Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
20
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
230.4 Кб
Скачать

Розділ 5: Інтелектуальна власність

1.  МИТНЕ РЕГУЛЮВАННЯ

2.  ЗАКОНОДАВСТВО ПРО КОМПАНІЇ

3.  БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК І ПОДАТКИ КОМПАНІЙ

4.  НЕПРЯМЕ ОПОДАТКУВАННЯ

5.  ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ

6.  ОХОРОНА ПРАЦІ

7.  ФІНАНСОВІ ПОСЛУГИ

8.  ПРАВИЛА КОНКУРЕНЦІЇ

9. ДЕРЖАВНІ ЗАКУПІВЛІ

10. ОХОРОНА ЗДОРОВ'Я ТА ЖИТТЯ ЛЮДЕЙ

11. ОХОРОНА ДОВКІЛЛЯ

12. ЗАХИСТ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ

13. ЕНЕРГЕТИКА

14. ТРАНСПОРТ





І. Вступ

ІІ. Опис законодавства України.

ІІІ. Опис законодавствa ЄС

Вторинне законодавство ЄС

1. Авторське право і суміжні права

1.1. Загальні положення1.2. Правова охорона комп’ютерних програм і баз даних

2. Право промислової власності

2.1. Правова охорона винаходів, топографій інтегральних мікросхем, промислових зразків2.2. Правова охорона знаків для товарів і послуг, зазначень походження товарів

3. Правова охорона сортів рослин

4. Боротьба з порушеннями прав інтелектуальної власності

Перелік ініціатив ЄС щодо розвитку права ЄС

Тлумачення права ЄС у рішеннях Суду Європейського Співтовариства

І. Вступ

ЄС надає надзвичайної ваги правовій охороні інтелектуальної власності, яка є основою економічного розвитку і технологічного прогресу не лише окремих держав, а і Європейського Союзу в цілому. Належна охорона таких прав інтелектуальної власності зумовлює винахідницьку діяльність і вільну конкуренцію, що в свою чергу є запорукою покращення стандартів життя суспільства. Авторське право і суміжні права врегульовані в праві ЄС на високому рівні. Створені ефективні правові основи захисту майже всіх аспектів авторських прав в сучасному суспільстві. Велику увагу приділено боротьбі із підробкою і піратством, розроблено нову ініціативу щодо подолання підробок і піратства в межах єдиного ринку. Низка ініціатив в сфері авторського права і суміжних прав направлені на розширення правового регулювання в сфері супутникової трансляції, телебачення і радіомовлення, посилення механізмів боротьби з піратством тощо.

Правова охорона промислової власності ЄС перебуває в процесі розвитку, і все ще більшість питань регулюються національним законодавством держав-членів. На рівні ЄС розвиток правового регулювання відбувався у напрямках гармонізації правової охорони знаків для товарів і послуг, промислових зразків, винаходів, сортів рослин, введення охоронних документів Співтовариства на окремі об’єкти інтелектуальної власності. Крім цього слід згадати про Європейську патентну Конвенцію, що виходить за межі правової системи ЄС, але тісно з нею взаємодіє з метою уникнення конфліктів.

З огляду на величезний науково-технічний потенціал України, вслід за вступом до СОТ, було б корисно вивчити питання щодо доцільності участі в цій Конвенції. Це сприяло б створенню належної правової основи для просування результатів винахідницької діяльності в межах ринку ЄС. До ініціатив Європейського Союзу в сфері промислової власності можна віднести правове регулювання інноваційної діяльності, корисних моделей, винаходів, пов’язаних з комп’ютерними програмами тощо. Крім того передбачається вдосконалення вже існуючого правового регулювання об’єктів інтелектуальної власності.

Право інтелектуальної власності є молодою галуззю в Україні, що перебуває в стадії становлення. Проте за роки незалежності було зроблено великі успіхи. Зокрема, прийнято низку законодавчих актів, що врегулювали майже всі об’єкти авторського права і суміжних прав, права промислової власності. Постійно здійснюється їх вдосконалення.

За останні роки проводилась плідна робота в сфері вдосконалення авторського права України та наближення його до стандартів права ЄС. Серед позитивних рис українського законодавства слід виділити встановлення високих стандартів у строках правової охорони, належний рівень регулювання правовідносин щодо об’єктів авторського права і суміжних прав. Більше того, в такій сфері, як захист літературних і художніх творів, аудіовізуальної продукції встановлено стандарти захисту, що в окремих випадках є вищими ніж того вимагають Директиви ЄС.

В українському законодавстві здійснено детальну і якісну регламентацію правової охорони більшості об’єктів інтелектуальної власності, зокрема топографій інтегральних мікросхем, винаходів і корисних моделей тощо. Проте нагальною залишається проблема створення ефективних механізмів захисту таких прав, вдосконалення процесуальних процедур.

Соседние файлы в папке вся законодательная база