Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
okhrana_truda / ОПГ гуманитар_днев / П.з. № 1-6 / Керівництво з систем управління СУОП.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
161.79 Кб
Скачать

Керівництво з систем управління охороною праці

(Продовження. Початок див. в Інформаційному бюлетені за 2004, № 2)

ОЦІНКА

3.11. Моніторинг виконання й оцінка результативності

3.11.1. Постійно діючі процедури спостереження, виміру й обліку діяльності з охорони праці (ОП) повинні розроблятися, встановлюватися та періодично аналізуватися. Обов'язки, відповідальність і повноваження з моніторингу на різних рівнях управлінської структури повинні бути розподілені.

3.11.2. Вибір показників результативності виконання повинні вироблятися відповідно до розмірів і характеру діяльності організації та цілей ОП.

3.11.3. Мають бути взяті до уваги як якісні, так кількісні виміри, що відповідають потребам організації. Вони повинні:

(а) базуватися на ідентифікованих в організації небезпеках і ризиках; взятих зобов'язаннях, пов'язаних з політикою та цілями з ОП;

(б) підтримувати процес оцінки діяльності організації, включаючи аналіз ефективності управління керівництвом.

3.11.4. Моніторинг виконання й оцінка результативності повинні:

(а) використовуватися як засоби для визначення ступеня, з якого здійснюються політика та цілі з ОП, а ризики регулюються;

(б) включати як діяльний, так і реагуючий моніторинг, та не спиратися тільки на статистику пов'язаних з роботою травм, погіршень здоров'я, хвороб та інцидентів;

(в) фіксуватися документально.

3.11.5. Моніторинг повинен забезпечити:

(а) зворотний зв'язок за результатами діяльності з ОП;

(б) інформацію для визначення, чи є поточні заходи щодо ідентифікації, запобігання небезпекам і ризикам доречними та ефективними;

(в) основу для прийняття рішень про вдосконалювання як ідентифікації небезпек та обмеження ризиків, так і самої системи управління охороною праці (далі - СУОП).

3.11.6. Діяльний моніторинг повинен містити елементи, необхідні для функціонування випереджувальної системи та включати:

(а) моніторинг виконання конкретних планів, установлених критеріїв результативності виконання та цілей;

(б) систематичну перевірку виробничих систем, приміщень, цехів та устаткування;

(в) спостереження за виробничим середовищем, включаючи організацію праці;

(г) спостереження за станом здоров'я працівників там, де це доцільно, шляхом відповідних медичних оглядів, у тому числі - періодичних, для раннього виявлення ознак та симптомів порушення здоров'я з метою визначення ефективності попереджувальних і регулюючих заходів;

(д) оцінку відповідності із застосовними національними законами та правилами, колективними угодами й іншими зобов'язаннями з ОП, взятими на себе організацією.

3.11.7. Реагуючий моніторинг повинен включати ідентифікацію, повідомлення та розслідування:

(а) пов'язаних з роботою травм, погіршень здоров'я (включаючи моніторинг сукупних даних про тимчасову непрацездатність), хвороб та інцидентів;

(б) інших витрат, таких як майновий збиток;

(в) незадовільної результативності виконання вимог безпеки й охорони здоров'я і недоліків СУОП;

(г) програм реабілітації працівників і відновлення здоров'я.

3.12. Розслідування пов'язаних з роботою травм, погіршень здоров'я, хвороб й інцидентів та їх вплив на діяльність із забезпечення безпеки й охорони здоров'я

3.12.1. Розслідування й виникнення першопричин пов'язаних з роботою травм, погіршення здоров'я, хвороб та інцидентів повинне виявляти будь-які недоліки в СУОП і бути задокументовано.

3.12.2. Такі розслідування мають проводитися компетентними особами при відповідній участі працівників та їх представників.

3.12.3. Результати таких розслідувань повинні бути доведені до відома комітету з ОП, який мусить сформулювати відповідні рекомендації.

3.12.4. Результати розслідувань так само, як і будь-які рекомендації комітету з охорони праці, повинні бути доведені до відома відповідних осіб з метою здійснення коригувальних дій, включених в аналіз ефективності СУОП керівництвом та враховані в діяльності з безупинного вдосконалювання.

3.12.5. Коригувальні дії, які випливають з подібних розслідувань, мають бути здійснені в порядку запобігання повторення пов'язаних з роботою травм, погіршень здоров'я, хвороб та інцидентів.

3.12.6. Звіти, підготовлені зовнішніми організаціями, які проводять розслідування, такими як інспекції й установи соціального страхування, повинні бути розглянуті та прийняті до виконання в тому ж порядку, що й результати внутрішніх розслідувань, з урахуванням вимог конфіденційності.