Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
29.04 Кб
Скачать

Призначення і склад методичного забезпечення Призначення і склад методичного забезпечення.

Вимоги до системи знань, умінь, навичок і світогляду, до громадянських і професійних якостей майбутнього спеціаліста, що формуються в процесі навчання у вищому навчальному закладі, узагальнюються змістом освіти. Зміст вищої освіти обумовлений цілями і потребами суспільства.

Зміст освіти при реалізації системою освіти трансформується в зміст навчання, при цьому постає завдання  вірно  визначити зміст навчання.

Зміст освіти, а також і зміст навчання − найбільш важливі компоненти процесу підготовки фахівця. Зміст освіти − це бажаний результат, мета, яка стоїть перед системою освіти та особистістю. Ця мета полягає в оволодінні особистістю системою певних знань, умінь і навичок, досвідом творчої діяльності, суспільних, світоглядних і професійно значущих особистих якостей. Таким чином, зміст освіти  − це ціль, яку реалізує система освіти.

Зміст навчання виступає у відношенні до змісту освіти як засіб по відношенню до  цілі і являє собою склад, зміст і структуру навчальної інформації, яка пропонується студентам для засвоєння. Крім того, до змісту навчання відносять і комплекс задач, завдань і вправ, що забезпечують формування професійних і навчальних умінь і навичок, накопичення початкового досвіду професійної діяльності.

Якщо стисло, то зміст освіти відображається в освітньо-кваліфікаційних характеристиках фахівців, а зміст навчання − у навчальних планах, програмах, підручниках, посібниках, інших дидактичних матеріалах, тобто в структурі методичного забезпечення навчального процесу.

Вимоги до змісту вищої освіти задаються державою і змінюються відповідно до змін рівня розвитку суспільства.

Найважливішими проблемами формування змісту освіти і навчання є:

§        встановлення необхідних і достатніх знань і умінь для здійснення професійної діяльності;

§        фундаменталізація і професіоналізація освіти;

§        встановлення оптимального співвідношення теоретичної і практичної підготовки з кожного навчального предмета, оптимального обсягу навчальних практик;

§        технологічність трансформації змісту освіти в зміст навчання;

§        прогнозований характер змісту навчання;

§        облік психологічних закономірностей професійного становлення і розвитку.

Навчально-методичне забезпечення є найважливішою умовою ефективності навчального процесу. Методичне забезпечення навчального процесу включає: навчально-методичну документацію за спеціальністю (напряму підготовки),  навчально-методичну документацію з дисциплін, а також підручники, навчальні посібники, дидактичні та наочні матеріали,  комп'ютерні навчальні програми й ін. Навчально-методична документація за спеціальністю включає:

§        освітньо-кваліфікаційні характеристики (ОКХ),  освітньо-професійні програми (ОПП) і засоби діагностики (ЗД) – складові стандарту  вищої  освіти  за   спеціальністю (за напрямом)  відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня;

§        навчальні й робочі навчальні плани;

§        навчальні й робочі навчальні програми дисциплін;

§        програми практик;

§        тематика дипломних проектів і робіт (програма державних іспитів);

§        методичні вказівки по проведенню практик і атестації студентів;

§        положення про рейтингову систему оцінки успішності навчання.

Навчально-методична документація з дисципліни містить:

§        навчальні й робочі навчальні програми дисциплін;

§        інструкторсько-методичні матеріали (окремі методики) до різних видів навчальних занять (семінарських, практичних, лабораторних) і СРС;

§        методичні матеріали до індивідуальних семестрових завдань (теми рефератів, завдання на розрахункові і розрахунково-графічні роботи, курсові проекти і роботи і т.п.), графіки і методичні вказівки з виконання;

§        положення про рейтингову систему оцінки успішності засвоєння дисципліни.

  Зміст і структуру ОКХ і ОПП розглянемо при вивченні наступної теми, а зараз зосередимо увагу на навчальних планах і програмах навчальних дисциплін.

Зміст навчання знаходить висвітлення у навчальних планах і програмах навчальних дисциплін. Теорія навчальних планів і програм навчальних дисциплін представляє собою особливу науково-педагогічну дисципліну. Розглянемо лише її головний, змістовний, аспект. Поза увагою залишимо такі аспекти проблеми, як розміщення навчальних дисциплін, їх «питома вага» і багато іншого.

Це обумовлено тим, що фундамент теорії навчального плану складає не лише теорія змісту освіти, але і теорія технології навчально-виховного процесу.

 

 

 

 

Соседние файлы в папке Golovenkin_Pedagogika_vysshey_shkoly