Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
26-11-2014_12-55-36 / УММ Прок.надзор 2015 Внниця. doc-1.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
392.7 Кб
Скачать

М

іністерство освіти і науки

України

Донецький національний

університет

Юридичний

факультет

Навчально-методичні матеріали

з навчальної дисципліни

ПРОКУРОРСЬКИЙ НАГЛЯД В УКРАЇНІ

для студентів спеціальності

«Правознавство» ОКР «Бакалавр»

денної форми навчання

Вінниця 2015

М

іністерство освіти і науки

України

Донецький національний

університет

Юридичний

факультет

Навчально-методичні матеріали

з навчальної дисципліни

ПРОКУРОРСЬКИЙ НАГЛЯД В УКРАЇНІ

для студентів спеціальності

«Правознавство» ОКР «Бакалавр»

денної форми навчання

Затверджено

на засіданні кафедри мінародного, конституційного та кримінального

права

Протокол № 1 от 30.08.2014 р.

ДонНУ 2015

Навчально-методичні матеріали з навчальної дисципліни „Прокурорський нагляд в України”, для студентів денної форми навчання, які одержують освітньо-кваліфікаційний рівень „бакалавр” зі спеціальності „Правознавство” / Уклад. С.О. Патюк, -: ДонНУ, 2015. – 18 с.

Навчально-методичний комплекс з нормативної дисципліни «Прокурорський нагляд в Україні» підготовлений для студентів Донецького національного університету денної форми навчання. В ньому визначені мета та завдання навчальної дисципліни; розроблені навчальна та робоча програми; проведений розподіл годин за темами та видами навчальних занять (тематичний план); складені плани лекцій, програми, семінарських та практичних занять, методичні рекомендації звивчення дисципліни та самостійної роботи студентів, підготовки та написання рефератів, а також питання для перевірки знань та підготовки екзаменаційних білетів, список рекомендованих нормативних актів і літературних джерел, які допоможуть студентам не лише оволодіти теоретичними знаннями з дисципліни, а й набути навичок.

Укладачі: С.О.Патюк, доцент

©, С.О.Патюк 2015

© Донецький національний університет, 2015

ЗМІСТ

Анотація

4

Програма навчальної дисципліни

7

Зміст тем, плани практичних занять та ІДЗ

9

Теми курсових робіт

28

Теми дипломних робот

29

Перелік питань до іспиту

30

Література

32

Анотація

Навчальна дисципліна „Прокурорський нагляд в Україні” належить до спеціальних, професійно-орієнтованих дисциплін.

Теоретичні знання та практичні уміння з навчальної дисципліни „Прокурорський нагляд в Україні” є складовою частиною професійних знань і умінь фахівця-правознавця. Особливо важливі ці знання й уміння для працівників прокуратури інших правоохоронних органів та суду, а також для адвокатів, нотаріусів, працівників юридичних служб підприємств, установ та організацій.

Метою навчальної дисципліни є надання допомоги студентам в засвоєнні положень які складають теоретичну та нормативно-правову основу діяльності органів прокуратури, одержання практичних умінь правозастосовної діяльності органів прокуратури.

Предмет навчальної дисципліни складає історія розвитку прокуратури України та інших держав; теоретичні основи організації наглядових та інших напрямків діяльності прокуратури; задачі, принципи організації та діяльності прокуратури; правові засоби та методи здійснення прокурорського нагляду, інших напрямків діяльності прокуратури; правові норми, що регулюють діяльність органів прокуратури України та практика їх застосування.

Системно-методологічною основою побудови навчальної програми є Конституція України,Закон України «Про прокуратуру», окремі положення норм цивільного, адміністративного, трудового,сімейного, господарського, екологічного, земельного, житлового та іншого законодавства. При підготовці програми враховані також основні положення міжнародно-правових актів, національного законодавства, інші нормативні акти: постанови Верховної Ради України, укази Президента України, постанови уряду, накази, розпорядження, вказівки Генерального прокурора України, керівників інших міністерств і відомств, які стосуються органів прокуратури та використовуються прокурорами при здійсненні нагляду.

Зміст дисципліни розкривається в 9 темах які визначають основні напрямки діяльності органів прокуратури України.

Протягом лекційного курсу науково-педагогічні працівники кафедри використовуватимуть такі види академічних лекцій, як вступна, інформаційна, оглядова, настановна, підсумкова, а залежно від методів їх викладання – проблемні, бінарні, дискусійні, лекції-візуалізації, тощо.

Для кращого засвоєння студентами дисципліни передбачені семінарські і практичні заняття, індивідуальні та групові консультації.

Програма дисципліни передбачає конкретну тематику лекцій, семінарських і практичних занять. Усі вони зорієнтовані на засвоєння основних, найбільш складних тем з прокурорського нагляду та прокурорської діяльності в загалом, включаючи питання правових основ цієї діяльності, організації такої діяльності, у тому числі на всіх основних напрямках.

Кожна тема програми не лише наповнена конкретним змістом, а й включає необхідний орієнтовний перелік питань та рекомендацій для здійснення нагляду.

План семінарського завдання визначає завдання для виконання студентами протягом тих тижней на яких не проводиться модульний контроль.

Відповіді на питання семінару у тезісній формі та відповіді на контрольні питання, практичні та аналітичні завдання надсилаються на електронну скриньку викладача patuk77@mail.ru.

Самостійна робота студента (СРС) - це форма організації навчального процесу, при якій заплановані завдання виконуються студентом під методичним керівництвом викладача, але без його безпосередньої участі. СРС є одним з основних засобів вивчення навчального матеріалу у вільний від навчання час.

СРС є важливою складовою навчального процесу, що впливає на глибину набутих знань і умінь, які допомагають творчо застосовувати їх у майбутній професійній діяльності.

Метою СРС є засвоєння в повному обсязі навчальної програми та послідовне формування у студентів самостійності як риси характеру, що відіграє суттєву роль у формуванні сучасної моделі фахівця вищої кваліфікації.

СРС виконується на аркушах формату А-4, шрифт 14 Times New Rоman, інтервал 1,5. Обсяг - 10-11 сторінок (введення - висновки).

Структура індивідуального науково-дослідного завдання:

1. Титульний аркуш.

2. Зміст.

3. Вступ (формулюється мета роботи, обґрунтовується актуальність теми дослідження) - до 2 сторінок.

4. Основна частина (позначається проблема, сутність і результат дослідження, точки зору фахівців, аналіз чинного законодавства, висновки) - 7-8 сторінок

5. Висновок по роботі (пропозиції, спрямовані на вдосконалення законодавства або правозастосування, особиста точка зору на вирішення проблеми, узагальнення матеріалу, висновки і т. д.) - 2 сторінки.

6. Список використаних джерел з посиланням на них у тексті роботи.

7. Додатки: таблиці, схеми, графіки, акти прокурорського реагування (якщо є).

8. Відгук викладача про СРС (балах).

Готова СРС надсилається у строк до 10 грудня на електронну скриньку викладача.

Після засвоєння всіх тем в обсязі програми, студенти повинні:

знати головні положення загальнотеоретичного характеру прокурорського нагляду, практично-прикладного характеру, основні наукові напрями стосовно проблем прокурорського нагляду, спірні питання з цього приводу;

знати юридичну термінологію нагляду, його сутність, загальні та особливі риси, пріоритетні напрями та специфіку окремих видів, чинне законодавство, що регулює організацію і здійснення нагляду; порядок залучення до перевірок відповідних спеціалістів; загальні та спеціальні (виняткові) повноваження прокурора при здійсненні нагляду; методику, і організаційні, тактичні та технічні прийоми здійснення прокурорських перевірок; у який спосіб можна найбільш ефективно усунути виявленні порушення закону, та

вміти: добре орієнтуватися у чинному законодавстві, правильно застосовувати набуті знання і положення законів, інших нормативних актів для вирішення конкретних правових ситуацій у практичній діяльності; належно організувати свою роботу; ефективно використовувати інформаційне забезпечення для планування роботи та вибору об’єкта перевірки; систематизувати та аналізувати відповідні явища і процеси; вести пошук нових підходів і методик здійснення нагляду, використовувати позитивний досвід; самостійно поглиблювати знання; обґрунтовувати свою позицію та необхідність прийняття відповідних рішень;

вміти застосовувати норми законодавства; здійснювати правовий аналіз юридично значущих фактів; правильно аналізувати та оцінювати конкретну первинну інформацію про виявлене правопорушення; правильно та обґрунтовано робити висновок про наявність у конкретному діянні ознак окремого правопорушення; здійснювати правовий аналіз групи правопорушень; давати правильну кваліфікацію вчиненому злочину, принципово реагувати на виявлені порушення, контролювати їх фактичне усунення.

Володіти методикою організації і здійснення перевірок додержання законів, основами самостійного аналізу та застосування норм права, впровадження новітніх технологій і позитивного досвіду з метою виявлення та усунення порушень законів, та ефективного застосування законодавство, що регулює діяльність прокурорів при здійсненні їх діяльності.

Соседние файлы в папке 26-11-2014_12-55-36