Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
okhrana_truda / ОПГ гуманитар_днев / МУ_екон.збитки / Метод указ ЦЗ економ.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
351.74 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до розрахунку економічних збитків від руйнування та пошкодження основних фондів об’єкту економіки внаслідок надзвичайних ситуацій

при розробці частини ІІ розділу «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях» у розрахунково-пояснювальній записці дипломного проекту (роботи)

для студентів напрямів підготовки: міжнародна економіка, економіка підприємств, облік і аудит, фінанси та кредит, менеджмент, управління персоналом і економіка праці, прикладна статистика, маркетинг (усіх форм навчання)

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри

«Охорона праці та БЖД»

Протокол № 2 від 04.10.2011 р.

Луганськ 2011

УДК 331.45(075.8)

Методичні рекомендації до розрахунку економічного збитку від руйнування та пошкодження основних фондів об’єкта економіки внаслідок надзвичайних ситуацій (НС) при розробці розділу «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях» у розрахунково-пояснювальній записці дипломного проекту (роботи) для студентів напрямів підготовки: міжнародна економіка, економіка підприємств, облік і аудит, фінанси та кредит, менеджмент, управління персоналом і економіка праці, прикладна статистика, маркетинг (усіх форм навчання) / Укл. М.А. Касьянов, В.М. Мальоткін, О.М. Друзь, О.О. Колібабчук – Луганськ: вид-во Східноукр. нац. ун-ту ім. В.Даля, 2011. – 28 с.

Викладено загальні положення, методики та приклади розрахунків економічних збитків від руйнування та пошкодження основних фондів об’єкта економіки внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій (НС) при розробці розділу «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях» у розрахунково-пояснювальній записці дипломного проекту (роботи), а саме частини ІІ «Безпека у надзвичайних ситуаціях», для студентів напрямів підготовки: міжнародна економіка, економіка підприємств, облік і аудит, фінанси та кредит, менеджмент, управління персоналом і економіка праці, прикладна статистика, маркетинг усіх форм навчання.

Укладачі: Касьянов М.А., д.т.н., проф.

Мальоткін В.М., доц.

Друзь О.М., к.т.н., доц.

Колібабчук О.О., к.т.н., доц.

Відповідальний

за випуск: Пітельгузов М.А., к.т.н., проф.

Рецензенти Нечаєв Г.І., д.т.н., проф.

Загальні положення

Не тільки в Україні, а і у розвинутих країнах зростає стурбованість у зв’язку з відчутним збільшенням кількості надзвичайних ситуацій (НС) природного та техногенного характеру. Щороку у світі трапляються нещасні випадки більш ніж із 10 млн. людей, до того ж понад 600 тис. з них гине [1]. В Україні тільки на виробництві щорічно травмується понад 120 тис. людей, з яких 2,5 тис. – смертельно, більше 10 тис. осіб отримує професійні захворювання [3]. Руйнівні наслідки окремих техногенних аварій в України (Глобальна ядерна катастрофа на ЧАЕС 26.04.1986 р., схід з рейок 15 вагонів з фосфором у Львівській області 16.07.2007 р.) можна порівняти з наслідками сильних НС природного характеру (ураган, землетрус та ін.).

Негативним наслідком НС у природно-техногенній сфері є збиток, що завдається життю і здоров’ю людей, майну і довкіллю. За період 1997-2010 рр. в Україні зареєстровано більше 5,5 тис. НС, а матеріальний збиток державі та населенню, нанесений цими НС за 13 років, склав більше 7 млрд. грн. [3]. Це вимагає впровадження відповідних заходів щодо вдосконалення управління безпекою. Одним з таких заходів є перехід до методів управління на підставі аналізу і оцінки ризику, як кількісної характеристики небезпеки для людей, довкілля та об’єктів економіки усіх форм власності [3].

Пріоритетним завданням проголошеної в Україні стратегії гарантування безпеки людини, суспільства та держави є запобігання виникненню надзвичайних ситуацій (НС) і забезпечення стійкості територій, об’єктів госпорадювання (ОГ), якщо вони трапляються [1]. Виконання цього завдання вимагає прийняття науково обґрунтованих управлінських рішень при плануванні заходів щодо зниження ризиків виникнення НС та мінімізації можливих наслідків. Визначальним фактором у підтриманні цивільної безпеки населення та персоналу ОГ на необхідному рівні, що суттєво впливає на підвищення добробуту країни є її економічний стан. Головною складовою економічного потенціалу держави є стійке функціонування її території та ОГ в НС мирного часу.

Забезпечення нормальних і здорових умов праці, захисту персоналу промислових підприємств і організацій, фірм будь-якої форми власності, офісів, шкіл, бібліотек, населення і територій України від дії надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру є складовою найважливіших напрямів державної політики України в області національної безпеки.

Однією з головних задач вищої школи є підготовка професійно і науково компетентних кадрів, здатних на своїх майбутніх робочих місцях вирішувати проблемні питання, що виникають при роботі ОГ [4, 5].

Дані методичні рекомендації розглядають загальні положення з розробки практичних питань, пов’язаних з розрахунком економічного збитку від руйнування та пошкодження основних фондів об’єкта економіки внаслідок надзвичайних ситуацій (НС) в дипломних проектах (роботах) студентів напрямів підготовки: міжнародна економіка, економіка підприємств, облік і аудит, фінанси та кредит, менеджмент, управління персоналом і економіка праці, прикладна статистика, маркетинг усіх форм навчання щодо розрахунку збитків, як результату прояву небезпек НС.

Соседние файлы в папке МУ_екон.збитки