Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
16
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
458.75 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ РАДІОЕЛЕКТРОНІКИ

РОБОЧА ПРОГРАМА, МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

з вивчення курсу, курсового проектування та

виконання контрольного завдання з дисципліни

"Аналогові електронні пристрої"

для студентів заочного навчання

спеціальностей напрямку "Радіотехніка"

Затверджено

кафедрою РЕП

Протокол № 9

від 06.03.2001р.

ХАРКІВ 2001

Робоча програма, методичні вказівки з вивчення курсу, курсового проектування та виконання контрольного завдання з дисципліни "Аналогові електронні пристрої" для студентів заочного навчання спеціальностей напрямку "Радіотехніка" / Упоряд: Л.П.Тимошенко, В.Л. Басецький - Харкiв: ХТУРЕ, 2001. – 52 с.

Упорядники: Л.П.Тимошенко

В.Л. Басецький

1 Мета й задачі дисципліни

Дисципліна “Аналогові електронні пристрої” (АЕП) для радіотехнічних спеціальностей є першою інженерною дисципліною, яка формує знання із схемотехніки аналогових пристроїв, що перетворюють аналогові (континуальні) сигнали. Аналогові пристрої залишаються неодмінною частиною радіотехнічних систем завдяки своїй простоті, більшій економічності, швидкодії, частотним і шумовим властивостям.

Метою вивчення дисципліни “Аналогові електронні пристрої” є оволодіння студентами основами аналізу та схемотехнічних рішень базових пристроїв, що реалізують повну систему аналогових функцій, а також удосконалення знань і накопичення досвіду їх проектування.

Внаслідок вивчення дисципліни студент повинен:

- знати фізичні процеси в пристроях, основні методи їх розрахунку, схемотехнічні рішення базових АЕП, призначення усіх блоків, модулів, структурних схем складних пристроїв;

- вміти читати електричні принципові схеми реальних пристроїв лінійного та нелінійного оброблення сигналів у дискретному та інтегральному виконанні в усіх діапазонах частот, брати участь у розробленні технічного завдання на весь пристрій і його частини, професійно рекомендувати елементну базу для конструювання подібних пристроїв у майбутньому.

Зміст дисципліни: ввімкнення підсилювального елементу за змінним струмом та його властивості при різних засобах живлення та стабілізації режиму, каскади підсилення аперіодичні, реалізація зворотного зв’язку та його властивості, засоби корекції АЧХ, ФЧХ і ПХ підсилювача, активні пристрої оброблення сигналів на базі операційних підсилювачів, активні RC-фільтри, проектування вузлів які складають високоякісні системи стереофонічного звуковідтворення каналів зображень відеомагнітофонів та лазерних програвачів при аналоговому та цифровому засобах запису.

Лабораторний практикум розрахований на активну індивідуальну роботу студентів і ставить за мету закріплення та поглиблення теоретичних знань, поглиблення розуміння перетворень аналогових сигналів і дій над ними.

Практичній досвід застосування схемотехнічних рішень розробки АЕП набувається в процесі виконання контрольного завдання та курсового проектування, які формують радіотехнічну культуру вирішення актуальних проблем установлення складу елементів та зв'язків між ними у різноманітних функціональних ланках, пристроях та ін.

Знання, що одержуються внаслідок вивчення дисципліни “Аналогові електронні пристрої”, дуже потрібні для виконання дипломного проекту.