Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
40
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
212.48 Кб
Скачать

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №4.

Тема: Встановлення на материнську плату модулів оперативної пам’яті.

Мета: Вивчити принципи та набути навиків при установці модулів пам’яті на системну плату та заданні параметрів їх роботи.

Теоретичні відомості. Типи модулів пам’яті.

72Pin simm edo

SIMM (Single In-line Memory Module) –в минулому найбільш поширений в обігу форм-фактор для модулів пам'яті. Є прямокутною платою з контактною смугою уздовж однієї із сторін, фіксується в роз’ємі поворотом за допомогою клямок. Контакти з двох сторін плати на ділі є одним і тим же контактом (single). Найбільш поширені 30- і 72-контактні SIMM (ширина шини 8 і 32 біт відповідно). Мають виріз (ключ) в кутку з боку 1-го контакту, останній, окрім цього - виріз посередині (цікаво, що японські комп'ютери мали вищий виступ посередині роз’єма SIMM, відповідно, "чужі" SIMM туди не встановлювалися, а у зворотний бік сумісність була).

EDO (Extended Data Out) - різновид асинхронної DRAM. Є подальшим розвитком методу fast page по "конвєєрній" схемі - лінії вводу-виводу залишаються якийсь час відкритими для читання даних в процесі звернення до наступної адреси, що дозволяє організувати цикл доступу більш оптимально.

144Pin sodimm sdram

SO DIMM (Small Outline DIMM) - різновид DIMM малого розміру (small outline), призначених в першу чергу для портативних комп'ютерів. Найчастіше зустрічаються 72- і 144-контактні модулі (32 і 64 біт відповідно).

SDRAM (Synchronous DRAM) - "синхронна DRAM" - назва синхронної пам'яті "першого покоління", що широко застосовувалася в минулому і мала пропускну здатність близько100 Mb/s. 144-контактні SO DIMM мають ключ "із зсувом", відповідальний за напругу, тобто ключі (і відповідні виступи) зміщені уподовж, що зробило неможливим установку "неправильного" модуля пам'яті, хоча і помітно ускладнило виробництво.

72Pin sodimm fpm

Fast page (FPM) - дослівно "швидкий сторінковий" (режим). Дуже стара схема оптимізації роботи пам'яті, яка заснована на припущенні, що доступ, як правило, здійснюється за послідовними адресами. Дозволяє разом із звичним циклом (RAS, потім CAS), використовувати скорочений, при якому адреса рядка фіксована, і відповідно його передача не вимагає часу. На сьогоднішній день fast page – практично не використовується.

168Pin dimm sdram ecc

DIMM (Dual In-Line Memory Module) – ще досить поширений різновид форм-фактора модулів пам'яті. У 168-контактних DIMM є 2 ключі, задаючі напругу і буферізованість. Буферизуючі DIMM, як правило, несумісні з не буферизуючими, тому ці два типи DIMM мають різне положення одного з ключів.

ECC (Error Checking and Correction) - "виявлення і виправлення помилок" - алгоритм, що прийшов на зміну "контролю парності". На відміну від останнього, кожен біт входить більш ніж в одну контрольну суму, що дозволяє у разі виникнення помилки в одному біті відновити адресу помилки і виправити її. Як правило, помилки в двох бітах також детектують, хоча не виправляються.

168Pin dimm sdram Registered ecc

Registered - аналог поняттю buffered для SDRAM DIMM, технологія застосовується переважно в модулях великої ємкості.

ECC - підтримують практично всі сучасні сервери, а також деякі чіпсети "загального призначення". Треба відзначити, що ECC не є панацеєю від дефективної пам'яті і застосовується для виправлення випадкових помилок.

ECC DIMM - для 168-контактних DIMM термін ідентичний поняттю "DIMM з парністю", тобто 72-бітовий.

Соседние файлы в папке labs