Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

К.Р.Теорія.причинності / 37_Geopolitichna_sistema_N_Spaykmena

.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
20.74 Кб
Скачать

37. Геополітична система Н. Спайкмена.

Перетворення США після Першої світової війни в "наддержаву" породило у американських дослідників потреба посилити концепцію "Морський Сили" обгрунтуванням необхідності контролю над береговими територіями Євразії. Ця потреба була реалізована у вигляді геополітичної концепції атлантизму. Одним з її авторів виступив Ніколос Джона Спайкмен (1893-1943) - американський вчений голландського походження, перший директор Єльського інституту з вивчення міжнародних проблем.Н. . Спайкмен вважав себе спадкоємцем геополітичних ідей А. Мехена, багато в чому поділяв погляди X. Макіндера, але для нього головним було не стільки вплив географії на процес прийняття політичних рішень, скільки сам аналітичний геополітичний метод, що дозволяє виробити ефективну стратегію.

Найбільш великими геополітичними роботами Спайкмена стали "Стратегія Америки у світовій політиці" (1942) та "Географія світу" (1944). У цих працях він виділяє десять основних критеріїв геополітичного могутності держави:

  • поверхню території;

  • природа кордонів;

  • обсяг населення;

  • наявність або відсутність корисних копалин;

  • економічний і технологічний розвиток;

  • фінансова міць;

  • етнічна однорідність;

  • рівень соціальної інтеграції;

  • політична стабільність;

  • національний дух.

Якщо держава має високий індекс за всіма зазначеними критеріями, значить, воно здатне виступати самостійним актором у геополітичній грі. При низькому індексі основних показників Спайкмен радив вступ до геополітичний союз або блок, пошуки геополітичного заступництва.

Н. Спайкмен виділив три центри світової мощі: атлантичне узбережжя Північної Америки, європейське узбережжя і Далекий Схід. Для стримування СРСР він запропонував створити ряд військових союзів, які і сьогодні відіграють важливу роль в архітектурі американського геополітичного могутності: НАТО - в Європі, СЕНТО - в західній Азії, СЕАТО - у Східній Азії. З подачі Спайкмена війни за Римленд стали головним напрямком американської військової стратегії: Корея, В'єтнам, Камбоджа і Афганістан - головні віхи в цієї перманентної військової експансії.

Розробляючи атлантичну стратегію, Спайкмен ввів поняття "серединний океан", під яким мав на увазі Атлантичний океан - ескалатор геополітичного розвитку. Серединний океан не роз'єднує, а об'єднує Захід - це його внутрішнє море, нова Атлантида. Спайкмен активно підтримував доктрину Монро - заклик США до європейських країн про поділ світу. Мова йшла про те, що США контролюють західну півкулю, підпорядковуючи собі Латинську Америку, Канаду і Гренландію, а Європа зберігає за собою свої колонії в східній півкулі. века. Таким чином, Н. Спайкмена по праву вважають "батьком атлантизму" і архітектором американської геополітики XX століття.