Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
33.79 Кб
Скачать

Шкурко Тетяни ДІД/м-10

Практична робота №2.

Вид інфляції в Україні

У сучасному переосмисленні економічної теорії та практики інфляція має зовсім інший вплив на економічне зростання ніж вважалося до 1970 р. Раніше вважалося, що помірна інфляція стимулює економічний розвиток, у наш час доведено, що країна може добитися позитивної економічної динаміки лише за умови забезпечення стабільно низької інфляції.Головними як соціальними так і економічними наслідками вважаються перерозподіл доходів, прихована державна конфіскується грошей, падіння процентної ставки. Саме через ці причини знижується схильність до заощаджень і відповідно, норма накопичення капіталу.

Величина інфляційних втрат значною мірою залежить від того чи інфляція є очікуваною, то негативні ефекти можуть бути меншими ніж при не очікуваній і мінливій інфляції.

Оскільки проблема інфляції є актуальною у наш час особливо в Україні її багато досліджують. Можна відзначити вчених які працювали над цією проблемою: Петрик О.Н., Ніколайчук С.В., Скрипник А.В., Варваренко Г.С., Бласкевич Н.І. Вважається, що основною метою центральних банків є досягнення цінової стабільності. Головною причиною цього слугує думка, що інфляція призводить до погіршення добробуту суспільства. У січні - вересні 2008р. індекс споживчих цін (ІСЦ) перевищив прогнози уряду. У річному обчислені ІСЦ продовжував знижуватись водночас, індекс базової інфляції залишався досить високим і продовжував впливати на споживчу інфляцію.

У вересні 2008р., після зниження у липні та серпні, знову відбулося зростання цін на товари та послуги, зокрема викликане зростанням цін на воду, газ, електроенергію, тарифів на житло. Також підвищилась оплата за освіту, що було пов'язано із початком навчального року. Підвищення цін відбулося майже за всіма компонентами споживчого кошика. Ціни є фундаментальним фактором для ефективного функціонування ринкової економіки.

Негативні наслідки від очікуваної інфляції можна поділити так: - Чинник номінальної негнучкості. Тобто це наявність певних негнучкостей у цінах на товари, які виникають з двох причин - через витрати меню, і номінальну фіксацію. - Податкова деформація. Навіть за відсутності інфляції податкова система може деформувати економічні рішення суб'єктів господарювання,що призводить до витрат економічної ефективності. Наявність інфляції тільки загострює ці деформації.

Облікові викривлення. Інфляційні процеси ускладнюють прийняття рішень щодо інвестування, ефективного функціонування ринків капіталу, та інші. Втрати від неочікуваної (мінливої) інфляції поділяють на втрату інформаційного змісту та прямі трансакційні втрати. В економічній науці надається перевага думці, що висока інфляція спричинює макроекономічне середовища, пливає на підвищення продуктивності в праці. Вважається, що основною метою центральних банків є досягнення цінової стабільності. Головною причиною цього слугує думка, що інфляція призводить до погіршення добробуту суспільства.

Хоч за звичай цінова стабільність визначається як низька, але не нульова інфляція. Низка факторів може пояснити необхідність дотримання низької позитивної інфляції.

Отже, беручи до уваги, що потрібно обирати такий мінімальний рівень інфляції який би допоміг би запобігти багатьом ефектам від занадто низької інфляції, оптимальна інфляція визначена, як максимум із обчислених індикаторів.

Зниження інфляції у довгостроковому періоді спричинює певні зміни у монетарній політиці.

Досі не було виявлено універсальних способів досягнення низької і стабільності, однак починаючи з 1989р. дедалі більше країн пов'язує проблему забезпечення низької і стабільної інфляції застосовуючи систему інфляційного таргетування.

Як було сказано для економіки необхідна цінова стабільність. Однак в Україні побутує думка, що в країні з перехідною економікою стабільність цін встановлювати недоречно, оскільки її ототожнюють із ситуацією коли ціни залишаються незмінними, залишаються на мулевому рівні. Однак сучасні економісти під ціновою стабільністю розуміють не нульовий рівень цін, а їх постійне не значне зростання, тобто низьку і стабільну інфляцію. Вважається навіть, що в країнах з перехідною економікою, рівень інфляції, за якого можливо забезпечити стало економічне зростання об'єктивно вищий ніж у розвинутих країнах.

Отже, як висновок можна сказати, що цінова стабільність є основною ціллю переважної більшості центральних банків це зумовлено тим, що інфляція призводить до зниження рівня добробуту суспільства. Однак не завжди інфляція є шкідливою, без певного стало - низького рівня інфляції та при цільовій стабільності відбувається економічний розвиток країни. У країнах з перехідною економікою для досягнення ефективності рівень інфляції може бути, вищий навіть чим у країнах із розвинутою економікою.

Соседние файлы в папке Шкурко АПЗУ