Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
15.59 Кб
Скачать

14. Посткласичний (діалектичний) детермінізм.

Кожне явище може викликатися цілим рядом найрізноманітніших причин залежно від відмінності умов І точно так само одна і та ж причина призводить до різних наслідків. Тому ми дотримуємося точки зору, яку можна назвати діалектичним детермінізмом і яка враховує складність причинних зв'язків і відносин, їх постійна зміна та розвиток ».

Ідеї ​​причинності були найбільш ранніми в детермінізм. До їх визнанням спонукала практика розвиненої політичної та юридичної життя давньогрецьких міст- полісів. Ідеї ​​причинності , а також необхідності виражені були ще Левкиппом (V століття до н.е.) , а потім Демокритом (бл. 450 р. до н.е. ) в їх атомістиці . Останній говорив , що "волів би знайти одне причинне пояснення , ніж придбати собі персидський престол " . У нього вже видно ідея відмови від випадковості , фаталізм в розумінні дії законів природи. Арістотель пізніше розвинув вчення про чотири види причин , включаючи ідею мети як універсальної причини ( телеологія ) :

1 ) формальних або сутнісних ;

2 ) матеріальних

3 ) рушійних або " творять " початок;

4 ) цільових Класифікація Аристотеля не втратила свого значення до сих пір , хоча верховенство і універсальність формальної і цільової причин над іншими визнають лише в релігійній теології. Цільова причина і алгоритмічність універсальні тільки для біхевіоральних систем , тобто складних систем живої природи , суспільства і змішаних систем різного роду .

Діалектичний детермінізм розглядає всі відомі форми взаємозв'язку явищ , багато з яких виражаються у вигляді співвідношень , що не мають безпосереднього причинного характеру . Сюди включаються функціональні залежності , відносини симетрії , взаімодетермінація частин і цілого та ін

Важливим питанням для будь-якої теорії детермінізму є питання про статус категорії випадковості. Суть проблеми полягає в наступному. Якщо приймати принцип причинності , що для концепції філософського детермінізму обов'язково , то і випадкові явища слід вважати причинно обумовленими. Але обов'язковою ознакою причинного зв'язку є необхідність , отже , випадковість теж носить необхідний характер і об'єктивне протиставлення необхідності і випадковості позбавляється сенсу.

У діалектичному матеріалізмі необхідності приписується відносний характер: " Необхідність проявляється в кінцевій природі як відносна необхідність, як детермінізм . Відносна необхідність може бути виведена тільки з реальної можливості , це означає : існує коло умов , причин , підстав і т.д. , якими опосередковується ця необхідність . " 2 Таким чином , всі необхідні риси даного явища визначаються до існування сукупністю внутрішніх суттєвих зв'язків , а випадкові риси даного явища визначаються до існування варіюється колом зовнішніх зв'язків.

Звідси можна зробити висновок , що відмінність необхідного і випадкового в діалектичний матеріалізм фактично визначається вибором кола умов , який здійснює сам пізнає суб'єкт , і носить в першу чергу гносеологічний характер. Чи буде конкретне явище необхідним або випадковим залежить від того , що розцінюється , як внутрішні суттєві зв'язки .

Соседние файлы в папке К.Р.Теорія.причинності