Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нацек / 1-30.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
219.65 Кб
Скачать

21. Державний бюджет України: структура доходів та видатків.

У фінансовій системі України центральне місце займає державний бюджет, він є найбільшим централізованим фондом грошових коштів. Поряд із фінансами, державний бюджет є самостійною економічною категорією і втілює фінансові відносини, що виникають при утворенні централізованого фонду грошових ресурсів країни та його використанням на загальнодержавні потреби. Бюджетні відносини складаються між державою, з одного боку, і підприємствами, установами, організаціями, населеням — з другого боку, з приводу сплати податків, зборів, а також при використанні бюджетних коштів.

Видатки з державного бюджету України - це економічні відносини, які виникають у зв'язку з розподілом централізова-пого фонду грошових коштів держави і його використання за цільовим призначенням.Значна кількість певних видів бюджетних видатків обумов¬лена низкою факторів: природою і функціями держави, рів¬нем соціально-економічного розвитку країни, адміністратив¬но-територіальним устроєм держави, формами надання бюд¬жетних коштів тощо. Поєднання цих факторів породжує сис¬тему видатків державного бюджету України. Однак соціаль¬но-економічний розвиток України останніми роками карди¬нально змінив як систему, так і структуру та класифікацію видатків. У зв'язку з переходом економіки України на ринкові засади господарювання у бюджеті держави з'явились нові на¬прямки спрямування коштів централізованого фонду, яких не було за умов командно-адіміністративної системи. Так, низку видатків перекладено на позабюджетні, соціальні та економіч¬ні фонди у державному бюджеті України та місцевих бюдже¬тах. Знайшли також відображення нові напрямки витрачання і бюджетних коштів, а саме - соціальний захист населення, надання бюджетних позик, зовнішньополітична та зовнішньо¬економічна діяльність, національна оборона, обслуговування державного зовнішнього боргу, національна космічна програ¬ма тощо. Видатки бюджету поділяються на певні види, які можуть характеризуватись якісно та кількісно. Видатки усіх бюджетів поділяються на поточні і видатки розвитку.

Формування доходів державного бюджету багато в чому залежить від методів господарювання, завдань, які вирішує держава, складу і принципів побудови податкової системи. Доходи Державного бюджету України утворюються за рахунок: — податків, які повністю або частково надходять в бюджет у відповідності із діючими законами; — частини доходів від приватизації державних підприємств; — надходжень від зовнішньоекономічної діяльності; — орендної плати за оренду майна цілісних майнових комплексів, що перебувають у загальнодержавній власності; — внесків до тимчасово приєднаних до Державного бюджету України позабюджетних фондів; — надходжень від внутрішніх позик; — дивідендів, одержаних від цінних паперів, що належать державі; — інших доходів, встановлених законодавством України. Найбільшу питому вагу в структурі доходів Державного бюджету займають податкові поступлення, а також внески до державних цільових фондів. В таблиці 8 показана структура доходів Державного бюджету України у 1999 році. У 2000 р. вперше у бюджетну практику запроваджується поділ бюджетів на дві частини: загальний і спеціальний фонди.

Соседние файлы в папке Нацек