Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

/ / 1 спірохетози укр / СПИРОХЕТОЗИ укр

.doc
Скачиваний:
123
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
98.82 Кб
Скачать

ЗБУДНИКИ СПІРОХЕТОЗІВ

1. У хворого з гарячкою, яка періодично повторюється, у препараті крові (”товста крапля ”), пофарбованому за методом Романовського-Гімзе, виявлені звивисті мікроорганізми синьо-фіолетового кольору з гострими кінцями. Який збудник виявлено?

+Поворотного тифу

Черевного тифу

Лептоспірозу

Висипного тифу

Малярії

2. У хворого на висоті чергового нападу гарячки взяли кров, з якої виготовили препарат та пофарбували його за Романовським-Гімзою. При мікроскопії препарату виявлено звивисті бактерії з 3-8 глибокими нерівномірними завитками. Які бактерії було виявлено?

+Борелії

Вібріони

Спіріли

Трепонеми

Лептоспіри

3. У хворого з вторинним сифілісом отримано результат реакції зв‘язування комплементу. Вкажіть ознаки позитивної реакції.

+В дослідних пробірках – аглютинат з компонентів гемолітичної системи, в контрольних – гемоліз

У дослідних та контрольних пробірках спостерігається гемоліз

У дослідних пробірках – гемоліз, в контрольних – рідина прозора, на дні – аглютинат з компонентів гемолітичної системи

У дослідних пробірках – кільце помутніння, в контрольних – гемоліз

У дослідних пробірках рідина прозора, на дні – осад бактерій, у контрольних - гемоліз

4. Лептоспіроз - гостра зоонозна інфекція з ураженням нирок, печінки, нервової та судинної систем. Вкажіть методи лабораторної діагностики хвороби на її початкових стадіях.

+ Дослідження нативних препаратів крові та ліквору

Дослідження дуоденального вмісту на присутність лептоспір

Мікроскопія мазків-відбитків зі слизової оболонки носоглотки

Лабораторну діагностику не проводять

Біопсія тканин

5. При діагностиці сифілісу не застосовують:

+ Реакцію аглютинації

Реакцію іммобілізації трепонем

Реакцію Вассермана

Микроскопію вмісту твердого шанкру

Непряму РІФ

6. У хворого підозра на захворювання сифілісом. Як можна виявити збудника у твердому шанкрі?

+ За допомогою темнопольної мікроскопії

Мікроскопією матеріалу, який пофарбований за методом Грама

Виділенням чистої культури

За допомогою реакції Вассермана

За допомогою реакції аглютинації

7. Вкажіть основний шлях зараження людини лептоспірами:

+ При контакті з сечею хворої тварини

Через укуси кровосисних комах

При вживанні інфікованої їжі

Через укуси кліщів і вошей

При контакті з хворими тваринами

8. При мікроскопічному дослідженні мікропрепарату крові, який пофарбовано за Романовським-Гімзою, лікар виявив мікроорганізми у вигляді тонких ниток синьо-фіолетового кольору з 5-7 великими завитками довжиною 10-30мкм. Для якого інфекційного захворювання характерна така мікроскопічна картина?

+ Поворотного тифу

Сифілісу

Лептоспірозу

Трипаносомозу

Лейшманіозу

9. У мікропрепараті, який виготовлено з пунктату регіонарного лімфатичного вузла хворого та пофарбовано за Романовським-Гімзою, лікар виявив тонкі мікроорганізми довжиною 10-13 мкм блідо-рожевого кольору з 12-14 рівномірними завитками та гострими кінцями. Збудник якої інфекційної хвороби має такі морфологічні ознаки?

+Сифілісу

Трипаносомозу

Лептоспірозу

Поворотного тифу

Лейшманіозу

10. У пацієнта з попереднім діагнозом “сифіліс” взяли кров для постановки імунної реакції, метою якої є виявлення антитіл, які припиняють рух трепонем і призводять їх до загибелі. Яку реакцію було використано для діагностики?

+Реакцію імобілізації

Реакцію зв’язування комплементу

Реакцію аглютинації

Реакцію преципітації

Реакцію нейтралізації

11. Для мікробіологічного підтвердження діагнозу захворювання кров хворого з нападами лихоманки ввели внутрішньочеревно морській свинці. Через 72 години провели темнопольну мікроскопію черевного ексудату і виявили велику кількість тонких звивистих мікроорганізмів з невеликими завитками S- та С-подібної форми, довжиною до 20 мкм, які здатні рухатися. Збудника якого захворювання виявлено?

+Лептоспірозу

Епідемічного поворотного тифу

Ендемічного поворотного тифу

Сифілісу

Хвороби Лайма

12. Населення ендемічної зони лептоспірозу хворіє на цю небезпечну хворобу. Яке джерело інфекції становить найбільшу небезпеку?

+Гризуни

Молочні продукти

Велика рогата худоба

М’ясні продукти

Кліщі

13. Студент звернувся до дерматовенеролога зі скаргами на появу ерозії на статевому члені, яка з‘явилась декілька днів назад. При обстеженні хворого виявлено неболючу виразку діаметром 10мм з чіткими та рівними краями. Реґіонарні лімфатичні вузли збільшені, загальний стан задовільний. При мікроскопії матеріалу з виразки були виявлені звивисті мікроорганізми, які рухаються, але майже не фарбуються. Виберіть найбільш вірогідного збудника захворювання.

+Т. pallidum

N. gonorrhоeae

Паповавірусна інфекція

Вірус простого герпесу I типу

Вірус простого герпесу II типу

14. На тваринницькій фермі у кількох тварин зареєстровано захворювання на лептоспіроз. Для попередження виникнення цієї інфекції працівники ферми було вакциновані лептоспірозною вакциною. Що уявляє собою ця вакцина?

+Завись убитих лептоспір

Завись живих лептоспір

Лептоспірозний анатоксин

Лептоспірозна рекомбінантна вакцина

Лептоспірозна хімічна вакцина

15. У інфекційну клініку поступив хворий з попереднім діагнозом ”Епідемічний поворотний тиф”. Який матеріал від хворого, необхідно дослідити в першу чергу?

+Кров

Сечу

Ліквор

Фекалії

Змив з носоглотки

16. Під час обстеження хворого, якого госпіталізували на 5-й день хвороби з проявами жовтяниці, болями в м’язах, ознобом, носовими кровотечами, бактеріологом проведена така лабораторна діагностика: 1/ реакція навантаження тромбоцитів; 2/ темнопольна мікроскопія краплі крові хворого; 3/ внутрішньочеревне зараження морської свинки 2 мл крові хворого; 4/ культивування гемокультури на середовищі Фервольта-Вольфа при температурі 28-30° С. Назвіть збудника, якого передбачали виявити.

+Leptospira interrogans

Borrelia duttonii

Calymmatobacterium granulomatis.

Bartonella bacilliformis

Rickettsia mooseri.

17. Хворий на сифіліс пройшов курс антибіотикотерапії та повністю вилікувався. Через деякий час знову на статевих органах було виявлено твердий шанкр. Цю форму інфекції можна віднести до:

+Реінфекції

Вторинної інфекції

Ускладнення

Рецидиву

Суперінфекції

18. Під час бактеріоскопії тканинної рідини з висипань, везикул, пунктатів регіонарних лімфатичних вузлів, які забарвлені за Романовським-Гімзою, виявлені блідо-рожеві мікроорганізми з 8-14 рівномірними прямолінійно розміщеними завитками. У темному полі - мікроорганізми рухливі. У деяких місцях наявні цисти. Якого збудника виявлено у матеріалі, що досліджується?

+Treponema pallidum

Treponema macrodentium

Treponema refringens

Treponema oral

Treponema denticola

19. У клініку доставлено хворого, якому необхідно провести серологічне дослідження сироватки крові з метою діагностики сифілісу. Які інгредієнти необхідні для постановки реакції зв‘язування комплементу?

+ Сироватка крові хворого (прогріта при 56-60°С), антиген, фізіологічний розчин, еритроцити барана, комплемент, гемолітична сироватка

Сироватка крові хворого (прогріта при 56-60°С), діагностикум, фізіологічний розчин, еритроцити барана, комплемент, гемолітична сироватка

Сироватка крові хворого нативна, антиген, фізіологічний розчин, еритроцити барана, гемолітична сироватка, комплемент

Сироватка крові хворого (прогріта при 56-60°С), антиген, дистильована вода, еритроцити барана, комплемент, гемолітична сироватка

Сироватка крові хворого (прогріта при 56-60°С), антиген, фізіологічний розчин, курячі еритроцити, комплемент, гемолітична сироватка

20. Лікар поставив хворому діагноз ”епідемічний поворотний тиф” та для підтвердження діагнозу призначив мікроскопічне дослідження. У якому матеріалі може бути виявлено збудника захворювання?

+У крові

У носоглотковому змиві

У сечі

У мокроті

У випорожненнях

21. У двох шахтарів-гірників, що госпіталізовані влітку до інфекційного відділення з високою температурою (39°С) і клінічними симптомами захворювання, схожими на грип, під час мікроскопічного дослідження нативних мазків у темному полі виявлено звивисті рухливі мікроорганізми з загнутими потовщеними кінцями. Завитки щільно лягають один до одного. Рухи обертальні та поступальні, мікроорганізми мають S- та C-подібну форму. Для яких звивистих форм мікроорганізмів характерна така морфологія?

+Лептоспір

Фузобактерій

Борелій

Спірохет

Трепонем

22. У особи, яка померла від гострого інфекційного захворювання, що супроводжувалось гарячкою, жовтяницею, геморагічними висипаннями на шкірі та слизових оболонках, а також гострою нирковою недостатністю, під час гістологічного дослідження тканини нирки (забарвлення за Романським-Гімзою) виявлені звивисті бактерії, які мають С- та S-подібну форму. Які бактерії були виявлені?

+Лептоспіри

Борелії

Кампілобактерії

Спірили

Трепонеми

23. При дослідженні сироватки крові вагітної жінки з 8-місячною вагітністю реакція Вассермана виявилась позитивною. Як довести достовірність серологічного дослідження на сифіліс?

+Повторне 2-кратне дослідження з інтервалом у 10-15 днів

Повторне дослідження відразу після отримання результату

Повторне дослідження після профілактичного лікування

Поставити осадову реакцію Кана

Поставити осадову реакцію Закса-Вітебського

24. При обстеженні вагітної взято кров з вени для постановки реакції Вассермана. Реакція виявилась позитивною. Позашлюбні статеві зв‘язки вагітна та її чоловік заперечують. Що треба зробити для підтвердження чи спростування діагнозу ”сифіліс”.

+Поставити реакцію іммобілізації блідих трепонем

Зробити мазок з уретри

Повторити реакцію Вассермана

Поставити осадові реакції

Поставити реакцію зв‘язування комплементу

25. Для серологічної діагностики сифілісу з використанням реакції Вассермана лікар-лаборант підготував такі реактиви: кардіоліпіновий антиген, спиртовий екстракт ліпідів з серцевого м‘язу бика з холестеролом, антиген з трепонем, які зруйновані ультразвуком, гемолітичну систему, ізотонічний розчин хлориду натрію та сироватки для дослідження. Який ще компонент необхідний для постановки цієї реакції?

+Комплемент

Живі трепонеми

Еритроцити барана

Діагностична преципітуюча сироватка

Антиглобулінова сироватка

26. У хворого реакція Вассермана позитивна (++++). Для діагностики якого інфекційного захворювання використовують цю реакцію?

+ Сифілісу

Бруцельозу

Туберкульозу

Поліомієліту

Грипу

27. Поворотний тиф, який викликається B. caucasica зустрічається лише на певних територіях, де є переносник - кліщ роду Alectorobius. Як називається така форма інфекції?

+Ендемічною

Реінфекцією

Суперінфекцією

Вторинною

Мікст-інфекцією

28. Ви маєте для роботи препарати: 1/ бруцельозну накожну вакцину; 2/ лептоспірозну вакцину; 3/ вакцину BCG; 4/ адсорбовану кашлюково-дифтерійно-правцеву вакцину АКДП; 5/ адсорбований правцевий анатоксин. Який імунітет створюють ці препарати?

+Штучний активний

Нестерильний (інфекційний)

Антибактеріальний

Штучний пасивний

Антитоксичний

29. Бактерії за типом дихання поділяються на облігатних аеробів, мікроаерофілів, факультативних анаеробів, облігатних анаеробів. Які з наведених мікроорганізмів є мікроаерофілами?

+Лептоспіри

Рикетсії

Хламідії

Мікобактерії

Клостридії

30. У хворого з підозрою на поворотний тиф у період підйому температури для бактеріоскопічного дослідження взяли кров та приготували препарат ”товста крапля ”. Який метод фарбування використали для виявлення збудника?

+ За Романоським-Гімзою

За Циля-Нільсеном

За Буррі-Гінсом

За Нейссером

За Ожешко

31. Через місяць після виписки молодого чоловіка з дермато-венерологічного стаціонару, де він лікувався з приводу сифілісу, пацієнт знову звернувся до лікаря зі скаргами на появу ущільненої неболючої виразки. Лікар поставив діагноз ”первинний сифіліс ”. Які результати попереднього лікування у стаціонарі та як називається виявлена лікарем форма інфекційного захворювання?

+ Повне виліковування, реінфекція

Повне виліковування, суперінфекція

Неповне виліковування, рецидив

Неповне виліковування, бактеріоносійство

Повне виліковування, вторинна інфекція

32. У хворого з ознаками інтоксикації та ниркової недостатності у сечі виявлені рухливі мікроорганізми з множинними дрібними завитками, які пофарбувались за Романовським-Гімзою у рожевий колір. З анамнезу відомо, що хворий декілька днів тому купався у відкритому водоймищі. Яке захворювання можна запідозрити?

+ Лептоспіроз

Сифіліс

Грип

Бруцельоз

Псевдотуберкульоз

33. Для підтвердження діагнозу “вторинний сифіліс ” використовують реакцію іммобілізації трепонем. Які компоненти необхідні для постановки цієї реакції?

+ Сироватка крові хворого, комплемент, завис живих блідих трепонем

Інактивована сироватка крові хворого, комплемент, завис живих блідих трепонем

Кров хворого, комплемент, завис живих блідих трепонем

Сироватка крові хворого, комплемент, кардіоліпіновий антиген, завис живих блідих трепонем

Кров хворого, комплемент, кардіоліпіновий антиген, завис живих блідих трепонем

34. Лаймобореліоз вперше був виявлений у ендемічних районах США, а в даний час хвороба спостерігається в Європі, Азії та Австралії. Яким шляхом відбувається зараження бореліозом Лайма?

+ Через укуси кліщів

Через гемотрансфузію

При контакті із сечею гризунів

При вживанні м’яса водоплаваючих птахів

Через укуси вошей

35. У хворої на слизовій оболонці піхви під час мікроскопічного дослідження матеріалу з шанкру у темному полі виявлені спірохети. До якої групи бактерій за морфологічними ознаками слід віднести ці мікроорганізми?

+Звивисті

Клостридії

Коки

Бактерії

Бацили

36. Яка санітарно-епідеміологічна робота дозволила різко знизити рівень захворюваності на епідемічний поворотний тиф?

+Боротьба з педикульозом

Знищення диких гризунів

Дератизація

Застосування інсектицидів

Застосування акарицидів (боротьба з кліщами)

37. Через 7 діб після виконання робіт по очищенню водоймища хворий звернувся до лікаря зі скаргами на високу температуру, загальну слабкість, сильний головний біль, болі у м’язах та гіперемію обличчя. При прямій мікроскопії у темному полі препарату „надавлена ” крапля цитратної крові виявлені тонкі звивисті мікроорганізми S – або C –подібної форми. Який мікроорганізм є причиною цього захворювання?

+ Leptospira interrogans

Treponema pallidum

Salmonella enteritidis

Staphylococcus aureus

Clostridium tetani

38. До інфекційного відділення поступив хворий С. з вираженими головними і м’язовими болями, підвищеною температурою тіла, загальною слабкістю, жовтяницею. Попередній діагноз – лептоспіроз. Який з наведених методів дослідження дозволить найшвидше підтвердити діагноз?

+ Біологічна проба

Бактеріологічний

Алергічний

Фарбування за методом Грама

39. З метою серодіагностики сифілісу до культури живих трепонем додали невелику кількість сироватки хворого і приготували препарат ”висяча крапля ”. Для оцінки результату реакції використали темнопольний мікроскоп. Яку серологічну реакцію було використано?

*Реакцію іммобілізації трепонем

Реакцію Васермана

Осадову реакцію Кана

Реакцію імунофлуоресценції

Реакцію нейтралізації

40. Кров хворого з періодичними нападами лихоманки підшкірно ввели морській свинці. Через 5 діб у крові тварини, яка захворіла, винайшли інтенсивно пофарбовані за Романовським-Гімзою спірохети з 6-8 нерівномірними завитками. Збудника якого захворювання винайдено?

+Ендемічного поворотного тифу

Лептоспірозу

Епідемічного поворотного тифу

Хвороби Содоку

41. Кров хворого з підозрою на лептоспіроз посіяли у середовище Ферворта – Вольфа. Через тиждень інкубації матеріалу у термостаті змін у середовищі не виявлено. Що необхідно зробити у цьому випадку?

+ Вивчити посіяні середовища у темному полі

Дати відповідь про відсутність лептоспір у матеріалі

Продовжити культивування до появи помутніння середовища

Приготувати з засіяного середовища препарат, пофарбувати за Цилем-Нільсеном, мікроскопіювати

Приготувати з засіяного середовища препарат, пофарбувати за Нейссером, мікроскопіювати

42. Після обстеження хворого лікар поставив попередній клінічний діагноз “лептоспіроз?”. Оскільки пацієнт хворіє 2 тижні, для підтвердження діагнозу лікар призначив серологічне дослідження. Яка з наведених реакцій може бути використана з метою виявлення специфічних антитіл?

+ Мікроаглютинації – лізису

Преципітаціі

Вассермана

Райта

Гемолізу

43. Під час профілактичного огляду робітників тваринницької ферми у одного з них запідозрили лептоспіроз і кров цього робітника направили до бактеріологічної лабораторії. Яке поживне середовище можна використати для виділення збудника цього захворювання?

+ Середовище Уленгута

Середовище Плоскірєва

Середовище Ендо

Середовище Кітта-Тароцці

Середовище Гісса

44. У інфекційну клініку поступив хворий, при огляді якого було виявлено розеольозну висипку. Лікар-інфекціоніст поставив попередній діагноз “висипний тиф ”. Якими мікробіологічними методами можна підтвердити чи спростувати діагноз?

+ Поставити реакцію аглютинації з відповідним діагностикумом

Провести бактеріологічну діагностику

Поставити біологічну пробу

Зробити алергічну пробу

Провести мікроскопію препарату з висипки, пофарбованого за методом Грама

45. До інфекційного відділення госпіталізували хворого з ознаками загальної слабкості, сильними головними та м’язовими болями, високою температурою, гіперемією обличчя. Встановлено, що тиждень назад хворий відпочивав біля озера. Лікар запідозрив лептоспіроз. Яким чином лептоспіри могли потрапити до організму хворого?

+ З водою

З повітрям

З ґрунтом

З їжею

Через предмети вжитку

46. Виділення культури збудника при діагностиці більшості спірохетозів не є основним методом дослідження, оскільки методи культивування бактерій є складними та недосконалими. Культивування якої спірохети на штучному поживному середовищі використовується у діагностиці захворювання?

+Leptospira interrogans

Treponema pallidum

Treponema bejel

Treponema pertenue

Borrelia recurrentis

47. При огляді 1-місячної дитини лікар відмітив потовщення губ, губи були набряклими, жовто-червоного кольору. На слизовій оболонці рота немовляти лікар виявив виразки. Який попередній діагноз поставлено дитині?

+ Вроджений сифіліс

Герпетична інфекція

Туберкульоз

Актиномікоз

Вітряна віспа

48. У дерматологічне відділення поступив пацієнт з виразкою на слизовій оболонці статевих органів у вигляді твердого шанкру. Яке дослдження необхідно застосувати для підтвердження діагнозу “сифіліс ”?

+ Темнопольну мікроскопію матеріалу з шанкру

Реакцію Вассермана з сироваткою хворого

Виділення чистої культури мікроорганізмів з шанкру та її ідентифікацію

Інфікування гвінейських свинок матеріалом з шанкру

Інфікування кролика в яєчко виділеною чистою культурою трепонем

49. В інфекційну клініку доставлено хворого з проявами лихоманки, що повторюється вдруге з інтервалом у 2 дні. У препараті з крові, пофарбованому за Романовським-Гімзою, виявлено звивисті клітини синьо-фіолетового кольору. Який мікроорганізмів викликав захворювання?

+ Borrelia recurrentis

Leptospira interrogans

Rickettsia typhi

Treponema pallidum

Plasmodium vivax

7

Соседние файлы в папке 1 спірохетози укр