Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

okhrana_truda / ОПГ гуманитар_днев / П.з. № 1-6 / П.з. по ОТО №1, 2 / Ергономічні_вимоги_до_робочих_місць

.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
36.86 Кб
Скачать

Ергономічні вимоги до робочих місць

У розв'язанні питань охорони праці важливе значення має ергономіка. Ергономіка — це наука, що комплексно вивчає людину в конкретних умовах її діяльності, пов'язаної з використанням машин (технічних засобів). Метою ергономіки є створення оптимальних, комфортних умов праці, тобто таких, які роблять працю високопродуктивною і водночас зберігають сили, здоров'я й працездатність працівників.

При проектуванні нового обладнання і виробничих процесів необхідно забезпечити сумісність людини в системі «людинамашинасередовище». При цьому слід враховувати такі види сумісності: енергетичну (граничні норми піднімання й перенесення вантажів, максимальні зусилля, що прикладаються до важелів, штурвалів та інших засобів управління машинами); антропометричну (врахування розмірів і форм тіла людини); гігієнічну (рівні параметрів повітря, шуму, освітлення та ін.); психологічну (швидкість реакції людини на сигнали, швидкість обробки інформації); естетичну (оформлення і кольорова гама приміщень та обладнання, кутки живої природи тощо).

Ергономіка розглядає людину в системі ЛМС як ведучу ланку. Чим складнішою є техніка та різноманітнішими взаємовідношення з нею людини, тим більша роль відводиться "людському фактору".

"Людський фактор" — це психологічні та психофізіологічні властивості людини, які проявляються в трудовій діяльності. "Машина — це все те, що знаходиться в системі ЛМС між людиною і об'єктом, що управляється. "Виробниче середовище" — рівні небезпечних і шкідливих виробничих факторів; параметри, супутні процесу застосування машин (вібрації, електричний струм, випромінювання та ін.); зовнішня інформація (розпорядження, інструкції, команди тощо).

Складові частини й елементи системи ЛМС взаємодіють один з одним і визначають основні параметри трудової діяльності: швидкість, точність та надійність трудових дій. Кількісні та якісні рівні цих параметрів у кінцевому підсумку визначають можливість неправильних дій оператора. Схему виникнення нещасних випадків можна представити таким чином:

Неправильна дія

Аварійна ситуація

-^

Неправильна дія

Нещасний випадок

^

^-

^

Загальні інженерно-психологічні вимоги до системи ЛМС:

— забезпечення надійності, точності, швидкодії системи в цілому;

— забезпечення найбільш сприятливих умов для оператора;

— забезпечення високої працездатності та ефективності роботи оператора.

Робоче місце оператора — це місце людини в системі, яке оснащене засобами відображення інформації, органами керування та допоміжним устаткуванням і на якому здійснюється її трудова діяльність.

При проектуванні будь-якого компонента робочого місця, особливо органів керування, слід намагатися до виконання принципів ергономіки: функціональної організації, значимості, послідовності, частоти використання, зручності та безпеки експлуатації, ремонтопридатності та ін.

Розташування органів керування має полегшити оператору запам'ятовування та відтворення послідовності дій і відповідати принципам економії рухів та часу.

При виборі форми, способу і характеру інформації, що пред'являється оператору, необхідно враховувати можливості органів сприйняття, а також психофізіологічні характеристики людини.

Проектуючи робоче місце, необхідно враховувати, що при виконанні роботи зі значним фізичним навантаженням бажана поза "стоячи", а при малих зусиллях — "сидячи". Робота в позі "стоячи" призводить до більшого стомлення, тому бажано передбачати можливість зміни пози під час роботи. Це попереджає виникнення такого захворювання, як варикозне розширення вен.

Антропометричні дані, наведені у відповідних держстандартах, допомагають правильно спроектувати робоче місце, крісло, форми й розміри обладнання, розміщення індикаторів і органів управління з урахуванням фізіологічних можливостей і можливостей аналізаторів людини. Органи управління розташовуються на висоті 1000ч 1600 мм при обслуговуванні стоячи і на висоті 600ч 1200 мм при обслуговуванні сидячи. Органи управління на пульті управління розташовуються на відстані не більше 800 мм від вертикальної осі сидіння. Конструкції сидіння на постійному робочому місці за пультом повинна мати регулювання за висотою, підлокітники, опори для спини і для ніг.

Дуже важливо правильно вибирати вид, розмір, форму індикаторів. Стрілочні індикатори встановлюють перпендикулярно до ліні зору, фон шкали має бути матовим, цифри наносять вертикально При виборі форми табло слід враховувати, що рух ока по горизонталі удвічі швидший, ніж по вертикалі.

Для безпеки праці важливе значення має швидкість реакції людини на сигнали. Усереднено час реакції становить 0,7ч0,8 с, що відповідає одержанню й обробці 1,3ч1,4 одиниць інформації за секунду. При більшій кількості інформації людина перестає бути надійною ланкою в системі "людина — машина". В сучасних технологіях і машинах кількість операцій за секунду значно перевищує психо- фізіологічні й фізичні можливості людини контролювати і регулювати процеси, тому такі роботи мають бути переведені на автоматичне управління.

Важливо, щоб в аварійних ситуаціях стрес робітника не став причиною його неправильних дій. Для цього слід проводити навчання й тренування операторів на тренажерах з імітацією різних екстремальних і аварійних умов, що значно підвищить ймовірність правильних дій у реальній обстановці при аваріях.