Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uchebnik_DonNu.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Н

Політологія

ині як у кожній окремій науці, так і у структурі політології в цілому чітко виокремлюються два рівні знань – теоретичний та прикладний, або емпіричний.

Теоретичний рівень

Прикладний рівень

Вивчення політики як специфіч- Вивчення політики як реального

ної сфери суспільного життя зіткнення вольових устремлінь

з притаманними їй суперечно- державних інститутів, партій,

стями, закономірностями тощо рухів та інших суб’єктів

Теоретична політологія

Є вищою формою спеціалізованого наукового відображення політики. Специфіка науково-теоретичного пізнання світу політики полягає в раціонально-критичному осмисленні політичної дійсності і створенні такої картини політики, яка описувала б і пояснювала це явище в цілому. Це форма абстрактного мислення, за допомогою якої людина вибудовує у своїй свідомості уявлення про зовнішні і внутрішні зв’язки політики на основі узагальнення і систематизації не індивідуального, а універсального досвіду. Як внутрішня форма науки теорія прагне передусім побудувати певну логічну модель політики. Теорія може побудувати безліч моделей (описову, нормативну, типологічну, прогностичну й т.д.)

Виходячи з існування необмеженої кількості трактувань політики, теорія може навіть “відриватися” від дійсності, створювати умоглядні образи, суб’єктивістські картини політики, що втрачають будь-який змістовний зв’язок із реальністю. Механізмом, який стоїть на заваді такій можливості, виступає наукова верифікація (співвіднесення теоретичних оцінок із практикою). Таким чином, теорія урізноманітнює уявлення про політику, наука надає її схемам переконливості й достовірності, відсікаючи бездоказові трактування.

Прикладна політологія

Вивчає безпосередні прояви політичної поведінки людей, а також політичні сценарії та політичні технології. Основні сфери застосування прикладної політології подані нижче.

Розробка програм у сферах, Визначення шляхів запо-

що мають практичну значи- бігання чи розв’язання

мість для держави: охорони конфліктів і досягнення

здоров’я, соціальна, націо- необхідного суспільного

нальна, оборонна політика консенсусу

Основні сфери застосування

Проведення виборчих кам- Ведення переговорів,

паній, створення іміджу, “технологія торгу”, визна-

застосування виборчих чення прийомів і способів

технологій взаємодії сторін

Вироблення і прийняття

політичних рішень

Політична наука виконує ряд функцій, пов’язаних як з вивченням політики, так і з практичною діяльністю у сфері публічної влади.

Дескриптивна – всебіч-

ний і повний опис світуполітики

Перетворювальна – формування знань, які мають практичне значення для раціоналізації суспільно-політичного життя

Оціночна – винесення суджень про прийнятність чи неприйнятність чогось в політиці з позицій суб’єкта

Прогностична – вироб- лення знання, яке передбачає можливі наслідки політичних дій і процесів

Порівняльна– зіставлення різних політичних явищ перед формулюванням вис- новків і оцінок

Соціалізації– формуван-

ня політичної свідомості у громадян

Слід зауважити, що реальна вагомість кожної з перелічених основних функцій політичної науки може бути різною в конкретному суспільстві і державі. Це залежить головним чином від розвиненості самої науки і від ставлення влади до неї.

Політологія як наука відрізняється від політології як навчальної дисципліни. Остання є частиною масиву знань політологічної науки. Її завдання - дати громадянину в доступний формі необхідний мінімум наукових знань, які б стали основою його політичної освіти й свідомого вибору власної поведінки в суспільно-політичному житті.

Основні висновки.

  • Поняття “політика” багатогранне і багатовимірне. Політику трактують як діяльність держави, як прагнення до участі в реалізації влади чи до здійснення впливу на розподіл влади, як конкуренцію інтересів, як публічне протистояння груп, як мистецтво досягати компромісів і згоди, як реалізований владою розподіл цінностей. Усі ці визначення відображають різні сторони реального світу політики.

  • Виокремлюють три основні аспекти прояву політики: як сфери суспільного життя, як різновиду активності соціальних суб’єктів, як типу соціальних відносин.

  • У структурі політики виділяють форму, зміст і процес. Основними функціями політики є владно-регулятивна, ціннісно-регулятивна, комунікативна, інтегративна. Політиці властиві універсальність, інклюзивність, атрибутивність. Основними видами політики є внутрішня, зовнішня, світова.

  • Слід усвідомлювати, що в цивілізованому суспільстві повинні існувати допустимі межі для політики, які оберігали б нас від надмірного її тиску.

  • Політична думка має тривалу історії формування, проте процес виокремлення політології в самостійну академічну дисципліну в основному завершився лише на початку ХХ ст.

  • Переконливою є точка зору, яка розглядає політологію як загальну, інтегральну науку про політику в усіх її проявах, включаючи до її складу всі політичні дисципліни.

  • Політологія є наукою, яка раціонально відображає політичного життя через систему знань про цілі, завдання, рушійні сили та зміст політичних процесів, про діяльність людей, партій, об’єднань, держав у сфері політичних відносин.

  • Методи політології як науки: інституційний, історичний, соціологічний, біхевіористський, структурно-функціональний, системний, порівняльний.

  • У структурі політології виокремлюються два рівні знань – теоретичний та прикладний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]