Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
102
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
161.6 Кб
Скачать

``11

НуБіП України

ННІ ЛіСПГ

ЛІСОГОСПОДАРСЬКИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА ТЕХНОЛОГІЇ ДЕРЕВООБРОБКИ

АНОТАЦІЇ ЛЕКЦІЙ З ДЕРЕВИНОЗНАВСТВА

для студентів 2-го курсу напряму деревооброблювальні технології

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ № 3

МЕХАНІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ДЕРЕВИНИ

Лекція 3.2. ТЕМА: «МЕХАНІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ДЕРЕВИНИ ДЕФОРМАТИВНІСТЬ ДЕРЕВИНИ ПРИ КОРОТКОЧАСНИХ НАВАНТАЖЕННЯХ. ТЕХНОЛОГІЧНІ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЙНІ ВЛАСТИВОСТІ ДЕРЕВИНИ»

Виконавці:

зав. кафедри технології деревообробки, професор

Пінчевська О.О.,

асистент Буйських Н.В.,

доцент Зражва С.Г.

КИЇВ – 2013

ЛЕКЦІЯ 3.2. ТЕМА: «МЕХАНІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ДЕРЕВИНИ ДЕФОРМАТИВНІСТЬ ДЕРЕВИНИ ПРИ КОРОТКОЧАСНИХ НАВАНТАЖЕННЯХ. ТЕХНОЛОГІЧНІ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЙНІ ВЛАСТИВОСТІ ДЕРЕВИНИ»

План лекції

1. Модуль пружності.

2. Ударна в’язкість деревини.

3. Твердість деревини.

4. Стійкість деревини до витирання.

5. Здатність деревини утримувати металеві кріплення.

6. Здатність деревини гнутися.

7. Здатність деревини колотися

3.2.1. МОДУЛЬ ПРУЖНОСТІ

В умовах короткочасної дії невеликих навантажень деревина веде себе як пружне тіло. У малих об’ємах її можна розглядати, як ортотропне тіло.

Модуль пружності , який характеризує міру жорсткості, тобто здатності деформуватися, матеріалу, представляє собою коефіцієнт пропорційності в законі Гука і при стискання або розтягу стрижня може бути знайдений з співвідношення:

. (1)

де σ – механічна напруга, н/м2; ε - деформація (відносне скорочення або подовження)

Модулі пружності деревини в трьох головних напрямках при стиску визначають при статичних випробуваннях на зразках у вигляді призми 20х20х60мм; причому довга сторона призми повинна бути відповідно зорієнтована вздовж волокон, у радіальному та тангенціальному напрямках – поперек волокон (рис. 1).

На величину модулів пружності впливають температура і вологість деревини. Модулі пружності використовують для розрахунків напружень.

Рис. 1. Зразки для визначення модуля пружності деревини у різних напрямах: а – уздовж волокон; б – у радіальному напрямі; в – у тангенційному напрямі.

3,2,2. Ударна в’язкість деревини

Ударна в’язкість деревини - здатність деревини поглинати роботу при ударі без руйнування. Чим більше величина роботи, необхідної для руйнування зразка деревини, тим більше його в’язкість. Якщо деревина крихка, то для руйнування зразка необхідно витратити меншу величину роботи (рис. 2).

Визначається при випробуваннях на згин, використовуються такі ж самі зразки як на статичний згин. Застосовують спеціальну випробувальну машину - маятниковий копер із запасом енергії 100 Дж, що визначається висотою його підйому Н1. При падінні копер руйнує деревину і піднімається на меншу висоту Н2. Різниця висот маятника (Н1 і Н2) - це величина, роботи (Q), витраченої маятниковим молотом на перелом зразка даної вологості; вона фіксується на шкалі маятникового молота з помилкою не більше 1 Дж.

Поправочний коефіцієнт на вологість для всіх порід α = 0,02.

, (2)

де Аw = Н1 - Н2 (Дж); b і h – ширина і товщина зразка, відповідно.

Рис.2. Пристрій для випробування зразків деревини на ударну в’язкість

Показники ударної в’язкості використовують тільки для порівняння якісної характеристики деревини, для розрахунків конструкцій вони не використовуються.

У порід з високою в’язкістю залишається волокнистий перелом, прямий перелом вказує на крихкість деревини.

Деревина листяних порід має ударну в’язкість у 2 рази більше, ніж хвойні породи. В радіальному напряму деревина хвойних і кільцесудинних порід має більші показники на 20-50%, ніж в стандартизованому тангенціальному напряму.

Соседние файлы в папке ДЕРЕВ ТД МОДУЛЬ 3