Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тепличное / Тепличне господарство.doc
Скачиваний:
122
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
1.24 Mб
Скачать

45

ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ

  1. Пояснювальна записка

Основною метою дисципліни «Тепличне господарство» є освоєння методики розрахунків для організації тепличного господарства в склад якого входять теплиці (закритий грунт), відкритий грунт, допоміжні приміщення, та підрозділи, адміністративні будівлі.Вирощування високоякісних квітучих рослин на промисловій основі з використанням сучасних методів розмноження, вимагає відповідної організації господарства, використання новітнього обладнання та технологій.

Програма курсу “Тепличне господарство” розроблена на базі знань, що отримані в період освоєння програм на бакалавраті в період вивчення дисциплін «Загальне квітникарство», «Промислове квітникарство», «Декоративні рослини закритого грунту», «Основи декоративного розсадництва». Це детальне ознайомлення з основними видами рослин, які використовуються в квітникарстві з визначенням їх морфологічних характеристик; вивчення технології вирощування красиво квітучих рослин на промисловій основі; ознайомлення з основними видами шкідників та заходами боротьби з ними - передбачає поглиблене вивчення технологічних процесів, детальне освоєння технологій з вирощування різноманітної квіткової продукції, розрахунок необхідних виробничих площ, організації виробничого процесу і як наслідок – організації тепличного господарства з врахуванням специфіки його роботи, згідно виданого завдання. включає такі основні напрями:.

Основна мета вивчення дисципліни “Тепличне господарство” – провести підсумки отриманих знань, набути навичок організації в створенні тепличного господарство та розробці його структури і розрахунках виробничих площ.

Як результат вивчення дисципліни ”Тепличне господарство” магістр має з н а т и: правила розрахунку виробничих площ під вирощування різних видів квіткових культур;

у м і т и :організувати виробничий підрозділ – тепличне господарство.

Теми та короткий зміст лекцій

Перший модуль

1.Вступ.

Предмет, мета і задачі курсу, зв’язок з іншими дисциплінами. Значення тепличних комплексів для садово-паркового господарства. Загальні питання організації оранжерейних комплексів. Характеристика комплексів різної виробничої потужності, спеціалізація, основні положення культурообігу в теплиці та відкритому грунті.

2.Типи теплиць, парників, оранжерей. Принципи добору асортименту рослин для повноцінної роботи комплексів. Добір асортименту декоративно-листяних рослин тропічних та субтропічних рослин.

3.Технологічні аспекти розмноження троянд, гвоздики, хризантеми, розсади однорічників та килимових у закритому грунті.

Другий модуль

4. Розрахунок виробничих площ під вирощування культур на зріз. Розрахунок виробничих площ під вирощування квіткової розсади. Розрахунок виробничих площ для вирощування тропічних та субтропічних в контейнерній культурі.

5. Розрахунок площ тепличного господарства з врахуванням вирощування різноманітного асортименту квітково-декоративних культур. Складові частини закритого та відкритого грунту. Допоміжні приміщення та будівлі.

Перелік лабораторних робіт