувати такі ризики можливо за допомогою страхування власного майна агрофірми, страхування посівів як незавершеного виробництва, встановлення у виробничих приміщеннях протипожежної сигналізації.

Також необхідно проводити планові навчання з цивільної оборони на випадок природних та техногенних катаклізмів.

Для зменшення імовірності виникнення суб’єктивних ризиків необхідно чітко дотримуватись правил протипожежної безпеки та виробничої технології. Наприклад, дозволити куріння можливо тільки в спеціально відведених місцях, зберігання майна - в спеціально відведених шафах та кімнатах, також необхідно здійснювати постійний контроль за витратними матеріалами.

Для покриття таких непередбачених ризиків, як хвороба, планується створити резерв обігових коштів.

Отже для того, щоб виявити завчасно та уникнути появи ризиків необхідно проводити оперативне та довгострокове планування діяльності сільськогосподарського підприємства, проводити постійний контроль за ходом виконуваних робіт, аналізувати отримані результати.