Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

archiv[1] / t12 / tema_12

.rtf
Скачиваний:
12
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
154.56 Кб
Скачать

Тема 12 Колективна (бригадна) форма оплати

праці

Бригадна форма організації праці базується на об'єднанні робітників у колективи виробничих бригад; передбачає відповідну перебудову організації виробництва, планування, нормування й оплати праці, виходячи з того, що бригади є первинною ланкою внутрішньовиробничого господарювання та управління.

Бригадна форма оплати праці – це оплата праці, що передбачає формування колективного заробітку залежно від загальних результатів роботи бригади та його розподіл відповідно до особистого трудового внеску робітників.

Оплата праці робітників виробничої бригади здійснюється відповідно до діючих тарифних ставок (окладів), норм праці, відрядних розцінок і положень про оплату праці та преміювання.

З метою підвищення матеріальної зацікавленості членів бригади в загальних результатах роботи нарахування їм заробітної плати повинно здійснюватися на основі єдиного наряду за кінцевими результатами роботи бригади.

Єдиний наряд – це завдання бригаді на виконання роботи з визначенням її кількісних та якісних показників і умов оплати. Єдиний наряд є підставою для нарахування колективного заробітку.

Оплата за кінцевим результатом  передбачає визначення колективного заробітку бригади за кількістю виготовлених і прийнятих ВТК планово-облікових одиниць продукції та відповідними комплексними розцінками. Оплата за кінцевим результатом може бути відрядною або погодинною.

При бригадній відрядній системі оплати праці заробітна плата нараховується, як правило, на основі колективних, комплексних відрядних розцінок. Комплексна розцінка встановлюється на планово-облікову одиницю кінцевого результату колективної праці.

Існує декілька методів визначення комплексних відрядних розцінок:

1 При виконанні складальних, монтажних і ремонтних робіт відрядні розцінки встановлюються на підставі діючих норм часу і тарифних ставок, що відповідають розрядам виконуваних робіт.

При бригадній системі вироблення кожної одиниці продукції нерідко потребує виконання декількох різноманітних за своїм характером робіт, які найчастіше тарифікуються за різними розрядами. Тому розрахунок комплексної відрядної розцінки за одиницю продукції слід виконувати за нормативною трудомісткістю виконуваних робіт за кожним з тарифно-кваліфікаційних розрядів і відповідними їм тарифними ставками:

Pбр = , (12.1)

де Рбр – комплексна відрядна розцінка на одиницю продукції і-го виду;

п – кількість видів продукції;

Тгі – годинна тарифна ставка, що відповідає і-му розряду виконуваних робіт;

Tрі – нормований час за кожним тарифним розрядом, який входить до загального часу, необхідного для вироблення одиниці продукції.

Загальний заробіток розраховується множенням Рбр на кількість одиниць продукції.

2 При обслуговуванні складних агрегатів бригадою постійного складу часто застосовують метод, сутність якого полягає у визначенні колективної розцінки (Рбр), виходячи із суми тарифних ставок усіх членів бригади (передбачених відповідною нормою обслуговування) та встановленої норми виробітку на агрегат (бригаду) (Нбр):

Рбр = , (12.2)

де Ті – годинні тарифні ставки, що відповідають розрядам виконуваних робіт;

п – кількість членів бригади.

Загальний відрядний заробіток бригади в цілому визначається в цьому випадку як добуток загальнобригадної відрядної розцінки на кількість виготовленої бригадою продукції.

3 На підприємствах вугільної, гірничорудної, лісової й інших галузей широко застосовується найпрогресивніша форма організації праці– комплексні бригади, що складаються з робітників різних професій.

Оплата праці в комплексних бригадах зазвичай провадиться за кінцевими результатами їхньої праці (за тонни вугілля, м3 лісу тощо). Комплексну відрядну розцінку (Рбк) на одиницю продукції, виготовлену бригадою, можна визначити шляхом підсумовування розцінок окремих видів робіт із розрахунку на одиницю продукції за всіма операціями, що входять до встановленого загального комплексу робіт бригади:

Рбк=, (12.3)

де Сорі – розцінка всього обсягу робіт (операцій) і-го виду, що входять до встановленого комплексу робіт бригади ;

п – кількість видів виконуваних робіт;

Обр – обсяг продукції, що за діючими нормами виробітку повинен бути виготовлений бригадою в результаті виконання встановленого комплексу робіт.

При бригадній організації праці нерідко застосовуються також індивідуальні розцінки, що визначаються для кожного члена бригади шляхом ділення його тарифної ставки на бригадну норму виробітку:

Рінд = Тс бр, (12.4)

де Рінд – індивідуальна відрядна розцінка члена бригади за одиницю продукції;

Тс – тарифна ставка окремого члена бригади;

Нбр – бригадна норма виробітку в прийнятих одиницях вимірювання (т, кг тощо).

За індивідуальною розцінкою з урахуванням кінцевих результатів роботи бригади може оплачуватися праця робітників при закріпленні їх за певними видами робіт, операцій (конвеєр).

При застосуванні індивідуальних відрядних розцінок заробітна плата бригаді розраховується за бригадним нарядом, виходячи з індивідуальних розцінок на виконувані роботи та загальної кількості продукції, виготовленої бригадою; таким чином, зберігається принцип оплати за єдиним нарядом.

Питання для самоперевірки та контролю

  1. Сутність бригадної форми оплати праці.

  2. Оплата праці бригади за кінцевим результатом.

  3. Методи визначення комплексних відрядних розцінок.

  4. Визначення комплексної відрядної розцінки при виконанні складальних, монтажних і ремонтних робіт.

  5. Визначення комплексної відрядної розцінки при обслуговуванні складних агрегатів.

  6. Визначення комплексної відрядної розцінки на підприємствах вугільної, гірничорудної, лісової галузі.

4