Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
65.54 Кб
Скачать
  1. Знайти напруженість магнітного поля в точці, відстояне на 2 см від нескінченого довжиною провідника, по якому тече струм 5а.

  2. Знайти напруженість магнітного поля в центрі дротяного витка радіусом r = 1см, по якому тече ток 1а.

  3. На рис.52 зображено перетин двух прямолінійних провідників зі струмом. Відстань АВ між провідниками дорівнює 10см, І1=20А , І=30А.Знайти напруженість магнітного поля , визваного точками І1 , І2 в точках М1 , М2 і М3. Відстань М1 А=2см , АМ2 =4см , ВМ3 = 3см

  1. Розвязати попередню задачу при умові, що струм тече в одному напрямку.

  2. На рис.53 зображено перетин трьох прямолінійних нескінченно довгих провідників з струмом. Відстань АВ=ВС=5см; І12=І і І3=27. Знайти точку на прямій АС, в якій напруга магнітного поля , викликана струмами І12 і І3 , дорівнює нулю.

  3. Pозязати попередню задачу за умови, що всі струми течуть в одному напрямку.

  1. І!

    А

    М2

    М1

    С

    В

    І2

    Рис.54

    Два прямолінійних нескінчено довгих провідників , розміщених перпендикулярно один до одного находяться в одній площині (рис.54). Знайти напругу магнітного поля в точках М1 і М2 , якщо І1=2 А і І2=3А. Відстань АМ1=АМ2=1см, ВМ1=СМ2=2cм.

  1. Два прямолінійних нескінчено довгих провідника розміщені перпендикулярно один до одного і знаходяться в взаємно- перпендикулярних площинах рис.55. Знайти напруженість магнітного поля в точках М1 і М2 якщо І1=2а і І2=3а. Відстань АМ1=АМ2=1см і АВ=2см.

  2. Два прямолінійних довгих провідника розміщені паралельно на відстань 10см один від одного . По провідниках тече струм І12=5а в протилежні напрямки. Знайти велечину і напрямок напруги магнітного поля , в точці , який находиться на відстані 10см від кожного провідника.

  3. По довгому вертикальному провіднику зверху вниз тече струм І=8А.На якому відстань r від нього напруженість поля , отримана від додавання земного магнітного поля і поля струму , направлена вертикально вверх? Горизонтальна складаюча земного поля HГ=0,2е.

  4. Обчислити напругу магнітного поля , створений відрізком АВ прямолінійного провідника з струмом ,в точці С розміщеної перпендикулярі до середини цього відрізка тече струм 20А. Відрізок АВ провідника видимий із точки С під кутом 60.

  5. Розвязати попередню задачу при умові , що струм в провіднику дорівнює 30А і відрізок провідника видимий із точки С під кутом 90.Точка С розміщена на відстані 6см від провідника .

  6. Відрізок прямолінійного провідника з струмом має довжину 30см.При якій граничній довжині від нього для точок , які лежать на перпендикулярі до його середини , магнітне поле можна роздивлятисяо як поле нескінчено довгого прямолінійного струма ? Похибка при такому допущені не повина бути більша 5%. Вказівки: Допустима похибка 1, де H1 поле від відрізка провідника з струмом і H2 поле від нескінчено довгого прямолінійного струму.

  7. В точці С1 розміщеної на відстані 5см від нескінчено довгого прямолінійного провідника з струмом , напруга магнітного поля дорівнює 400 а/м. 1). При якій граничній довжині провідника це значення напруги буде вірним з точністю до 2%? 2). Чому буде дорівнювати напруга магнітного поля в точці С1, якщо провідник з струмом має довжину 20см ? Точка С розміщена на перпендикулярі до середини цього провідника .

  8. Струм в 20А тече по довгому провіднику , зігнутому під прямим кутом . Знайти напругу магнітного поля в точці , яка лежить на бісектрисі цього кута і стоячею від вершини кута на відстані 10см.

  9. Струм І=20А, тече по дротяному колу із мідного дроту перерізом S=1мм2, створює в центрі кола напругу магнітного поля H=2,24е. Яка різниця потенціалів приложеного до кінців дрота , утворюючи коло?

  10. Знайти напругу магнітного поля на осі кругового контура на відстані 3см від його площини . Радіус 4см ,сила струму в контурі 2А.

  11. Напруга магнітного поля в центрі кругового витка радіусом 11см дорівнює 0,8е. Знайти напругу магнітного поля на осі витка на відстані 10см від його площини.

  12. Два кругових витка радіусом 4см , кожний розміщений в паралельних площинах на відстані 0,1см один від одного . По виткам течуть струми І15=2А. Знайти напругу рівній відстані від них .Задачу розвязувати для випадків : 1) Струми у витках течуть в одном напрямкі. 2) Струми течуть в протилежних напрямках.

  1. Два кругових витка радіусом 4 см кожний розташовані в паралельних площинах на відстані 5 см один від одного. По виткам течуть струми I1=I2=4a. Знайти напругу магнітного поля в центрі одного з витків. Задачу вирішити для випадків: 1) струми в витках течуть в одному напрямку, 2) струми течуть в протележних напрямках.

  1. Знайти розподіл напруженості магнітного поля вздовж осі кругового витка диаметром 10 см, по якому тече електричний струм силою 10 а. Скласти таблицю значень Н для значень х в інтервалі 0х10 см через кожні 2 см та побудувати графік з нанесенням масштабу.

  2. Два кругові витки розташовані у двох взаємно-перпендикулярних площинах так, що центри цих витків співпадають. Радіус кожного витка 2 см і стуми, що текуть по витках, І12=5 а. Знайти напруженість магнітного поля в центрі цих витків.

  3. З дроту довжиною 1 м зроблено квадратну рамку. По цій рамці тече струм силою 10 а. Знайти напруженість магнітного поля в центрі рамки.

  4. В центрі кругового дротяного витка утворюється магнітне поле Н при різниці потенціалів U на кінцях витка. Як треба змінити прикладену різницю потенціалів, щоб отримати таку ж напруженість магнітного поля в центрі витка вдвічі більшого радіуса, зробленого з того ж самого дроту?

  5. По дротяній рамці, яка має форму правильного многокутника, іде струм силою І=2 а. При цьому в центрі рамки утворюється магнітне поле напруженістю Н=33 а/м. Знайти довжину L дроту, з якого зроблена рамка.

  6. Нескінчено довгий провод утворює кругову петлю дотичну до проводу. По проводу іде струм силою І=5 а. Знайти радіус петлі, якщо відомо, що напруженість магнітного поля в центрі петлі дорівнює 41 а/м.

  7. Катушка довжиною 30 см складається з 1000 витків. Знайти напруженість магнітого поля в середині катушки, якщо струм, що проходить по катушці, дорівнює 2 а. Діаметр катушки вважати малим в порівнянні з її довжиною.

  8. Обмотка катушки зроблена з дроту діаметром 0,8 мм. Витки щільно прилягають один до одного. Вважаючи катушку достатньо довгою, знайти напруженість магнітного поля всередині катушки при силі струму в 1 а.

  9. З дроту діаметром 1 мм треба зробити соляноїд, всередині якого напруженість магнітного поля повинна дорівнювати 30 е. Гранична сила струму, яку можна пропускати по дроту, дорівнює 6 а. З якого числа шарів буде складатись обмотка соленоїда, якщо витки намотувати щільно один до одного ? Діаметр катушки вважати малим в порівннні з її довжиною.

  10. Потрібно отримати напруженість магнітногоп поля, що дорівнює 12,6 е, в соленоїді довжиною 20 см і діаметром 5 см. Знайти: 1) число ампер-витків, що необхідне для цього соленоїда, 2) різницю потенціалів, яку треба прикласти до кінців обмотки, якщо для неї використовується дріт з міді діаметром 0,5 мм. Вважати поле соленоїда однорідним.

  11. Чому повинно дорівнювати відношення довжини катушки до її діаметру, щоб напруженість магнітного поля в центрі катушки можна було знайти за формулою для напруженості поля нескінчено довгого соленоїда? Похибка при такому допущенні не повинна перевищувати 5%. Вказівка. Припущена похибка, де h2 - напруженість магнітного поля всередині нескінчено довгої катушки і h1 - напруженість катушки кінцевої довжини.

  12. Якої помилки ми припускаємося при знаходженні напруженості магнітного поля в центрі соленоїда, приймаючи соленої задачі 11.30. за нескінчено довгий.

  13. Знайти розподіл напруженості магнітного поля вздовж осі соленоїда, довжина якого дорівнює 3 см і діаметр 2см. Сила струму, що тече по соленоїду, дорівнює 2 а. Катушка має 100 витків. Скласти таблицю значень Н для значень х в інтервалі 0<=x<=3 см через кожні 0,5 см та побудувати графік з нанесенням масштабу.

  14. Конденсатор ємністю 10-5Ф періодично підзаряджається від батареї, е. р. с. дорівнює 10 в і розряджається через катушку. Катушка має форму кільца діаметром 20 см з 32 витками, причому площина кільця співпадає з площиною магнітного мерідіана. Горізонтальна магнітна стрілка, що розміщена в центрі катушки, відхиляється на кут 450. Перемикання конденсатора здійснюється 100 разів на секунду. З даних цього досліду знайти горизонтальну складову напруженості магнітного поля Землі.

Соседние файлы в папке Задачі з Фізики (Волькенштейн)