Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
okhrana_truda / ОПГ гуманитар_днев / П.з. № 1-6 / Керівництво з систем управління СУОП.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
161.79 Кб
Скачать

Дії з удосконалення

3.15. Попереджуючі та коригувальні дії

3.15.1. Потрібно встановлювати та підтримувати в робочому стані заходи попереджувальних і коригувальних дій, які випливають з моніторингу виконання й оцінки результативності СУОП, перевірок/аудитів СУОП та аналізу ефективності СУОП керівництвом. Ці заходи повинні включати:

(а) визначення й аналіз корінних причин будь-якого недотримання відповідних правил з ОП й (чи) заходів СУОП;

(б) ініціювання, планування, здійснення, перевірку ефективності й документування коригувальних і попереджувальних дій, включаючи внесення змін до СУОП.

3.15.2. У тих випадках, коли оцінка СУОП чи інші джерела показують, що попереджувальні та захисні заходи від небезпек і ризиків неадекватні або можуть стати такими, то останні, за певних обставин, згідно з прийнятою ієрархією попереджувальних і регулюючих заходів, повинні бути вчасно передбачені, цілком виконані та задокументовані.

3.16. Безупинне вдосконалювання

3.16.1. Варто встановити й підтримати в робочому стані заходи щодо безупинного вдосконалювання відповідних елементів СУОП та СУОП загалом. Вони повинні враховувати:

(а) цілі організації з ОП;

(б) результати ідентифікації й оцінки небезпек і ризиків;

(в) результати моніторингу виконання й оцінки результативності виконання;

(г) розслідування пов'язаних з роботою травм, погіршень здоров'я, хвороб та інцидентів, результати й рекомендації перевірок/аудитів;

(д) висновки аналізу ефективності СУОП керівництвом;

(є) пропозиції з удосконалення, що надходять від усіх членів організації, включаючи комітет з ОП там, де він існує;

(ж) зміни в національних законах та правилах, добровільних програмах і колективних угодах;

(з) нову стосовно справи інформацію;

(і) результати здійснення програм захисту та підтримки здоров'я.

3.16.2. Процеси та виконання організацією вимог забезпечення безпеки й охорони здоров'я повинні зіставлятися з досягненнями інших організацій з метою удосконалювання діяльності з охорони здоров'я та забезпечення безпеки.

Глоссарій (Glossary - Словник спеціальних термінів)

Уданому Керівництві (Guidelines) нижченаведені терміни мають такі значення:

Аудит (audit - перевірка): систематичний, незалежний і задокументований процес одержання й об'єктивної оцінки даних для визначення ступеня дотримання встановлених критеріїв. Термін не обов'язково означає незалежний зовнішній аудит (проведений аудитором чи аудиторами з боку).

Діяльний моніторинг (active monitoring - енергійно діюче спостереження): поточна діяльність з перевірки того, чи відповідають заходи з попередження та регулювання небезпек і ризиків, а також ті, що стосуються здійснення СУОП встановленим критеріям.

Інцидент (incident - неприємна пригода, ситуація, подія, випадок): небезпечна пригода, пов'язана з роботою чи яка сталася в процесі роботи, але не призвела до травмування.

Комітет з охорони праці (safety and health committee - комітет з безпеки та здоров'я): комітет, до складу якого входять представники роботодавців та працівників з ОП, створений і функціонуючий на рівні організації відповідно до національних законів, правил і практики.

Компетентні особи (competent person): особа, котра володіє необхідною підготовкою і достатніми знаннями, вміннями та досвідом для виконання конкретної роботи.

Компетентна установа (competent institution): державний чи інший орган, що володіє повноваженнями з визначення національної політики, розробки національних основ СУОП в організаціях і формулювання відповідних посібників.

Спостереження за здоров'ям працівників (workers' health surveillance): загальний термін, який охоплює процедури й обстеження з оцінки стану здоров'я працівників для виявлення та ідентифікації відхилень від норми. Результати спостереження повинні використовуватися для захисту й оздоровлення окремих працівників, колективного здоров'я на робочому місці, а також сукупності працівників, котрі зазнають впливу шкідливих виробничих факторів. Процедури оцінки стану здоров'я можуть включати медичні огляди, біологічний моніторинг, рентгенологічні обстеження, опитування чи аналіз даних про стан здоров'я, але не обмежуватися тільки ними.

Спостереження за виробничим середовищем (surveillance of the woking environment): загальний термін, який включає ідентифікацію й оцінку таких факторів навколишнього середовища, що можуть впливати на здоров'я працівників. Охоплює оцінки санітарно-гігієнічних умов праці, факторів організації праці, які можуть представляти ризик для здоров'я працівників, засоби колективного й індивідуального захисту, вплив на робітників небезпечних і шкідливих речовин та системи захисту від них, розроблені для їх усунення та зниження. З позицій забезпечення здоров'я працівників, спостереження за виробничим середовищем може бути присвячене (але не обмежуватися тільки ними) проблемам ергономіки, профілактиці нещасних випадків і захворювань, гігієні, організації праці та соціально-психологічних факторів на робочому місці.

Безупинне вдосконалювання (continual improvement): ітераційно повторюваний процес підвищення ефективності СУОП, спрямований на поліпшення діяльності з ОП загалом.

Небезпека (hazard): фактор, здатний заподіяти травму чи шкоду здоров'ю людини.

Організація (organization): компанія, фірма, проект, підприємство, установа, завод, фабрика, об'єднання, орган влади, суспільний інститут чи асоціація тощо або частини, які входять чи не входять до їх складу з різними формами власності, що мають власні функції та управління. В організаціях, які мають більше одного структурного підрозділу, окремо взятий структурний підрозділ також може бути визначений як організація.

Оцінка небезпек (hazard assessment): систематичне оцінювання небезпек.

Оцінка ризику (risk assessment): процес оцінювання ризиків для безпеки та здоров'я, пов'язаних з впливом небезпек на роботі.

Підрядчик (contractor): особа чи організація, що надає послуги роботодавцю на виробничій дільниці роботодавця відповідно до погоджених технічних вимог, термінів та умов.

Представники працівників (workers' representee}: відповідно до Конвенції про представників працівників (1971, №135), будь-яка особа, визнана такою виходячи з національного законодавства й практики, наприклад:

(а) представники професійних союзів, призначені чи обрані останніми або їх членами;

(б) виборні представники, а саме: вільно обрані працівниками [організації] відповідно до вимог національних законів чи правил або колективних договорів, і чиї функції не включають діяльність, яка визнана у відповідній країні як виняткова прерогатива професійних союзів.

Представники працівників з охорони праці (workers' safeti and health representative): представники працівників, обрані чи призначені відповідно до національних законів, правил або практики, щоб представляти інтереси працівників з питань ОП на робочому місці.

Працівник (worker): будь-яка особа, котра постійно чи тимчасово виконує роботу з наймання для роботодавця.

Працівники та їх представники (workers and their representees): в тих місцях даного Керівництва, де згадуються працівники та їх представники, тобто там, де вони є, останні повинні залучатися до консультацій з метою забезпечення належної участі робітників. У деяких випадках доцільно залучати всіх працівників та їх представників.

Роботодавець (employer): будь-яка фізична чи юридична особа, котра здійснює наймання одного чи більше працівників.

Робоча зона (worksite - місцезнаходження роботи): фізична зона, в якій працівникам необхідно знаходитися чи пересуватися, що знаходиться під контролем роботодавця.

Реагуючий моніторинг (reactive monitoring): перевірка того, що недоліки в заходах щодо запобігання та захисту від впливу небезпек і ризиків, а також у функціонуванні СУОП, що виявилися в результаті травми, погіршення здоров'я, хвороби або інциденту, визначено й усунено.

Ризик (risk): поєднання ймовірності настання небезпечної події та тяжкості травми або шкоди для людського здоров'я, викликаних ними.

Пов'язані з роботою травми, погіршення здоров'я і хвороби (work-related injuries, ill health and diseases): результати негативного впливу на здоров'я, спричинені впливом хімічних, біологічних, фізичних, організаційно-трудових і соціально-психологічних факторів на роботі.

Система управління охороною праці (OSH management system): набір взаємозалежних чи взаємодіючих між собою елементів, які встановлюють політику й цілі з ОП та їх досягнення.

За час свого існування в 1919 року МОП розробила та прийняла велику кількість міжнародних Конвенцій (і супровідних Рекомендацій), які мають пряме відношення до ОП, а також багато кодексів правил безпеки й технічних публікацій з різних аспектів цього питання. Вони являють собою значний за обсягом звід визначень, принципів, зобов'язань, обов'язків і прав, а також технічні посібники, що відбивають погоджені точки зору представників трьох сторін соціально-трудових відносин з 175 держав-членів, котрі входять до МОП, за більшістю аспектів з ОП.

Конвенції і Рекомендації МОП стосовно даного питання

Конвенції

Номер Назва

115 Захист від радіації, 1960

135 Представники працюючих, 1971

136 Бензол, 1971

139 Професійні ракові захворювання, 1974

148 Виробниче середовище (забруднення повітря, шум, вібрація), 1977

155 Безпека та гігієна праці, 1981

161 Служба гігієни праці, 1985

162 Азбест, 1986

167 Безпека та гігієна праці в будівництві, 1988

170 Хімічні речовини, 1990

174 Попередження великих промислових аварій, 1993

176 Безпека і гігієна на шахтах, 1995

Рекомендації

Номер Назва

114 Захист від радіації, 1960

144 Бензол, 1971

147 Професійні ракові захворювання, 1974

156 Виробниче середовище (забруднення повітря, шум, вібрація), 1977

164 Безпека та гігієна праці, 1981

171 Служба гігієни праці, 1985

172 Азбест, 1986

175 Безпека та гігієна праці в будівництві, 1988

177 Хімічні речовини, 1990

181 Попередження великих промислових аварій, 1993

183 Безпека та гігієна на шахтах, 1995