Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психіатрія.О. К. Напрєєнко.К. Здоров'я, 2001..pdf
Скачиваний:
158
Добавлен:
30.03.2015
Размер:
5.48 Mб
Скачать

Частина третя

Клінічна

психіатрія

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

1. Визначення понять "психопатія" та "розлад особистості". Епі­ деміологія, етіопатогенез.

2.Критерії психопатій, за визначенням П. Б. Ганнушкіна і О. В. Кербикова.

3.Клініка психопатій. Облігатні та факультативні ознаки.

4.Характеристика клінічних форм психопатій гальмівного типу.

5.Характеристика клінічних форм психопатій збудливого типу.

6.Розлади особистості змішаного типу (мозаїчний).

7.Динаміка психопатій. Психопатичні реакції, компенсації та де­ компенсації, патологічний розвиток особистості.

8.Лікування, реабілітація, експертиза та профілактика психопатій.

9.Визначення і типологія акцентуацій особистості, методи їхнього виявлення.

Глава 29

РОЗУМОВА ВІДСТАЛІСТЬ (ОЛІГОФРЕНІЯ)

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

Розумова відсталість — група різних за етіологією і пато­ генезом станів, що внаслідок несприятливих впливів у внутрішньоутробний період чи в ранньому дитинстві (частіше до З років) призводять до недорозвинення психіки з переваж­ ною недостатністю інтелекту й утруднюють (частково чи по­ вністю) соціальне функціонування. В останні два десятиліт­ тя терміном "розумова відсталість" замінили назву "оліго­ френія", у 1915 році запропоновану Е. Крепеліним. Розумова відсталість супроводжується тотальним психічним недороз­ виненням.

Провідною ознакою є різке зниження здатності до форму­ лювання, узагальнення понять й абстрактного мислення. Ро­ зумова відсталість позначається на всій особистості у цілому. Це можуть бути недорозвинення мови, характеристичні рухи і міміка. Такі хворі здатні помітити різницю між предметами і явищами, але не спроможні встановити подібність між ними. Вони не розуміють переносного значення прислів'їв, прика-

Глава 29 Розумова відсталість (олігофренія)

зок і метафор, не вміють вичленити головну думку прочитано­ го твору.

Слабкість абстрактного мислення впливає на всі пізнавальні процеси, тому хворим нелегко або неможливо навчитися ра­ хувати, розв'язувати задачі, а також правильно використову­ вати граматичні правила. У них порушена здатність до аналізу й узагальнення інформації про предмети і явища. Образно ка­ жучи, ці хворі "мало бачать, коли дивляться, і мало чують, ко­ ли слухають". У них значною мірою знижується значеннєва пам'ять порівняно з механічною. Не можуть переказати зміст почутого чи побаченого або ж прочитаного.

Затримка формування пізнавальних функцій призводить до недорозвинення мови. Ступінь його відповідає тяжкості інте­ лектуального зниження. За глибокого зниження інтелекту лю­ дина не може розмовляти і не розуміє, що їй кажуть, але при цьому велике значення мають інтонації та жести. Нездатність абстрактно мислити призводить до того, що хворі користую­ ться заученими штампами, не розуміючи їхнього змісту. Запас слів зазвичай обмежений (залежно від ступеня зниження ін­ телекту). Ознаки недорозвинення мови виявляються також у дефекті вимови. Емоційна сфера збережена.

З урахуванням особливостей темпераменту розрізняють торпідну і єретичну розумову відсталість. Такі хворі безініціа­ тивні. Через підвищену сугестивність легко піддаються як ви­ хованню, так і негативному впливові. Крім недорозвинення психічної сфери, в них часто виявляють патологію інших ор­ ганів і систем.

Під час дослідження інтелектуального рівня суб'єкта треба використовувати всю наявну інформацію, що стосується кое­ фіцієнта інтелекту — IQ (Intelligence quoting). Його визначають за допомогою адаптованого тесту Векслера, яким передбачено вивчення ступеня розвитку мови (словникового запасу), а також особливостей пам'яті, уваги, поведінки, здатності до навчання і т. ін. Коефіцієнт розумового розвитку визначають за допомо­ гою стандартизованого тесту, що враховує місцеві культуральні особливості.

Клінічна класифікація

З а М К Х - 1 0

F70 — незначна розумова відсталість

F71 — помірна

 

Частина третя

Клінічна

психіатрія

'8

 

 

 

 

 

 

F72 — тяжкий ступінь

F73 — глибока розумова відсталість

За традиційною вітчизняною класифікацією розрізняють дебільність (незначна розумова відсталість), імбецильність (помірна і тяжка) та ідіотію (глибока розумова відсталість).

Пацієнти з легким недоумством оволодівають мовою з де­ якою затримкою і можуть нею користуватися в повсякденному житті. Адаптивні здібності на побутовому рівні також досить розвинені. Вони можуть обслуговувати себе (їсти, вмиватися, одягатися, контролювати фізіологічні акти), набувати несклад­ них практичних навичок. Але вони не здатні вчитися в звичай­ ній школі через слабкість абстрактного і теоретичного мис­ лення, відставання у формуванні понять, суджень і смислових зв'язків. Оскільки за такого недоумства нівелюється особис­ тість у цілому, то вже в школі виявляється недостатня здат­ ність до самоствердження і самоусвідомлення. Якщо ж пра­ вильно вибрати методику, у них можна розвинути досить адаптивні здібності та маніпулятивні навички, що дозволяють виконувати малокваліфіковану працю. Соціальні обмеження найчастіше зумовлені особистісною незрілістю, емоційним і вольовим дефектом. Інтелектуальний коефіцієнт перебуває в межах 50—69.

За помірного недоумства повільно розвивається мова. Па­ цієнти не зовсім розуміють інших. їм нелегко оволодіти нави­ чками щодо самообслуговування, тому більшість із них потре­ бує догляду. Засвоюють тільки ази письма й читання. Трудові навички також обмежені. Соціальний розвиток можливий до рівня здатності встановити контакти, спілкуватися з іншими людьми та брати участь у елементарних соціальних заняттях, Коефіцієнт розумового розвитку становить 35—49.

Тяжке недоумство характеризується чіткішими порушен­ нями моторної функції або іншими клінічно значущими орга­ нічними стигмами. Коефіцієнт розумового розвитку — від 20 до 34.

У разі глибокого недоумства рухливість обмежена, хворі не здатні контролювати фізіологічні акти. Мова збіднена, слов­ никового запасу немає або складається з окремих слів, але можлива елементарна невербальна комунікація. За форму­ лою: "Вони дивляться та слухають, але нічого не розуміють". Пацієнти потребують догляду. Коефіцієнт розумового розвит-

Глава 29 Розумова відсталість (олігофренія)

ку — до 20. Часто глибоке недоумство супроводжують тяжкі соматичні й неврологічні розлади.

У осіб з недоумством може спостерігатися весь діапазон психічних розладів, але їхня частота в 3—4 рази вища, ніж у загальній популяції.

Під час діагностики недоумства потрібно спиратися на та­ кі головні критерії: 1) тотальність недорозвинення психіки; 2) недостатність вищих форм пізнавальної діяльності (абстракт­ ного мислення). Емоційні та вольові порушення, що супрово­ джують когнітивний дефект, можуть бути різними. У класичних класифікаціях традиційно виділяли тупу (торпідну, апатичну) і "збуджену" (моріоподібну) форми недоумства.

Під час діагностики й прогнозування недоумства слід ура­ хувати динаміку розладів, що залежить від процесів компен­ сації та репарації в ЦНС. Традиційно розрізняють позитивну динаміку, коли неухильно поліпшуються адаптивні можливос­ ті індивіда, та негативну, зумовлену декомпенсацією у період вікових кризів та впливів екзогенних і психогенних шкідли­ вих чинників. Прояви декомпенсації при недоумстві можуть бути різними — у вигляді як поглиблення органічної патології, так і розладів поведінки та потягів (бродяжництво, сексуальна розгальмованість, агресивність та ін.). Негативна динаміка мо­ же виявлятися у вигляді психозів з афективними, психомото­ рними та галюцинаторно-маячними феноменами. У такому ра­ зі потрібно диференціювати їх з процесуальними психічними захворюваннями (прогредієнтні органічні ураження головного мозку, епілепсія, шизофренія).

Класифікація окремих форм розумової відсталості

I.Спадково зумовлені форми:

1)хромосомні захворювання (синдром Дауна, Шерешевського — Тернера, трисомії X, Клайнфельтера, XYY);

2) моногенні захворювання (фенілкетонурія, гістидинемія, галактоземія, фруктозурія, амавротична ідіотія, синдром Мартіна — Белла).

II. Розумова відсталість спадково-екзогенної етіології (мік­ роцефалія, кретинізм).

III. Екзогенно зумовлені форми розумової відсталості (алко­ гольна фетопатія, розумова відсталість унаслідок імуногенетичної несумісності за антигенами АБО і Rh-фактором).