Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД дневное / МУ б_оритми, ризик / МУ б_оритми укр A5.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
10.57 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до практичного заняття

з дисципліни

«БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ»

за темою «Біоритми та їхня роль у життєдіяльності людини»

(для студентів усіх спеціальностей)

ЛУГАНСЬК 2008

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до практичного заняття

з дисципліни

«БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ»

за темою «Біоритми та їхня роль у життєдіяльності людини»

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри охорони праці та безпеки

життєдіяльності

Протокол № 10 від 16.04.2008р.

Луганськ 2008

ББК Ц69,6(2)-5р30

Методичні вказівки до практичного заняття з дисципліни «Безпека життєдіяльності».

Тема «Біоритми та їхня роль у життєдіяльності людини» (для студентів усіх напрямів навчання) / Укл.: М.А. Касьянов, В.О. Медяник, В.І. Сало, І.М. Арнаут, Д.В. Михайлов. – Луганськ: Вид-во СНУ ім. В.Даля, 2008. – 24 с.

Запропоновані методичні вказівки присвячені найцікавішим і найкориснішим аспектам хронобіології – таким, як вікові особливості біоритмів людини, питання оптимального планування режиму праці і відпочинку, впливу біоритмів на здоров'я, а також сучасним методам та засобам, які сприяють гармонізації біологічних ритмів.

Методичні вказівки розроблені для практичних занять на основі затвердженої Міністерством освіти і науки України «Програми підготовки студентів вищих навчальних закладів з дисциплін «Безпека життєдіяль-ності» та «Цивільна оборона» № 182/200 від 20.06.1995 р. та «Навчальної програми нормативної дисципліни «Безпека життєдіяльності» для вищих закладів освіти, затвердженої 04.12. 1998 р. і містять рекомендації щодо розрахунку біоритмів студентів.

Укладачі: М.А. Касьянов, проф.

В.О. Медяник, доц.,

В.І. Сало, доц.,

І.М. Арнаут, викл.

Д.В. Михайлов, ас.

Відп. за випуск В.О. Медяник, доц.

Рецензент М.А. Пітельгузов, проф.

Загальні положення

Серед наук, що займаються здоров'ям людини, однією з найбільш незвичайних і дивовижних є хронобіологія – наука про вплив біологічних ритмівна стан здоров'я людини [1].

Коріння знань про біоритми йде у сиву давнину. До нашого часу дійшли трактати Гіппократа і Авіценни, в яких значне місце приділялося здоровому способу життя, заснованому на правильному чергуванні фаз активності і відпочинку. У народній медицині давно було відмічено вплив фаз Місяця і Сонця на здоров'я. Якщо говорити про сучасну хронобіологію, то перші серйозні наукові дослідження було проведено в першій половині ХХ століття. Дуже важливо, що найбільший внесок в усвідомлення цієї проблеми зробили росіяни. Серед них вчені – лауреат Нобелівської премії академік І.П. Павлов, академік В.В. Вернадський і А.Л. Чижевський, вони переконливо довели, що існує тісний зв'язок між сонячною активністю і подіями на Землі – кількістю смертей, самогубств, епілептичних нападів й інших захворювань. Сучасна хронобіологія крім вивчення взаємозв'язків між біоритмами і здоров'ям людини займається розробкою методів і засобів для відновлення і гармонізації порушених біологічних ритмів. Наразі цей напрям вважається одним з найперспективніших в профілактичній медицині, оскільки дозволяє впливати на найраніші причини розвитку багатьох захворювань.