Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
143.87 Кб
Скачать

Часть 2. Вторая мировая война

начиная с сентября 1943 г. в Италии, научили, наконец, кое-чему твердолобых военных бюрократов англосаксонских государств.

Подписание акта о капитуляции не положило сразу конец войне. В государства зоны Тихого океана сообщение об официальной капитуляции Японии пришло только 12 сентября. Лишь в середине сентября были достигнуты соглашения о разделе территории Кореи на две зоны оккупации: советскую — к северу от 38-й параллели и американскую — к югу от нее.

Підсумки Другої світової війни

Головним підсумком війни став розгром союзниками збройних сил держав "осі" та їх сателітів, які становили загрозу самому існуванню світової цивілізації. Радянський Союз зазнав найбільших втрат серед країн, які брали участь у Другій світовій війні. За даними Генштабу Червоної армії, загальні втрати СРСР у війні становили 27 млн чоловік. За шість років війни Німеччина втратила 4 млн чоловік убитими на фронтах, ще 3,8 млн — серед цивільного населення. За іншими підрахунками, загальні втрати Німеччини у війні становили 11(13) млн чоловік. 20% населення (6 млн чоловік) втратила Польща, понад 1,3 млн цивільних осіб і 300 тис. вояків — Югославія; Великобританія — 452 тис. солдатів і 60 тис. цивільного населення. Людські втрати США на фронтах і на морі становили 295 тис. чоловік. Друга світова війна стала могутнім поштовхом для розвитку науки й техніки. До найбільших відкриттів періоду війни слід віднести створення спільними зусиллями вчених кількох країн атомної бомби, що так чи інакше вплинуло на процес розвитку науки й техніки в цілому. Радарні установки, винайдені в Англії для виявлення німецьких повітряних армад, стимулювали на подальший розвиток радіоелектроніки, що згодом спричинилося до форсованого розвитку кібернетики. Наприкінці війни німцям вдалося приступити до серійного виготовлення літаків з реактивними двигунами. Серйозним відкриттям періоду війни стали німецькі ракети ФАУ-1 та ФАУ-2, які для вчених США та СРСР заклали основи з розробки ракет-носіїв ядерної зброї та космічних кораблів. Друга світова війна — складне політичне і соціальне явище. Упродовж шести років її характер та цілі учасників змінювались. Досвід війни показав, що важливу роль у ній відіграли політичні амбіції лідерів держав. Війна дала могутній поштовх соціальному, антиколоніальному та визвольному рухам, що, зрештою, призвело до падіння колоніальних імперій та демократизації в цілому ряді європейських країн. Друга світова війна змінила не тільки політичну карту світу, але й долю цілих народів. Відбувся розкол окремих народів і країн на два державні формування (В'єтнам, Корея, Німеччина, Китай), що на довгі роки затримало процес їхнього об'єднання. Серед підсумків війни — посилення ролі двох наддержав — США та СРСР. Біполярність світу призвела до необмеженої гонки озброєнь, неприхованої недовіри та ворожнечі протилежних таборів. У ході Другої світової війни постало питання створення міжнародної організації, яка б перебрала на себе функції збанкрутілої Ліги Націй. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]