Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДА-ПО-ЛАБАМ_Охорона труда в отрасли.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
390.14 Кб
Скачать

Додаток в вимоги електробезпеки при використанні радіоелектроного обладнання та пеом

1. ЕОМ, периферійні пристосування та устаткування для монтажу та регулювання радіоелектронної апаратури, електропроводи і кабелі по виконанню і ступеню захисту мають відповідати класу зони по ПУЕ, мати апаратуру захисту від струму короткого замикання й інших аварійних режимів.

2. Регулювання й випробування радіоапаратури має проводитися в спеціально виділених приміщеннях, обладнаних необхідними засобами промислової санітарії й техніки безпеки. Вхід у ці приміщення стороннім особам категорично заборонений.

Обслуговування, ремонт і наладку ЕОМ варто виконувати в окремому приміщенні (майстерні). При цьому робочі місця електромеханіків необхідно оснащувати спеціальним устаткуванням і захисними засобами.

Підлога усієї зони обслуговування, ремонту і наладки ЕОМ, вузлів і блоків ЕОМ має бути покрита діелектричними ковриками, термін використання котрих після їхнього іспиту на електричну тривкість не закінчився, або викладений ізолюючими підстилками (завширшки не менше чим 0,75-0,8 м) для ніг.

3. Приміщення, у яких проводиться паяння, крім того, мають відповідати вимогам СН 952-72 “Санитарные правила организации процессов пайки мелких изделий сплавами содержащими свинец”, затверджених головним санітарним лікарем СРСР 20.03.72.

4. Лінія електромережі для живлення обладнання виконується як окрема групова трипровідна мережа шляхом прокладки фазного, нульового робочого і нульового захисного провідників. Нульовий захисний провідник використовується для заземлення (занулення) електроприймачів. Використання нульового робочого провідника як нульового захисного провідника забороняється.

5. У приміщенні, де одночасно експлуатується або обслуговується більше п'яти персональних ЕОМ, на помітному і доступному місці встановлюється аварійний резервний вимикач, що може цілком відключити електричне постачання приміщення, крім освітлення.

6. Обладнання та устаткування для обслуговування, ремонту і наладки апаратури мають підключатися до електромережі тільки за допомогою справних штепсельних з'єднань і електророзеток заводського виготовлення.

Штепсельні з'єднання і електророзетки, крім контактів фазного і нульового робочого провідників, повинні мати спеціальні контакти для підключення нульового захисного провідника.

Відкрита прокладка кабелів під підлогою забороняється.

Металеві труби і гнучкі металеві рукава необхідно заземляти.

7. Заземлення повинно відповідати вимогам ДНАОП 0.00-1.21-98 “Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів”.

8. Робоче місце регулювальника, на якому проводяться роботи з високовольтними блоками, необхідно обгороджувати металевою заземленою сіткою з написом, що попереджає про небезпеку.

9. Після вимикання випрямних або інших пристроїв необхідно повністю розрядити конденсатори фільтра.

Додаток г вимоги до розміщення і організації робочих місць, режиму праці і відпочинку у радіотехнічній та комп’ютерно-інформаційній галузі

Технологічне оснащення має забезпечувати безпеку в роботі й по можливості не вимагати індивідуальних засобів захисту працюючих.

З найбільш часто застосовуваного на робочому місці інструменту варто складати комплекти постійного користування, які мають зберігатися в ящиках верстатів, тумбочок, шаф або столів.

1. Організація робочого місця має забезпечувати відповідність всіх елементів робочого місця та їх розташування ергономічним вимогам ГОСТ 12.2.032-78 “ССБТ. Рабочее место при выполнении работ сидя. Общие эргономические требования”; характеру й особливостям трудової діяльності.

2. Робочі місця щодо світлових прорізів мають розташовуватися так, щоб природне світло падало з боку, переважно зліва.

3. При розташуванні робочих місць із ПЕОМ необхідно дотримуватися таких вимог:

  • робочі місця з відеотерміналами і персональними ЕОМ розташовуються на відстані не менше 1 м від стін із світловими прорізами;

  • відстань між бічними поверхнями відеотерміналів має бути не менше 1,2м;

  • відстань між тильною поверхнею одного відеотермінала та екраном іншого не повинно бути менше 2,5 м;

  • прохід між рядами робочих місць має бути не менше 1 м.

Вимоги цього пункту щодо відстані між бічними поверхнями відеотерміналов і відстані між тильною поверхнею одного відеотермінала та екраном іншого враховується також при розташуванні робочих місць із відеотерміналами і персональними ЕОМ у суміжних помешканнях, з обліком конструктивних особливостей стін і перегородок.

4. Конструкція робочого місця при роботі сидячи має забезпечувати підтримку оптимальної робочої пози з такими ергономічними характеристиками:

  • стопи ніг - на підлозі або на підставці для ніг;

  • стегна - у горизонтальній площині;

  • передпліччя - вертикально; лікті - під кутом 70-90 до вертикальної площини; зап'ястя - зігнуті під кутом не більш 20 щодо горизонтальної площини, нахил голови -15-20 щодо вертикальної площини.

5. Для забезпечення оптимальної робочої пози працюючих у положенні «сидячи-стоячи» варто застосовувати: столи, верстати, пульти висотою від підлоги до робочої поверхні 1120 мм, простір для розміщення ніг по висоті - не менше 1050 мм; стільці напівм'які підйомно-поворотні з регульованими по висоті спинками в межах 635-935 мм; опори для ніг, у яких положення опорних поверхонь регулюється по висоті в межах 50-300 мм.

6. Вимоги до клавіатури:

  • виконання клавіатури у вигляді окремого пристосування з можливістю вільного переміщення;

  • наявність опорного пристосування, що дає можливість змінювати кут нахилу клавіатури в межах від 5 до 15 і виготовленого з матеріалу з великим коефіцієнтом тертя, що перешкоджає його переміщенню;

  • висота на рівні переднього ряду не більше 15 мм;

  • виділення кольором і місцем розташування окремих груп клавіш;

  • наявність поглиблень посередині клавіш;

  • однаковий хід усіх клавіш із мінімальним опором натисканню 0,25 Н і максимальним - не більш 1,5 Н; виділення кольором на клавішах символів різних алфавітів.

7. Висота робочої поверхні верстата, пульта, столу для відеотермінала має бути в межах 680-800 мм, а ширина - забезпечувати можливість виконання операцій у зоні досяжності моторного поля.

Рекомендовані розміри столу: висота - 725 мм, ширина - 600-1400 мм, глибина - 800-1000 мм.

Робочий стіл має мати простір для ніг висотою не менше 600 мм, шириною не менше 500 мм, глибиною на рівні колін не менше 450 мм, на рівні витягнутої ноги - не менше 650 мм.

Робочий стіл, як правило, повинен бути обладнаний підставкою для ніг шириною не менше 300 мм і глибиною не менше 400 . мм, із можливістю регулювання по висоті в межах 50-220 мм і кута нахилу опорної поверхні - у межах 20. Підставка повинна мати рифлену поверхню і бортик на передньому краї висотою 10 мм.

Застосування підставки для ніг тими, у кого ноги не дістають до підлоги, коли робоче сидіння знаходиться на висоті, необхідної для забезпечення оптимальної робочої пози, є обов'язковим.

8. Робоче сидіння (сидіння, стілець, крісло) має мати такі основні елементи: сидіння, спинку і стаціонарні або знімні підлокітники для користувача ПЕОМ.

Робоче сидіння має бути підйомно-поворотним, таким, що регулюється по висоті, куту нахилу сидіння і спинки, по відстані спинки до переднього краю сидіння,. висоті підлокітників.

Регулювання кожного параметра має бути незалежним, плавним або східчастим, мати надійну фіксацію.

Хід східчастого регулювання елементів сидіння має складати:

  • для лінійних розмірів. 15~20 мм;

  • для кутових - 2-5.

Ширина і глибина сидіння мають бути не менше 400 мм. Висота поверхні сидіння повинна регулюватися в межах 400-500 мм, а кут нахилу поверхні - від 15 уперед до 5 назад.

Поверхня сидіння має бути плоскою, передній край - закругленим.

Висота спинки сидіння має складати 300 ± 20 мм', ширина - не менше 380 мм, радіус кривизни у горизонтальній площині- 400 мм. Кут нахилу спинки має регулюватися у межах 0-30 відносно вертикального положення, а відстань від спинки до переднього краю сидіння - регулюватися у межах 260-400 мм.

Для зниження статичної напруги м'язів у користувачів ПЕОМ необхідно застосовувати стаціонарні або знімні підлокітники довжиною не менш 250 мм, шириною - 50-70, які регулюються по висоті над сидінням у межах 230 ± 30 мм і по відстані між підлокітниками у межах 350-500 мм.

9. Екран відеотермінала і клавіатура мають розміщуватися на оптимальній відстані від очей користувача, але не ближче 600 мм, з урахуванням розміру алфавітно-цифрових знаків і символів.

Відстань від екрана до ока працівника має складати: при розмірі екрана по діагоналі 35/38 см (14"/15") - 600-700 мм, 43 см (17") - 700-800 мм; 48 см (19") - 800-900 мм; 53 см (21") - 900-1000 мм.

10. Розташування принтера або іншого пристосування введення-виведення інформації на робочому місці має забезпечувати гарну видимість екрана відеотермінала, зручність ручного керування пристосуванням введення-виведення інформації в зоні досяжності моторного поля на висоті 900-1300 мм, по глибині 400-500 мм.

11. У разі необхідності високої концентрації уваги під час виконання робіт із високим рівнем напруженості суміжні робочі місця з ПЕОМ необхідно відокремлювати одне від одного перегородками висотою 1,5-2 м.

12. Устаткування й оргоснащення необхідно фарбувати по групах відповідно до типу обладнання й виконуваних операцій.

Фарбування основного технологічного обладнання необхідно виконувати в оптимальних кольорах середньої зони колірного спектра (сіро-блакитний, жовто-зелений, бежево-сірий) з виділенням сигнальними кольорами й спеціальними знаками частин приладів керування, що рухаються, небезпечних площадок й огороджень, трубопроводів за ГОСТ 12.4.026-76 (1987) «Цвета сигнальные и знаки безопасности».

13. Захисні засоби (діелектричні рукавички, ізоляційні підставки, інструмент з ізольованими ручками і т.п.) необхідно мати на підприємстві в достатній кількості відповідно до діючих нормативів і задовольняти вимогам ПТЕ, ПБЕ і ПУЕ.

Ізоляційні засоби захисту необхідно зберігати в спеціально відведеному місці і періодично проводити їхню перевірку в установлені терміни відповідно до діючих правил користування засобами захисту, що застосовуються в електроустановках.

14. Режим праці і відпочинку працюючих визначається в залежності від виконуваної роботи відповідно до ДСанПіН 3.3.2-007-98 “Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин”.