Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

/ / 5 кандидоз та дематомикоз укр / Гриби- Крок тести

.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
49.66 Кб
Скачать

ЗБУДНИКИ МІКОЗІВ

1. При мікроскопії епідермісу з між пальцевих складок та підошов виявлено двоконтурні нитки міцелію, а також круглі та квадратні спори. Про збудника якого мікозу йде мова?

Епідермофітії

#Кандидозу

Трихофітії

Мікроспорії

Парші

2. У дитини на слизовій оболонці щік виявлено білуваті плями, які нагадують молоко, що скипілось. У мазках знайдено грампозитивні дріжджеподібні клітини овальної форми. Який це збудник?

Гриби роду Candida

#Дифтерійні палички

Фузобактерії

Актиноміцети

Стафілококи

3. В клініку поступила дитина, на слизовій оболонці щік, піднебіння та язика якої виявлено наліт білого та жовтуватого кольору, характерний для кандидозу. Який матеріал слід взяти для дослідження?

Плівковий наліт з різних ділянок ротової порожнини

#Сечу

Волосся та нігті

Слиз з носоглотки

Кров

4. У робітника хімічного комбінату (стаж роботи 15 років) контактний дерматит (гіперемія, висипання, пастозність) шиї та обличчя. До якої групи станів відноситься це захворювання?

Алергічна реакція сповільненого типу

#Алергічна реакція негайного типу

Імунодефіцит за B-системою

Пізня γ-гіпоглобулінемія

Імунодефіцит за Т-системою

5. Домінуючий дерматомікоз у людини відомий як мікоз стоп - "стопа атлета". Як правило, він викликається:

Trychophyton або Epydermophyton floccosum

#Trychophyton violacium або Candida albicans

Microsporum або Epydermophyton floccosum

Microsporum gypseum або Microsporum audouinii

Microsporum audouinii або Microsporum canis

6. У дитини діагностовано кандидоз порожнин рота. Який препарат використовують для лікування кандидозу?

Ністатин

#Гентаміцин

Бензилпеніциліну натрієву сіль

Тетрацикліну гідрохлорид

Цифран

7. При мікроскопії зіскрібка з язика, який пофарбовано за методом Грама, виявлено ланцюжки великих клітин темно-фіолетового кольору, які брунькуються. Про збудника якого захворювання йде мова?

Кандидозу

#Актиномікозу

Стафілококової інфекції

Стрептококової інфекції

Дифтерії

8. При мікроскопії мікропрепарату з виділень хворої хронічним кольпо-вагінітом лікар виявив еліпсоподібні та округлої форми клітини, що брунькуються, розміром 3-6 мкм. Про збудника якої грибкової хвороби йде мова?

Кандидозу

#Кокцидіозу

Епідермофітії

Мікроспорії

Криптококозу

9. У хворого лікар виявив ураження волосяного покриву голови, а також шкіри пальців та нігтів. При мікроскопії волосся міцелій гриба проникає в середину волосся і розміщується по всій його довжині. Яке захворювання викликає цей гриб?

Трихофітію

#Мікроспорію

Епідермофітію

Фавус

Кандидоз

10. Дитина тривалий час страждає на хронічну пневмонію з частими рецидивами та кандидозом. У неї виявлено γ-гіпоглобулінемію. У крові та бронхолегеневому секреті винайдено фагоцити, у цитоплазмі яких містяться незруйновані клітини грибів роду Candida та ентеробактерій. Порушення яких клітин організму хворого призводить до такої патології?

Макрофагів та нейтрофілів

#Т та В лімфоцитів

В лімфоцитів

Т лімфоцитів

Тучних клітин

11. Пацієнт зі СНІДом поступив до лікарні з дисфагією. Обстеження ротоглотки дозволило виявити осередки почервоніння слизової оболонки. При езофагоскопії були виявлені товсті білі бляшки, з яких було зроблено посів та виявлено грампозитивні мікроорганізми, після чого було зроблено пересів на середовище Сабуро. Які мікроорганізми були виявлені?

Дріжджоподібні гриби роду Candida

#Цитомегаловірус

Вірус простого герпесу I типу

Золотистий стафілокок

Актиноміцети

12. При мікроскопії волосся, яке взято у хворого з уражених ділянок, винайдено фрагменти міцелію гриба, спори, пухирці повітря та краплі жиру. Для збудника якого грибкового захворювання характерні такі ознаки?

Фавусу

#Мікроспорії

Трихофітії

Епідермофітії

Споротрихозу

13. У хворого, який тривалий час приймає імунодепресанти, зі слизових оболонок та мокроти виділено великі грампозитивні овальної форми клітини, що брунькуються, та розташовуються хаотично, а також видовжені клітини, які розташовуються у вигляді ланцюжків. Який організм виділено?

Гриби роду Candida

#Актиномицети

Стрептококи

Стрептобактерії

Ієрсінії

14. Вагітна скаржиться на свербіння та виділення зі статевих органів. При бактеріоскопічному дослідженні виділень з піхви виявлені великі грампозитивні клітини, які утворюють псевдоміцелій. Це найбільш вірогідно збудник якого захворювання?

Гриби роду Candida

#Стафілококи

Стрептококи

Диплококи

Сарцини

15. Педіатр при огляді 3-місячної дитини помітив, що слизові оболонки рота та язика вкриті щільним білим нальотом. У матеріалі, який взяли з уражених ділянок, бактеріолог виявив дріжджеподібні гриби. Який мікоз запідозрив педіатр?

Кандидоз

#Актиномікоз

Фавус

Епідермофітію

Трихофітію

16. В лабораторію направлено зіскрібки білуватого нальоту зі слизових оболонок ротової порожнини. Матеріал посіяли на середовище Сабуро і отримали сметаноподібні колонії. При мікроскопіюванні матеріалу з колоній виявили невеликі клітини, які брунькуються. До якої групи інфекцій необхідно віднести це захворювання?

Мікоз

#Спірохетоз

Риккетсіоз

Мікроплазмоз

Хламідіоз

17. У чоловіка, мешканця сільської місцевості, в шийно-щелепній ділянці виявлено твердий флегмоноподібний інфільтрат, шкіра навколо нього синьо-багряного кольору. У центрі інфільтрат некротизований, з виразки виділяється гній з неприємним запахом. Для підтвердження актиномікозу шийно-щелепної ділянки здійснено мікроскопічне дослідження гною. Що повинен виявити бактеріолог для підтвердження діагнозу?

Друзи

#Грампозитивні стрептококи

Грамнегативні диплобактерії

Кислотостійкі палички

Грамнегативні диплококи

18. До лікарні звернулась пацієнтка, у якої на шкірі волосяного покриву голови з‘явились уражені ділянки з пошкодженим волоссям біля поверхні шкіри. У волосяних фолікулах помітні залишки уражених волосин як всередині, так і назовні, виявлено гіфи гриба, які розміщені ланцюжками, що цілком заповнюють корінь волосини. Який збудник спричинив захворювання?

Trichophyton violaceum

# Trichophyton schoenleini

Trichophyton mentagrophytes

Epidermophyton floccosum

Microsporum canis

19. При мікроскопії мазка зі слизових оболонок, мигдаликів 5-річної дитини знайдена велика кількість малих кулеподібних та овоїдної форми грампозитивних клітин, для деяких з них характерним є брунькування. Яка це може бути культура мікроорганізмів?

Дріжджі

#Стрептококи

Стафілококи

Вейлонели

Дифтероїди

20. У клініку госпіталізовано дитину, у якої виявлено клінічні прояви, що характерні для кандидозу. Який метод дослідження необхідно провести для підтвердження діагнозу ”кандидоз”?

Алергічний

#Бактеріологічний

Мікроскопічний

Біологічний

Серологічний

3

Соседние файлы в папке 5 кандидоз та дематомикоз укр