Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психіатрія.О. К. Напрєєнко.К. Здоров'я, 2001..pdf
Скачиваний:
158
Добавлен:
30.03.2015
Размер:
5.48 Mб
Скачать

Глава 6

ВСТУП ДО ЗАГАЛЬНОЇ ПСИХІАТРІЇ

Мабуть, у жодній клінічній дисципліні не використовують такої кількості назв для характеристики патологічних станів, як у психіатрії. Це пов'язано з тим, що становлення згаданої науки відбувалося переважно не за загальномедичними кри­ теріями, згідно з якими кожна нозологічна одиниця має свої, тільки їй притаманні етіологію, патогенез, патоморфологію, а за рахунок емпіричного опису різних психологічних синдромів.

Якщо судити за словником епонімічних термінів, то серед відомих психіатрів XIX — початку XX ст., особливо французь­ ких і німецьких, нема жодного, котрий не потрапив би в істо­ рію психіатрії, давши своє ім'я тому чи тому феномену.

У пошуках універсальної теорії, котра змогла об'єднати чис­ ленні симптоми і синдроми, що визначають клінічну картину психічних розладів, фахівці зверталися до досліджень фран­ цузьких матеріалістів XVIII ст., які поєднали психічну діяльність та її ураження з особливостями функціонування головного мозку. Пояснення окремих проявів і специфіки психопатоло­ гії шукали в еволюційній теорії Ч. Дарвіна, патоморфологічних дослідженнях школи Вірхова, відкриттях І. М. Сєченова й І. П. Павлова і т. ін.

Помітну роль у формуванні уявлень про причини появи окре­ мих симптомів і синдромів при психічних захворюваннях зігра­ ла концепція Н. І. іаскзоп (1864) щодо локалізації функцій у нер­ вовій системі.

Н. І. іаскзоп розподілив симптоми, котрі виникають у про­ цесі ураження головного мозку, на негативні (непродуктивні), або симптоми випадіння, і позитивні (продуктивні), тобто по­ в'язані з виходом нижчих відділів мозку з-під контролю ви­ щих. До негативних належать симптоми, за яких у психічній функції чогось бракує. Наприклад, при амнезії спостерігаєть­ ся втрата пам'яті. Позитивні симптоми хвороби полягають в тому, що психічна функція доповнюється чимось таким, чого не буває у психічно здорових людей. Наприклад, галюцинаці­ ями, коли пацієнт бачить або чує те, чого насправді немає.

Глава 6

Вступ до загальної психіатрії

Концепція Н. І. іаскзоп позначилася на дослідженнях Е. Кгаереііп (1920) про регістри психопатологічних синдромів.

Е.Кгаереііп передбачав окремі синдроми, гадаючи, що у про­ цесі впливу на головний мозок починають діяти, вийшовши з-під контролю кіркової речовини великого мозку, механізми примітивної психічної діяльності. Внаслідок цього утворюються клінічні картини психічних відхилень. Тобто, якщо користува­ тися термінологією автора, регістри психопатологічних синдро­ мів, котрі йдуть один за одним і залежать від глибини ураження ЦНС. Це можуть бути як функціональні, так і органічні розлади.

Е.Кгаереііп включив до їхнього переліку невротичні, афек­ тивні, галюцинаторні, маячні, дискінетичні й енцефалопатичні порушення.

На підставі глибини ураження психіки французькі дослід­ ники Н. Еу і Л. Копагі (1936) розробили шкалу, виокремивши вісім груп основних синдромів: невротичні, параноїдні, онейроїдні, сенестопатичні, маніакально-меланхолічні, сплутаноступорозні, шизофренічні, дементні.

Ідеї Н. І. іаскзоп було трансформовано й поширено на клі­ нічну синдромологію А. В. Снєжневським (1960, 1983). Автор сформулював принцип нозологічної специфічності психопа­ тологічних синдромів, за яким у разі прогресування хворобли­ вого процесу синдроми перетворюються з простих на складні, з малих на великі. При цьому враховують характерний для кожної хвороби стереотип розвитку.

Дослідник вказував на наявність тісного співвідношення між загальнопатологічними (позитивними і негативними) синдро­ мами і нозологічними одиницями, гадаючи, що окремо взятий клінічний симптом або синдром виражає "один період безпе­ рервного розвитку хвороби, одну ланку ланцюгового процесу".

А. В. Снєжневський виділив 9 груп позитивних і 10 груп не­ гативних синдромів, що йдуть один за одним залежно від сту­ пеня тяжкості і наростання нозологічної специфіки.

До позитивних належать такі: емоційно-гіперестетичні, афек­ тивні та невротичні розлади; вербальний галюциноз і паранояльні стани (кататонічні, галюцинаторно-параноїдні, парафренні синдроми); синдроми потьмарення свідомості; перамнезії; су­ домні та психоорганічні синдроми.

Негативними синдромами вважають такі: виснаження пси­ хічної діяльності; суб'єктивно усвідомлювана змінність; об'єк­ тивно визначена змінність особистості; дисгармонія особистос-

Частина друга Загальна психіатрія

ті (в тому числі й шизоїдизація); зменшення енергетичного потенціалу; зниження рівня особистості; регрес особистості; амнестичні розлади; тотальне недоумство; психічний маразм.

Будь-яка класифікація психічних симптомів, незалежно від того, на чому вона ґрунтується — конкретних медичних завдан­ нях чи основах психології або фізіології,— не може охопити розмаїття понять, що існують у психіатрії. Вона дає лише загаль­ ну уяву про них.

Психічні хвороби виявляються передусім патологічною змі­ ною таких психічних процесів: відчуттів, сприйняття, пам'яті, мислення, інтелекту, емоцій, волі, потягів, уваги. Подібні від­ хилення нерідко супроводжуються руховими (психомоторни­ ми) розладами та порушеннями свідомості. Під час досліджен­ ня і класифікації окремих симптомів психічних захворювань виявляють особливості цих змін. Симптоми психічних хвороб, наприклад, галюцинації кваліфікують як розлади сприйняття; маячні ідеї — як патологію мислення; помилкові спогади — як порушення пам'яті й т. ін.

Однак подібний психологічний принцип класифікації пси­ хопатологічних симптомів застосовується лише з однією ме­ тою — описати їхній клінічний вияв. Але класифікувати симп­ томи слід за їхнім патогенезом.

Симптом психічної хвороби — насамперед медичне понят­ тя, специфічне для психіатрії. Симптоми — це клінічні крите­ рії патологічного стану організму. Залежно від конкретних за­ вдань клінічного аналізу їх класифікують по-різному. Під час дослідження клінічної картини хвороби виділяють симптоми загальні і локальні, за патогенезом хвороби — функціональні і органічні. Для встановлення прогнозу захворювання — спри­ ятливі і несприятливі і т. ін.

Кожний симптом хвороби багатозначний. Це стосується всіх хвороб, у тому числі й психічних. Слід наголосити, що під час опису симптомів психологічний принцип класифікації засто­ совують умовно. У процесі інтерпретації того чи того симптому психічної хвороби,' внаслідок порушення відповідного проце­ су психічної діяльності (сприйняття, пам'ять, мислення і т. ін.), керуються переважними, а не вичерпними змінами цього про­ цесу. Скажімо, особливості симптому маячіння не вичерпують­ ся тільки розладом мислення, до них також належать хвороб­ ливо змінений афект, розлади поведінки, нерідко — порушен­ ня пам'яті та інші зміни психіки.

Глава 7

Розлади відчуттів та сприйняття

При різних психічних захворюваннях певним чином пору­ шується процес відображення у свідомості хворої людини дійс­ ності. Під час встановлення діагнозу лікар відокремлює із склад­ ної клінічної картини патологічного процесу якісь симптоми порушення сприйняття, пам'яті, мислення тощо, систематизує їх у симптомокомплекси (синдроми).

Отже, в розділі загальної психіатрії описано особливості пси­ хічних порушень, їхню природу й закономірності перебігу. Розглядають симптоматику розладів різних аспектів психічної діяльності.

Варто наголосити, що виділення деяких симптомів із загаль­ ної картини психічного захворювання є умовним, бо за пору­ шенням будь-якого психічного процесу стоїть порушення май­ же всіх сфер психічної діяльності.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

1.Основні психічні процеси, їхня характеристика.

2.Принципи класифікації психопатологічних симптомів.

3.Градація психопатологічних синдромів за Н. І. Ласкзоп, Е. Кгаереііп, Н. Еу, 3. Копагі.

4.Принцип нозологічної специфічності та класифікація психопа­ тологічних синдромів за А. В. Снєжневським.

Глава 7

РОЗЛАДИ ВІДЧУТТІВ ТА СПРИЙНЯТТЯ

Відчуття та сприйняття — перші кроки до пізнання люди­ ною самої себе та світу. Це складові частини процесу чуттєво­ го пізнання. Під відчуттями розуміють процес відображення в свідомості людини окремих властивостей предметів та явищ, що відбуваються в світі, який оточує її. Сприйняття є проце­ сом цілісного відображення предметів і явищ у сукупності з їхніми властивостями. Безпосередньо з відчуттям і сприйнят­ тям пов'язане уявлення, яке є відтворенням у свідомості лю­ дини слідів до цього сприйнятих образів. Відчуття, сприйняття

Частина друга Загальна психіатрія

та уяву ділять за органами відчуттів — зору, слуху, нюху, сма­ ку, шкірної (тактильної) чутливості, інтеро- і пропріорецепції (положення тіла в просторі). Процеси відчуття та сприйняття мають індивідуальний характер. Зовнішній світ відчувається і сприймається таким, яким він є, але з різним ступенем повно­ ти, залежно від мотивацій, інтересів, запасів знань та життєво­ го досвіду людини.

У нормі зниження або загострення відчуттів супроводжу­ ється стурбованістю, страхом за власне здоров'я. У разі психотичних хвороб суб'єктивізм процесів відчуття та сприйняття робить для хворого неможливим розмежування нормального сприйняття й патологічних феноменів у певній сфері. Тоді хво­ робливі явища мають для пацієнта реальний характер, і люди­ на не критично ставиться до свого психічного стану.

Класифікація розладів відчуттів та сприйняття

1. Розлади відчуття (кількісні — гіперестезія, гіпестезія, анес­ тезія; якісні — сенестопатія).

2. Розлади сприйняття:

а) ілюзії (афективні, вербальні, парейдолічні); б) галюцинації. За складністю розрізняють елементарні (прос­

ті), комплексні (складні) галюцинації, за органами відчуттів — зорові, слухові, нюхові, смакові, тактильні, вісцеральні; стосов­ но особистості хворого — нейтральні, коментуючі, імператив­ ні, антагоністичні; за повнотою розвитку — справжні й псевдогалюцинації.

3. Психосенсорні розлади (макропсії, мікропсії, метаморфопсії, аутометоморфопсії, дерелізація, деперсоналізація).

Гіперестезія — це загострення сприйняття звичайних зов­ нішніх подразників. За такого стану нормальне денне світло засліплює, звуки оглушують, запахи дратують, а найменший дотик до тіла стає нестерпним. Гіперестезія органів відчуття спостерігається при астенії, неврозах, органічних ураженнях головного мозку, початкових проявах гострого психозу.

Гіпостезія виявляється зниженням чутливості до подразни­ ків. При цьому навколишнє оточення втрачає для хворого чіт­ кість і визначеність. Звуки стають глухими, невиразними, ко­ льори — тьмяними, неясними, предмети втрачають форму і яскравість, стають малорухомими. Гіпестезія характерна для неврозів, реактивних психозів, органічних уражень мозку.

Анестезія полягає у повній втраті чутливості до подразни­ ків і клінічно виявляється сліпотою, приглухуватістю, втратою

Глава 7

Розлади відчуттів та сприйняття

нюху, смаку, чутливості шкіри. Часто виникає при істеричному неврозі (і має функціональний характер), а також ураженнях центральної та периферичної нервової системи (органічного походження).

Складнішим феноменом патології відчуття є сенестопатія. Це різноманітні невизначені дифузні вкрай неприємні відчут­ тя у вигляді розтягування, стискування, печії, жару, перели­ вання, перекручування, змертвіння та ін. Вони виникають у різних ділянках тіла та внутрішніх органах. Не зумовлені їх­ ньою об'єктивною патологією. Часто розвиваються в напрям­ ку знизу вгору (по кінцівках і хребетному стовпу до голови, серця). Поява незвичних відчуттів викликає у хворих тривогу та підозру щодо тяжкого невилікованого захворювання. Сенестопатії спостерігаються при неврозах та психозах, особливо характерні для шизофренії.

До розладів сприйняття належать ілюзії та галюцинації. Ілюзією називають спотворене сприйняття реально існу­

ючого предмета чи явища. Розрізняють фізичні, фізіологічні та психічні ілюзії. Фізичні виникають у всіх людей. Вони пояс­ нюються законами фізики. Наприклад, на межі двох сере­ довищ із різною оптичною густиною промінь світла залом­ люється. Внаслідок цього ложка, занурена в склянку з чаєм, здається кривою. Фізіологічні ілюзії пов'язані з фізіологією наших аналізаторів. Так, уміло підмальовані очі сприймаються як більші.

Психічні ілюзії виникають тоді, коли бачення об'єкта злива­ ється з хворобливим уявленням. Окрім поділу за аналізатора­ ми (зорові, слухові, нюхові, смакові, тактильні та загального відчуття — положення у просторі), психічні ілюзії ділять на афективні, вербальні, парайдолічні. А ф е к т и в н і ілюзії ви­ никають у хворих в стані страху,.напруження, тривоги. Тоді кущ на неосвітленій частині вулиці сприймається як злочи­ нець, що причаївся і чекає на свою жертву. У вуличному шумі хворий чує голоси людей, які начебто погрожують. Вербаль ­ ні ілюзії полягають у спотвореному сприйнятті смислу ре­ альної розмови, коли в нейтральних судженнях і зауваженнях хворий вбачає звинувачення, погрози. П а р е й д о л і ч н і ілюзії найчастіше виникають у разі зниження психічної активності, їхній зміст є фантастичним, образним. Замість тріщин та плям на стіні ввижаються дивовижні рослини, тварини, казкові ге­ рої, архітектурні ансамблі, панорами.

Частина друга Загальна психіатрія

Ілюзії можуть тимчасово виникати у психічно здорових лю­ дей під впливом несприятливих умов (у разі перевтоми, голоду­ вання, хвилювання, в стані тривоги). Але найчастіше бувають у хворих на інфекційні, інтоксикаційні, алкогольні та сомато­ генні психози.

Ілюзії треба відрізняти від інтелектуальних тлумачень (штуч­ но оброблене ювеліром скло сприймається як діамант) та функ­ ціональних галюцинацій, що виникають під впливом реального подразника на той аналізатор, з яким пов'язана галюцинація. Причому реальний подразник сприймається поряд із уявним. Наприклад, хворий чує голоси в шумі мотора, але коли шум припиняється, голоси зникають.

Особливо актуальні для психопатологій галюцинації — сприйняття без реально існуючого об'єкта. Вони стають для хворого такими самими реальними, як і об'єктивний світ. Справляють величезний вплив на його вчинки та поведінку. "Хворі можуть визнавати суб'єктивне походження галюцина­ цій і все-таки вірити в їхню реальність" (W. Griesinger, 1886).

Вчення про галюцинації пов'язане з іменами видатних психіатрів минулого — І. Esquirol, I. Baillarges, G. Clerambaut, В. X. Кандинського. Сучасні вчені визначають галюцинації як несправжнє, уявне сприйняття, що виникає на хворобливому підґрунті й має для хворого характер справжнього сенсорного відображення об'єктивної реальності.

Галюцинації, в свою чергу, ділять на зорові, слухові, нюхо­ ві, смакові, тактильні, загального відчуття та комплексні (ви­ никають у кількох аналізаторах). Зорові галюцинації можуть мати форму бачення окремих предметів різного ступеня чіт­ кості (від неясного до чіткішого за реальне), різної величини (мікроабо макроптичні), безбарвними чи насичених кольо­ рів. Зорові галюцинації інколи бувають множинними, коли хворий бачить групи людей, тварин, комах, фантастичні істо­ ти, які нерухомі або рухаються, трансформуються чи залиша­ ються незмінними. Зміст зорових галюцинацій у хворих викли­ кає жах чи, навпаки, захоплює, вабить.

Слухові галюцинації характеризуються надзвичайною різ­ номанітністю. Це можуть бути дзвінки, шум, оклики по імені або розгорнуті монологи (словесні, або вербальні, галюцина­ ції), діалоги, розповіді, що звучать зверху, знизу, здалека чи зблизька. Зміст вербальних галюцинацій може бути нейтраль­ ним для хворого, приємним, заспокійливим або ж загрозливим,

Глава 7 Розлади відчуттів та сприйняття

зловісним. Розрізняють коментуючі галюцинації (голоси, які обговорюють вчинки, відчуття, думки хворого, осміюють і кри­ тикують його) й імперативні (віддають накази, часто змушують виконати якусь небезпечну дію). Голоси можуть бути чолові­ чими й жіночими, знайомими або незнайомими, відрізнятися за інтенсивністю, тембром, з'являтися на певний час чи бути постійними.

Нюхові галюцинації виявляються у формі різноманітних уявних запахів різної інтенсивності, інколи приємного, але ча­ стіше неприємного характеру (дим, газ, гниття). Від нюхових практично тяжко відрізнити смакові галюцинації. Хворий від­ чуває не властивий для даної їжі смак, часто вкрай неприєм­ ний, отруйний.

У разі тактильних галюцинацій виникає відчуття повзання по тілу комах, буцімто на шкірі або під шкірою з'являються якісь предмети.

До вісцеральних галюцинацій належить відчуття у тілі, час­ тіше в животі, сторонніх предметів, живих істот, нерухомих чи таких, що рухаються, пересуваються, зумовлюючи непри­ ємне відчуття.

Тіактильні й вісцеральні галюцинації треба відрізняти від сенестопатій — найелементарніших, що не мають характеру предметності, хворобливих відчуттів.

За ступенем складнощів розрізняють елементарні (прості) та складні (комплексні) галюцинації. При елементарних слу­ хових галюцинаціях (акоазми) хворий чує окремі невизначеного походження звуки, шум, свист, при зорових (фотопсії) — бачить іскри, смуги, дим, туман. При простих галюцинаціях перед хворим постає завершений образ, чути оформлені фрази. Складні (комплексні) галюцинації виникають у кількох аналі­ заторах і полягають у одночасному існуванні різних видів га­ люцинацій (зорових, слухових, тактильних, смакових, нюхо­ вих, вісцеральних).

Галюцинаторні образи, незалежно від того, якого аналіза­ тора вони стосуються, можуть мати риси реально існуючих, конкретних, чуттєво забарвлених уявлень. Такі галюцинації називають істинними, галюцинаторний образ проектується на­ зовні, тобто сприймається як предмет або явища, що реально існують у зовнішньому просторі, поза тілом хворого. На відмі­ ну від цього, псевдогалюцинації, хоча й сприймаються як до­ сить конкретні та чуттєво визначені, не асоціюються з реально

6—1-2538

Частина друга Загальна психіатрія

існуючими предметами і явищами, сприймаються не у зовні­ шньому світі, а в середині свого тіла, частіше в голові. Хворий говорить про особливі, нереальні голоси, образи, запахи, що містяться в ньому самому ("гніздяться в мозку", "в шлунку", "в кишечнику"). Пацієнти, попри суб'єктивний характер псевдогалюцинаторних образів, не мають сумніву щодо їхнього існування й вірять у їхню реальність. На відміну від хворих з істинними галюцинаціями, пацієнти з псевдогалюцинаціями стверджують, що їхні голоси й образи є наслідком дії ззовні ("пороблено" кимось). Для зорових псевдогалюцинацій харак­ терне відчуття, що це "наврочено". Виникають вони при ясній свідомості в суб'єктивному просторі власного тіла у вигляді поодиноких, множинних образів чи сценоподібних картин різ­ ного ступеня чіткості.

Слухові псевдогалюцинації за змістом такі самі, як істинні, виникають у вигляді "вкладених" думок, голосів, що звучать у голові.

Псевдогалюцинації нюху, смаку, тактильні та вісцеральні,

на відміну від істинних, супроводжуються відчуттям "пороб­ лений", нав'язливості ззовні.

При кінестетичних (рухових, пропріоцептивних) псевдогалюцинаціях хворі відчувають, що вони не можуть керувати власним тілом. Рухи відбуваються поза їхньою волею, нав'язані ззовні. Про мовнорухові псевдогалюцинації йдеться тоді, коли у хворого з'являється відчуття, буцімто його язиком хтось ру­ хає, змушуючи вимовляти слова, фрази.

У психіатричній практиці зустрічаються також пацієнти з антагоністагщими,.або контрастними галюцинаціями — галюцинаторним відчуттям, що має порівняльний характер. "Голо­ си" сперечаються, обстоюють протилежні точки зору.

Аутоскопічні галюцинації — це такі, коли хворий бачить поруч із собою власного двійника.

Гіпнагогічні галюцинації виникають під час засинання. Гіпнопомпічні галюцинації спостерігаються під час пробу­

дження.

Галюцинації за типом порушень Шарля Боне — це галюцинаторні відчуття, що виникають в уражених аналізаторах. Слі­ пий при цьому "бачить", глухий — "чує" і т. ін.

Екстракампінні галюцинації — це такі порушення, коли об­ раз виникає за межами поля зору. Наприклад, бачення Духа за спиною, який "переміщується", коли хворий повертається.

Глава 7

Розлади відчуттів та сприйняття

Через вплив на поведінку при тяжкій психічній патології галюцинації мають особливе значення під час клінічної оцінки стану пацієнта. І хоча хворі в більшості випадків схильні при­ ховувати (дисимулювати) або заперечувати існуючий обман сприйняття, їхня поведінка змінюється відповідно до галюцинаторних переживань. Незалежно від виду галюцинацій хворі стають надзвичайно зосередженими, заглибленими у внутрі­ шній світ, ніби відключаються від реального життя. За наявно­ сті зорових галюцинацій очі недужого зазвичай широко роз­ плющені, зосереджені на джерелі обману сприйняття. Зіниці розширені, очні яблука нерухомі, голова, а іноді й тулуб схи­ лені в бік галюцинаторного образу. При істинних слухових га­ люцинаціях голова та тіло хворого також повертаються в бік "джерела звуків". Обличчя зосереджене. Для слухових псевдогалюцинацій характерні заплющені очі, замислено підня­ та вгору чи нахилена вбік голова. Хворий прислуховується до чогось дуже важливого для себе, шепоче. При загрозливому характері галюцинаторних переживань у пацієнтів спостері­ гаються відповідний вираз обличчя, тенденції до агресії, само­ захисту чи втечі. Своєрідна міміка притаманна і хворим з об­ манами нюху та смаку. Вони періодично затискають ніс, щоб не чути неприємного запаху; під час їди можуть від огиди спльовувати або ж відмовляються від їжі.

Стійкі галюцинації завжди свідчать про порушення психіч­ ної діяльності, тому потрібне втручання лікаря-психіатра. Для різних психічних захворювань характерні певні види галюци­ наторних переживань. Істинні зорові галюцинації найчастіше спостерігаються при екзогенному психозі, інтоксикаціях, ін­ фекціях, білій гарячці, травмах голови, пухлинах мозку, епі­ лепсії. При епілепсії зорові галюцинації особливо яскраві та застрашливі. Вербальні, нюхові та смакові псевдогалюцинації частіше бувають при шизофренії. При алкогольному делірії частіше виникають істинні мікрозоологічні галюцинації.

Сприйняття сигналів від різних органів чуття є матеріалом для сенсорного синтезу — пізнавального відображення навко­ лишнього світу та власного тіла. Наслідком дезінтеграції тако­ го синтезу є психосенсорні розлади — спотворене сприйнят­ тя власного тіла, простору, життєвих реалій, власної особи. До психосенсорних розладів належать метаморфопсії — спотво­ рення величини чи форми предметів та простору. Всі предме­ ти здаються хворому зменшеними (мікропсія), збільшеними

6*

Частина друга Загальна психіатрія

(макропсія), видовженими, розширеними, скрученими (дисмегалопсія). Спотворене сприйняття величини предметів звичайно супроводжується сприйняттям зміни простору, що здається вко­ роченим, коли всі предмети наближені, або ж нескінченно ви­ довженим (поропсія). Предмети, що оточують хворого, можуть у його уяві неприродно переміщуватися (психічна алестезія). Метаморфопсія часто супроводжується аутометаморфопсією — відчуттям спотворення форми та величини власного тіла. Виникає хворобливе відчуття збільшення чи зменшення розмі­ рів та маси власного тіла, спотворення чи зміщення його окре­ мих частин (порушення "схеми тіла"). Інколи розлади "схеми тіла" виникають у формі уявлень про подвоєння чи зникнення.

Дереалізація. Все оточення здається чужим, віддаленим, не­ справжнім, нечітким, застиглим, таким, що втратило кольори або стало неприродно яскравим. Відчуття часу та простору зда­ ється зміненим. Хворі сумніваються в реальності існуючого світу. До дереалізації належать явища "уже баченого" (Deja-vu), коли в незнайомій ситуації з'являється відчуття, що все це ко­ лись було. Пов'язані з дереалізацією і такі явища: "ніколи не баченого" (Jamais-vu) — відчуження сприйняття; "раніше чу­ того" (Deja entendu) — вперше почуте здається знайомим; "вже пережитого" (Dejavecu); "ніколи не пережитого" (Jamais vecu). Дереалізація супроводжується розгубленням, тривогою, стра­ хом, хоча критична оцінка збережена і хворий усвідомлює, що в нього є це порушення, пробує звільнитися, перебороти його.

Дереалізація часто поєднується з деперсоналізацією (відчу­ женням від самого себе), що належить до розладів сфери сприйняття з порушенням свідомості (самосвідомості). Харак­ терними для деперсоналізації є відчуття зміни Я, зміни та втрати почуттів, думок, спогадів, які сприймаються як "чужі", "пороблені", штучно навіяні ззовні. В легких випадках депер­ соналізація проявляється в усвідомленості себе як нежиттєз­ датного, приглушеного, вицвілого. Одне слово, такого, що втра­ тив реальність.

З дереалізацією пов'язують також: відчуття присутності по­ руч небажаної сторонньої людини (уособлене усвідомлення); змінене сприйняття перебігу часу — то він зупиняється, то мчить надто швидко; втрату орієнтації щодо минулого й май­ бутнього (розлад усвідомлення часу); нездатність зв'язувати між собою окремі явища, адекватно сприймати те, що відбу­ вається (розлад аперцепції).

Глава 8

Розлади пам'яті та уваги

Перелічені розлади можуть бути стійкими або набувати пароксизмального характеру. Найчастіше вони свідчать про орга­ нічне захворювання головного мозку, наприклад, енцефаліт чи травматичне його ураження.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

1. Визначення понять "відчуття" та "сприйняття".

2.Психосенсорні розлади. Порушення "схеми тіла".

3.Дереалізація.

4.Деперсоналізація.

5.Визначення понять "ілюзії", їхня класифікація. Афективні, ве­ рбальні, парейдолічні ілюзії.

6.Визначення понять "галюцинації", їхня класифікація.

7.Різниця між справжніми та псевдогалюцинаціями.

8.Специфічність галюцинацій при деяких захворюваннях.

Глава 8

РОЗЛАДИ ПАМ'ЯТІ ТА УВАГИ

Пам'ять — це психічний процес запам'ятовування (фікса­ ції), збереження (ретенції), відтворення (репродукції) та впіз­ навання слідів інформації. Подібно до того, як сприймається відображення об'єктивної реальності в даний момент, пам'ять відтворює раніше сприйняту реальність. Вона пов'язує минуле з теперішнім, надає людському досвіду характеру безперерв­ ності, є основою психічного розвитку та однією з передумов інтелекту.

Розрізняють такі види пам'яті:

рухову (проявляється здатністю до репродукції рухів та поведінки, є основою умінь і звичок);

наглядну (чуттєву);

емоційну (афективну);

логічну;

механічну (на противагу логічній задовольняється механіч­ ним запам'ятовуванням, не зв'язує матеріал за законами логіки).

Частина друга Загальна психіатрія

За характером домінуючої активності можна також говори­ ти про види пам'яті (слухову, зорову, смакову, нюхову, тактиль­ ну та загального відчуття — положення тіла в просторі).

Під час запам'ятовування фіксується і закріплюється нова інформація шляхом зв'язування, консолідації її з раніше отри­ маною. Процес запам'ятовування може бути мимовільним і довільним. Довільне запам'ятовування має цілеспрямований характер, мимовільне не ставить перед собою певної мети і відбувається ніби "само собою".

Розрізняють два основних види збереження інформації в пам'яті. А саме, короткочасну і тривалу пам'ять. Для коротко­ часної характерне утримання інформації від кількох секунд до ОДНІЄЇ-ДВОХ діб. Це оперативна пам'ять, пов'язана вона з цир-- куляцією біоелектричних імпульсів замкнутими нервовими шляхами. За достатньої тривалості цього процесу його сліди, через необоротні зміни структури білкових молекул нейронів, консолідуються і стають основою тривалої пам'яті. Інформа­ ція зберігається в такій пам'яті протягом місяців, років. У про­ цесі відтворення відбуваються актуалізація матеріалу тривалої пам'яті, його перехід до оперативної. Відтворення тісно пов'я­ зане з процесом збереження матеріалу в пам'яті та запам'ято­ вуванням.

Процеси запам'ятовування, відтворення та впізнавання є ак­ тивними компонентами пам'яті. Для них важливе значення має стан свідомості. При повній втраті свідомості до відповідного відрізку часу спогади відсутні. При частковому її порушенні запам'ятовування та репродукція фрагментарні, спогади непов­ ні й неточні.

Морфофункціональною основою пам'яті є спільна робота складного комплексу апаратів мозку — кіркових центрів ана­ лізаторів, структури кола Пейпеца (гіпокамп, мамілярні тіла, гіпоталамус, поясна звивина), ретикулярної формації, гліальних елементів мозку.

Нормальна пам'ять не у всіх однакова. На неї впливають та­ кі чинники, як тренування, емоції, втома, недосипання, сома­ тичні й нервово-психічні недуги. Значно змінюється пам'ять залежно від віку. Порушення може виражатися в більших чи менших розладах її компонентів. У старечому віці частіше страждає процес запам'ятовування нового матеріалу поточних подій за одночасного збереження здатності до відтворення вра­ жень минулого.

Глава 8

Розлади пам'яті та уваги

У клініці психічних захворювань розрізняють такі патології пам'яті:

1)гіпермнезія;

2)гіпомнезія та амнезії (ретроградна, антероградна, антероретроградна, ретардована, фіксаційна, прогресуюча);

3)парамнезії (псевдоремінісценції, конфабуляції, криптомнезії).

Гіпермнезія, гіпомнезія та амнезії належать до кількісних, а парамнезії — до якісних розладів пам'яті.

Гіпермнезія проявляється підвищеною здатністю до відтво­ рення інформації з минулого, хоча не втрачена можливість і посиленого запам'ятовування. Спостерігається при маніакаль­ них станах (МДП), шизофренії з афективними коливаннями, гарячці.

Гіпомнезія (ослаблення пам'яті) проявляється утруднення­ ми під час запам'ятовування чи відтворення матеріалу або може стосуватися обох зазначених процесів. Спостерігається при астенічних і депресивних станах, судинних та органічних захворюваннях головного мозку, на початку старечої недоум­ куватості. Такі хворі погано засвоюють нове, події відтворю­ ють неповно, розпливчасто.

Амнезія — це втрата пам'яті на події певного відрізку часу. Вона спостерігається при органічних ураженнях головного мозку, хронічному алкоголізмі, після втрати чи потьмарення свідомості. Якщо втрата пам'яті стосується подій, котрі переду­ вали розладу притомності, йдеться про ретроградну амнезію. Прогалинами в спогадах на період після опритомнення характеризується антероградна амнезія. Поєднання обох описаних станів визначають як антероретроградну амнезію. Якщо пору­ шення пам'яті виникає через певний час після опритомнення, діагностують ретардовану амнезію.

Під фіксаційною амнезією розуміють втрату здатності запа­ м'ятовувати поточні події, дати, імена.

Наростаюча втрата здатності запам'ятовувати з поступовим спустошенням запасів пам'яті характеризує прогресуючу ам­ незію. При цьому відбуваються процеси у порядку, що зворот­ ний до такого під час набування запасів пам'яті — від недавно отриманої інформації до старої (закон зворотного руху пам'яті, або закон Рібо). В останню чергу втрачається давно набутий, добре організований матеріал пам'яті, який стосується авто­ матизованих навичок.

Частина друга

Загальна

психіатрія

Анекфорія

— порушення пам'яті (головним чином — відт­

ворення), коли окремі події, образи згадуються під час споми­ нів про них інших людей.

Амнезія системна — втрата пам'яті, пов'язана з психічною травмою, що стосується не певних відрізків часу, а змісту окремих деталей. Пам'ять про загальну ситуацію збережена.

Амнезії, що стосуються певного відрізку часу, спостерігаю­ ться при пароксизмальних та сутінкових розладах свідомості, епілепсії, травмах голови, тяжких мозкових інфекціях, пато­ логічному сп'янінні. Стійке зниження пам'яті характерне для церебрального атеросклерозу, сифілісу мозку, прогресивного паралічу, тяжких хронічних отруєнь, епілептичного недоумства.

До якісних порушень пам'яті належать парамнезії — спо­ творення або обман пам'яті. Серед них виділяють псевдоремінісценції, конфабуляції та криптомнезії.

Псевдоремінісценції — найпростіший та найпоширеніший вид парамнезій. Характеризуються помилковим спогадом ча­ су — давно пережита подія згадується як така, що недавно відбулася. Хворий, який тривалий час провів у психіатрично­ му стаціонарі, на запитання, що він робив учора ввечері, роз­ повідає про відвідини кінотеатру, зустріч з колегами або якусь іншу цілком реальну подію з минулого.

При конфабуляції прогалини пам'яті заповнюються фантас­ тичними, вигаданами спогадами. Змістом конфабуляції можуть бути неймовірні події, яких насправді не було і які не могли бути в житті хворого (зустрічі з видатними людьми, геніальні відкриття, незвичайні пригоди). Такі фантастичні конфабуля­ ції спостерігаються при прогресуючій амнезії та певних видах порушення мислення (парафренна маячня).

Криптомнезія — це спотворення пам'яті, що проявляється її ослабленням та втратою різниці між подіями, котрі справді спостерігалися в житті хворого, й почутим, побаченим уві сні, прочитаним. В одних випадках почуте, побачене, прочитане згадується як подія з власної біографії (механізм присвоєння), у інших, навпаки,— реальні події з життя хворого пригадують­ ся як почуте, побачене, прочитане, таке, що відбувалося з ін­ шими людьми (механізм відчуження).

Описані так звані редуплікуючі парамнезії, при котрих одні й ті ж події хворий відтворює в різних варіантах, як одне й те саме і водночас — по-іншому. Цей вид парамнезій тісно пов'я­ заний із уже згаданим явищем дереалізації.

Глава 8 Розлади пам'яті та уваги

Фантазми істеричні — вигадування незвичайних подій, яких насправді не було, прагнення поставити себе в центр уваги. Спостерігається при істерії, істеричній психопатії. Хворий з чуттєвою яскравістю переживає своє несправжнє сприйняття як щось вірогідне.

Фантазми паралітичні — вигадування безглуздого змісту, що характерне для недоумства. Спостерігається, наприклад, у разі прогресивного паралічу.

До порушення пам'яті, зокрема, належить корсаковський амнестичний синдром при хронічному алкоголізмі, описаний уперше в 1887 р. Для нього характерне поєднання фіксацій­ ної, ретро- і антероградної амнезії, амнестичної дезорієнтації та парамнезій (псевдоремінісценцій, конфабуляцій). При корсаковському синдромі часто спостерігається конфабуляторна сплутаність, втомлюваність, млявість, інактивність, інколи ейфорія. Окрім хронічного алкоголізму, корсаковський амнес­ тичний синдром буває й при інших органічних ураженнях головного мозку, інтоксикаціях, пухлинах, прогресивному па­ ралічі.

Увага є формою організації психічних процесів, що прояв­ ляється вибірково (селективно), у певній концентрації та від­ носній стійкості. Як організуючий чинник активної поведінки увага дає можливість зосередитися на об'єкті, який, у свою чергу, здатний привернути до себе увагу.

Умовні зв'язки, що виникають у разі повторного задоволен­ ня потреби, визначають концентрацію та вибірковість акту уваги, який первинно, за походженням, є орієнтувальним реф­ лексом. Селективність уваги випливає з утворення в кірковій речовині великого мозку джерела збудження — домінанти. Концентрація уваги пов'язана з посиленням збудження в домі­ нанті, яке супроводжується пригніченням інших ділянок кори. Відносна стійкість уваги залежить від здатності домінанти збе­ рігати збудження. Традиційно розрізняють пасивну та активну увагу.

Пасивна увага є, власне, безумовним орієнтувальним рефлек­ сом на подразники, що мають життєве значення. Основна по­ треба в самозбереженні змушує організм до орієнтації — уваги. Активна увага передбачає задум, несе в собі елемент творчості. У цьому разі увага спрямовується на об'єкт шляхом свідомої організації психічної діяльності, котра складається в процесі соціального досвіду з урахуванням інтересів, досвіду, професії.

Частина друга Загальна психіатрія

Людина навчається концентрувати увагу не обов'язково на подразниках високої інтенсивності, але й на слабких, якщо вони мають значення для діяльності. В межах норми увага не­ однакова в різних людей. Вона змінюється в однієї і тієї самої особи залежно від інтересу до об'єкту, настрою, стану свідо­ мості, втоми, прийому алкоголю, наркотиків, ліків.

Увага — складна функція. В ній розрізняють низку якос­ тей, а саме: об'єм; розподіл; перемикання; концентрація; стій­ кість.

Важливою якістю є об'єм уваги — можливість охопити низ­ ку об'єктів одночасно. З цією характеристикою пов'язаний розподіл уваги, що полягає в здатності одночасно стежити за об'єктами різної природи. Уміння розподілити увагу є індиві­ дуальним, може поліпшуватися шляхом тренування.

Велике значення для психічної активності має здатність пе­ ремкнути увагу з одного об'єкта на інший. У нормі це відбува­ ється цілеспрямовано, зі збереженням концентрації та стійкості.

Концентрація та стійкість уваги надають можливості зосе­ редитися на тривалий час у певному напрямку. Недостатня стійкість уваги призводить до відволікання, неуважності.

Спостерігаються такі форми порушення активності уваги. Відволікання уваги — надмірна рухливість уваги, переми­ кання її з одного об'єкта на інший. Воно характерне для мані­ акальної фази маніакально-депресивного психозу. Зворотне явище — загальмованість уваги — спостерігається в депреси­ вну фазу цього ж самого МДП, при хронічному епідемічному

енцефаліті, інших органічних ураженнях головного мозку.

Недостатня здатність до перемикання (загальмованість) уваги пов'язана із в'язкістю мислення та схильністю до дета­ лізації, притаманна хворим на епілепсію, з органічними ура­ женнями головного мозку. Зменшення уваги та порушення її розподілу спостерігаються при ураженні судин мозку, особли­ во при церебральному атеросклерозі.

Виснаження уваги властиве астенізованим пацієнтам з тяж­ кими тривалими соматичними недугами, хворим на неврасте­ нію, з органічним ураженням головного мозку.

Апрозексія — повне випадіння уваги.

Виражене недоумство супроводжується повною дезінтегра­ цією активної уваги. Довше зберігається інтактною пасивна увага, коли хворий все ще повертається до джерела інтенсив­ ного світла чи звуку.