Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
152
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
383.13 Кб
Скачать

12

Лекція № 4.6. Тема: «вироби з деревини»

(2 години)

План лекції

1. Паливні гранули та брикети

2. Покрівельні матеріали

3. Лущений шпон

4.6.1. ПАЛИВНІ ГРАНУЛИ ТА БРИКЕТИ

Деревні гранули та брикети – це нормований циліндровий пресований виріб з висушеної деревини, що отримана з відходів деревообробного виробництва. Як правило деревні гранули виготовляються без хімічного зв´язуючого під високим тиском.

Таблиця 1. Характеристики гранул за розмірами по класах за шведськими нормативами

Чим же зумовлений такий інтерес до цього виду палива?

По-перше, паливні гранули та брикети, як похідні від деревини, є безпечною сировиною. А таке паливо, як нафта та газ, з кожним роком зростатиме у ціні і врешті-решт, закінчиться.

По-друге, гранули та брикети з деревини мають високу енергоконцентрацію при незначному об'ємі, який вони займають. Окрім того, гранули можуть переміщуватися в автоматичних пічках і вдуватися на склад та транспорт.

По-третє, попіл може використовуватися як добриво. Паливні гранули - це "зелене вугілля", яке за теплотою згорання відповідає кам'яному. Зола складає до 7 % від ваги палива. Попіл видаляється у сучасних пічках та котлах два рази на рік.

По-четверте, оскільки гранули та брикети мають високу щільність, то не потрібно багато місця для складування. Для опалення гранулами будинку площею 150 м3 потрібно лише 7,5 м3 гранул на один рік.

З кінця березня 2010 року набули чинності нові євро стандарти на брикети і гранули паливні. За новими стандартами передбачена насипна щільність не менше 600 кг/м3 (у попередніх стандартах європейських країн нормувалась тільки щільність гранул), підвищились вимоги до стійкості гранул і брикетів до витирання при транспортуванні. Наприклад, кількість пилу у насипному пакуванні гранул повинна складати не більше 1 % за масою після транспортування і не більше 0,5 % до транспортування. Прийнято обмеження до діаметра гранул у А1 і А2 класах: 6 (±1) мм або 8 (±1) мм. Допустиму теплоту згоряння знижено від 18 Мдж/кг до 16 Мдж/кг, допустиму зольність підвищено від 1,5 до 3,0 %, допустимий вміст сірки підвищено від 0,04 до 0,05 %.

Нові європейські стандарти на біопаливо:

  • CEN/TC 335 Тверде біопаливо;

  • prEN14588 Термінологія. Визначення. Пояснення;

  • prEN14961-1 Біопаливо. Специфікація;

  • prEN14961-2 Деревинні гранули;

  • prEN14961-3 Спеціальні види біопалива;

  • prEN15234-1 Забезпечення якості біопалива;

  • prEN15234-2 Забезпечення якості біопалива. Деревинні гранули;

  • prEN15234-3 Забезпечення якості біопалива. Спеціальні види біопалива;

Крім того, в Західній Європі є ще декілька стандартів різних країн, які використовують при укладанні договорів:

- в Германії - DIN 51731, а також стандарт DINplus, в якому є відміни за деякими максимально допустимими характеристиками; деревинні брикети проходять перевірку, як правило, згідно специфікації DIN 51731;

- в Австрії - ONORM 7135. Паливні брикети та гранули повинні бути виготовлені тільки з чистої деревини, допускається до 2% зв’язуючих речовин;

- в Швеції є окремий стандарт на брикети - SS 18 71 21 та окремий стандарт на гранули паливні з деревинної сировини;

- в Фінляндії розроблено нормативи для внутрішнього ринку, які наближені до шведського стандарту.

Соседние файлы в папке ДЕРЕВ ТД МОДУЛЬ 4