Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
40
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
76.8 Кб
Скачать

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №7.

Тема: Поділ жорсткого диску на логічні, їх форматування. Клонування дисків.

Мета: Набути вмінь і навиків при роботі з програмним забезпеченням для поділу жорсткого диску на логічні та зміни їх параметрів.

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ.

Для нормальної роботи вінчестера необхідно, щоб він мав таблицю розбиття (іноді її називають partition table, строго кажучи, partition - це безпосередньо розділи диска). Таблиця розбиття містить відомості про фізичні характеристики диска: кількості сторін, кількості доріжок і секторів на доріжці, а також інформацію про розділи і логічні диски.

Розділи диска.

При роботі в системі MS-DOS кожен жорсткий диск може мати наступні розділи: Первинний розділ DOS: присутній обов'язково. У цьому розділі формується єдиний системний логічний диск (що має, як правило, ім'я С:) Розширений розділ DOS: присутній тільки тоді, коли вінчестер має два або більше логічних диска. Розділ не DOS: формується, якщо установлені дві і більше операційні системи. Цей розділ віддається в користування іншим операційним системам і для MS-DOS невидимий.

Основні вигоди від розбиття диска:

Розбиття диска підвищує надійність роботи: ймовірність, що всі розділи будуть зруйновані повністю (тобто знищена FAT) набагато менше, ніж ймовірність руйнування одного розділу. Якщо ж виявиться пошкодженим MBR, то його легко відновити за допомогою спеціальних утиліт (наприклад, Norton Disk Docror). Поділ дисків на декілька розділів зменшує розмір кластера, а значить, і втрату місця при великому числі маленьких файлів (особливо це слід враховувати тим, хто користується FAT16 або FAT32, а не NTFS). Великі диски більше схильні до фрагментації, ніж маленькі. Крім того, частина операцій на великому диску виконується набагато повільніше (особливо це стосується відкриття файлу і запису нового файлу на диск). Для кешування службової інформації неподіленого диска йде набагато більше пам'яті, ніж для кешування декількох неподілених. Великий диск набагато довше і складніше дефрагментувати, ніж декілька малих. Розбивати диск слід так, щоб кожен розділ мав своє призначення: наприклад, системний диск, робочий диск, ігровий диск, і т.д. Якщо користувачів, працюючих на комп'ютері, небагато, то є сенс зробити кожному користувачу окремий робочий диск.

Необхідно ретельно продумати, скільки місця для яких цілей вам потрібно. Крім того, врахувати також порядок, в якому логічні розділи розташовуватимуться один за одним на жорсткому диску - він теж має велике значення. Найпершим краще зробити системний диск: найперший розділ. У середині слід розташувати найціннішу інформацію - робочий розділ. В кінці можна розмістити ігровий диск, архіви, і тому подібну інформацію. Таке розташування має наступні переваги: перший розділ, що знаходиться близько до центру жорсткого диска, - найбільш швидкий, але і найбільш схильний до атак різних вірусів. Встановивши туди систему, можна одержати максимальну швидкодію, а у разі атаки не втратити цінних даних (систему завжди можна переустановити, а ось відновити особисті файли набагато складніше). Розділ, що знаходиться на останніх доріжках, володітиме якнайменшою швидкодією, тому розміщення там архівів - найвдаліше його використання. А робочі дані в результаті опиняються в найвигіднішому місці: у середині диска, де вони більш захищені як від можливих вірусних атак, так і від фізичних руйнувань диска (які найчастіше починаються з останніх доріжок).

Ще однією перешкодою для розбиття жорсткого диска є те, що при видаленні розділу втрачається вся інформація на ньому, і виходить так: користувач купив комп'ютер, на якому був нерозбитий жорсткий диск, накопичив на ньому яку-небудь інформацію, а перерозбити його не може, оскільки нікуди цю інформацію скопіювати. Але в цьому випадку проблему можна розв'язати за допомогою програми Power Quest Partition Magic, яка дозволяє змінювати розмір розділу без його переформатування.

Для розбиття жорсткого диска в Windows 9X використовується програма FDISK. Після її запуску буде поставлене питання "Включити підтримку великих жорстких дисків?". Необхідно дати відповідь "так" якщо є потреба використовувати FAT32 (це обов'язково, якщо будуть створюватися розділи розміром більше 2Gb).

Команда fdisk

Для виконання цієї команди необхідно мати завантажувальну дискету, зроблену в Windows 98SE.

Після завантаження комп'ютера з дискети введіть команду fdisk.

На екрані при цьому відобразиться головне меню:

FDISK Options (Опції FDISK)

Current fixed disk drive: 1 (Поточний привід жорсткого диска: 1)

Choose one of the following: (Виберіть одну з опцій:)

1.Create DOS partition or Logical DOS Drive (1. Створити розділ DOS або логічний диск DOS.)

2.Set active partition (2. Встановити активний розділ.)

3.Delete partition or Logical DOS Drive (3. Видалити розділ або логічний диск DOS.)

4.Display partition information (4. Проглянути інформацію про розділи.)

5.Change current fixed disk drive (5. Змінити поточний привід жорсткого диска.)

Enter choice: [ ] (Введіть ваш вибір:)

Press Esc to exit FDISK (Для виходу натисніть Esс)

Якщо в комп'ютері встановлений тільки один вінчестер, то опція 5 не видається.

Розбиття жорсткого диска

Для розбиття жорсткого диска необхідно виконати наступні операції: Зробити активним реконфігуровуємий привід (якщо необхідно). Видалити всі існуючі на жорсткому диску розділи. Створити нові необхідні вам розділи. При необхідності створити логічні диски. При необхідності призначити активний розділ (з нього здійснюватиметься завантаження). Відформатувати отримані логічні диски.

Видалення існуючих розділів

Якщо диск вже конфігурувався, то спочатку доведеться видалити попереднє розбиття. Щоб зробити це, виберіть пункт 3 головного меню. На екрані з'явиться:

Delete DOS Partition or Logical DOS Drive (Видалення розділів DOS або логічних дисків) Current fixed disk drive: 1 (Поточний привід: 1)

Choose one of the following: (Виберіть один з варіантів:)

1. Delete Primary DOS Partition (1. Видалити первинний розділ DOS)

2. Delete Extended DOS Partition (2. Видалити розширений розділ DOS)

3. Delete Logical DOS Drive(s) in the Extended DOS (3. Видалити логічні диски з розширеного розділу DOS)

4. Delete Non-DOS Partition (4. Видалити не-DOS розділ)

Порядок дій: Видаліть не DOS розділ (якщо він існує). Видаліть логічні диски з розширеного розділу DOS (якщо цей розділ існує), причому при видаленні потрібно буде кілька разів підтвердити свої наміри і ввести мітку диска. Видаліть сам розширений розділ DOS (якщо він був), причому при видаленні необхідно буде кілька разів підтвердити свої наміри. Видаліть первинний розділ DOS, причому при видаленні необхідно буде кілька разів підтвердити свої наміри і ввести мітку диска.

Тепер попереднє розбиття видалене, і можна створити нове.

Створення нового розбиття

Після видалення попереднього розбиття потрібно створити нове. Для цього необхідно вибрати опцію 1 з головного меню.

На екрані з'явитися повідомлення:

Create DOS partition or Logical DOS Drive (Створення розділів DOS або логічних дисків)

Current fixed disk drive: 1(Поточний привід: 1)

Choose one of the following:(Виберіть один з варіантів:)

1. Create Primary DOS Partition (1. Створити первинний розділ DOS)

2. Create Extended DOS Partition (2. Створити розширений розділ DOS)

3. Create Logical DOS Drive(s) in Extended DOS Partition (3. Створити логічні диски в розширеному розділі DOS).

Спочатку потрібно створити первинний розділ DOS. Виберіть пункт 1. Буде поставлене питання: Do you wish to use the maximum available size for а Primary DOS Partition and make the partition active

Y/N...............? [ ]

(Ви хочете використати для первинного розділу DOS весь дисковий простір і зробити цей розділ активним?)

Якщо дати відповідь позитивно, то на всьому вашому вінчестері буде створений один логічний диск, з якого проводитиметься завантаження операційної системи. В цьому випадку розбиття жорсткого диска закінчене. Якщо э потреба розбити свій вінчестер на декілька логічних, то необхідно відповісти негативно. На екран буде виведений запит:

Enter partition size in Mbytes or percent of disk space (%) to create а Primary DOS Partition.............: [ ]

(Введіть розмір первинного розділу DOS в Мбайтах або у відсотках від дискового простору.) Після того, буде створений первинний розділ потрібно буде створити розширений розділ DOS. (Create Extended DOS Partition)

На екрані з'явитися повідомлення:

Enter partition size in Mbytes or percent of disk space (%) to create an Extended DOS Partition..........: [ ]

(Введіть розмір розширеного розділу DOS в Мбайтах або у відсотках від дискового простору.) Якщо не потрібно залишати місце для роботи з іншою операційною системою (не MS-DOS), то можна вказати весь простір на диску, що залишилося вільним, що і пропонується за умовчанням.

Після того, як ви створений розширений розділ DOS потрібно розбити його на логічні диски.

(Create Logical DOS Drive(s) in Extended DOS Partition)

Enter Logical drive size in Mbytes or percent of disk space (%)....[ ]

(Введіть розмір логічного диска в Мбайтах або відсотках від дискового простору.)

Якщо створюється два логічних (один-первинний розділ DOS, другий - повний розмір розширеного розділу DOS), то потрібно погодитися із запропонованим по умовчанню максимальним розміром. Інакше потрібно ввести інший розмір і повторіть цю операцію для наступного логічного диска.

Після розбиття вінчестера на розділи і логічні диски потрібно встановити активний розділ (саме з нього завантажуватиметься комп'ютер).

Соседние файлы в папке labs