Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
85.5 Кб
Скачать

2

Лабораторна робота № 9

Тема: Дослiдження схеми напiвпровiдникового випрямляча.

Мета: Знайомство з поширеними схемами випрямлячiв.

Дослiдження впливу опора навантаження на середню напругу та її пульсацiї.

Обладнання: Стенд з дiодами i конденсаторами, змiнний опiр, мультиметр,

блок живлення змiнного струму. В окремих випадках можливе використання осцилографу.

Для забезпечення живлення електронних та радiо-приладiв найчастiше використовується постiйний струм. Для перетворення змiнного струму мережi електропостачання використовується декiлька базових схем. Серед них найпоширiнiшi схеми: одно-напiвпериодного випрямляча; мостового випрямляча; випрямляча з подвоєнням напруги. Стенд надає можливiсть дослiдити роботу таких випрямлячiв.

План роботи

1. Зiбрати схему згiдно варiанту монтажної cхеми (верхнiй малюнок):

Одно-напiвпериодна

З подвоєнням напруги

Мостова

Спрощена електрична схема

2. Пiдключити блок живлення.

3. Вимiряти змiнну напругу на входi схеми E, постiйну U= та змiнну ∆U (пульсацiї) складовi напруги на виходi схеми в залежностi вiд значення опору навантаження RL.

Результати вимирiв занести до таблицi. Для кращого вiдтворення результатiв вимiрiв доцiльно провести вимiри для усього диапазону змiн опору навантаження вiд мiнiмального до максимального його значення з приблизно рiвномiрним шагом по опору (приблизно 10% максимального значення опора RL).

3.1. Вiдключити блок живлення для вимiру опора навантаження. Перемкнути мультиметр на вимiр опору. Вимiряти опiр навнтаження RL (точки 2-3). Пiд час вимiру опора слiд вибрати полярнiсть мультиметру таким чином, щоб дiоди випрямляча не шунтировали опiр RL. Виставити потрiбне значення опору.

3.2. Пiдключити блок живлення.

3.3. Перемкнути мультиметр на вимiр напруг. Вимiряти змiнну напругу на входi схеми E(точки 1-4), постiйну U= та змiнну ∆U складовi напруги на виходi схеми (точки 2-3)

RL

E

U=

U

Обробка результатiв вимiрiв.

  1. Побудувати графiк залежностi E, U=, ∆U вiд опору навнтаження RL

2. Якщо вимiри виконуються за допомогою осцилографа, замалювати епюри напруги на виходi випрямляча для максимального i середнього значення опорiв навантаження.

Соседние файлы в папке Medic