Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Ekologia / 8

.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
49.15 Кб
Скачать

Тема: Екологічне нормування антропогенних навантажень. Л - 8

Екологічне нормування – це форма нормування анторопогенних впливів на навколишнє середовище, комплекс заходів для встановлення лімітів, в межах яких допускаєтья зміна навколишнього середовища.

Для оцінки рівня забруднення середовища та його якості використовують показник, який звуть ГДК (основною характеристикою різноманітних домішок у атмосфері , гідросфері тощо є концентрація – маса (мг) в одиниці об’єму (м3), л – це максимальна концентрація речовини у навколишньому середовищі, при якій не спостерігається прямого або опосередкованого шкідливого впливу цієї речовини на організм людини (мг/ м3).

Всі речовини поділяють на 4 класи небезпечності:

  1. Надзвичайно небезпечні;

  2. Високо небезпечні;

  3. Помірно небезпечні;

  4. Мало небезпечні.

ГДКмах – основна характеристика небезпечності шкідливої речовини (гранично допустима концентрація).

Розрізняють:

  1. Максимально разову ГДКмах – вона встановлюється для попередження рефлекторних реакцій у людини через подразнення рецепторів органів дихання (відчуття неприємних запахів, чхання, алергійні явища, зміні активності головного мозку тощо) при короткостроковому впливі (до 20 хвилин) атмосферних забруднень.

  2. Середньодобова НДК (ПДСсд) – встановлюється для попередження загальнотоксичного, канцерогенного, мутагенного та ін. Прямого та побічного впливу на людину в умовах невизначно довгого добового вдиху (мг/м3)

Речовини

Класс

небезп.

ГДКмах

ГДКс.д.

NO2

2

0,085

0,04

CO

4

5,0

3,0

Пил органічний

3

0,15-0,5

0,05-0,15

Сажа

3

0,15

0,05

2

3

0,5

0,05

H2S

2

0,008

Бензин

4

5

1,5

Свинець та його сполуки

1

0,0003

При одночасній присутності в атмосфері декількох речовин однонаправленої дії повинна виконуватись умова:

С1/ГДК1 + С2/ГДК2 + Сn/ГДКn ≤ 1

де С1, С2, Сn – концентрації шкідливих речовин в середовищі, мг/м3

ГДК1, ГДК2, ГДКn – гранично допустимі концентрації цих речовин, мг/м3.

Відповідно до держстандарту для кожного діючого та проектованого промислового виробництва встановлюють ГДК, при його визначенні необхідно враховувати фонову (початкову) концентрацію в атмосфері та повинна виконуватись умова:

С + Сф ≤ ГДК

де С – концентрація шкідливої речовини в приземному шарі атмосфери, що утворюється джерелом викиду.

Сф – фонова.

ГДВ – екологічний норматив, кількість (об’єм, маса) потрапляючих в одиницю часу забруднень в атмосферу, яка забезпечує концентрацію цих забруднюючих речовин, що не перевищує ГДК.

ГДС - екологічний норматив, маса забруднюючих речовин у стічних водах, максимально допустима до відведення у встановленому режимі у даному пункті водного об’єкту в одиницю часу з ціллю забезпечення норм якості води (ліміт по кількості стічних вод та концентрації домішок, що в них вміщуються).

Речовина

Показник шкідливості

ГДК мг/л

Мідь

Нікель

Загальносанітарні

1

0,1

Аміак

2,0

Свинець

Бензол

Анілін

Нітрати (по азоту)

Санітарно- токсикологічні

0,1

0,5

0,1

10,0

Залізо

Нафта багатосірчана

Нафта інша

Фенол

Сірководень

ДДТ (пестицид)

Органоліптичний

0,5

0,1

0,3

0,001

1,0

0,2

Для гігієнічної оцінки води використовують показники:

  • Кількість зважених речовин;

  • Кількість плаваючих речовин;

  • Температура;

  • РН

  • Мінеральний склад;

  • Розчинений кисень;

  • Біологічне повне споживання кисню (БПКповне);

  • Наявність збудників захворювань;

  • Хімічне споживання кисню;

  • Кількість лактозопозитивних кишкових паличок

ГДП – (потрапляння) максимальна кількість забруднюючої речовини, яка потрапляє на певну площу за одиницю часу, утворюючи концентрацію, не перевищуючу ГДК.

ГДР – (рівень) фізичний вплив рівень шуму, вібрацій, електромагнітних випромінювань, температури і т. п. , які не повинні створювати на людину прямого або опосередкованого впливу при невизначено тривалому часі дії. ГДР повинне забезпечувати не тільки збереження життя, а й його фізичний розвиток, працездатність, поведінку, можливість адаптуватися до стресів.

ГДД – (доза) максимальна кількість забруднюючих речовин, проникнення (вплив) вплив якого в організм не спричиняє пагубної дії.

ГДН – (гранично допустиме навантаження) граничне значення господарського або рекреаційного на оточуюче середовище, що встановлене з урахуванням його ресурсного потенціалу, здатності до саморегуляції та самовідновлення з метою охорони оточуючого середовища.

ГДРН – (гранично допустиме рекреаційне навантаження) кількість відвідувачів, віднесеної до одиниці рекреаційної площі, та одиниці площі, що дозволяє на протязі тривалого часу відносно без втрат для природи використовувати природний комплекс для масового відпочинку населення.

ГДН на ландшафт – антропогенне навантаження, при перевищенні якої відбувається порушення структури ландшафту та порушення його функцій.

3

Соседние файлы в папке Ekologia