Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Ukrayini_Osobliva_chastina_pi.pdf
Скачиваний:
67
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
4.49 Mб
Скачать

Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту

Ненаданнядопомогисуднутаособам, щозазналилиха(ст. 284 КК).

Зоб’єктивноїсторонизлочинвиражаєтьсявненаданнідопомогикапітаном судна в разі зіткнення з іншим судном екіпажу та пасажирам останнього, атакожзустрінутимуморіабонаіншомуводномушляхуособам, що зазнали лиха, якщо він мав можливість надати таку допомогу без серйозноїнебезпеки длясвогосудна, йогоекіпажу іпасажирів.

Обов’язоккапітананадаватидопомогувиникаєпризіткненнісуден, а також коли на шляху судна зустрічаються особи, що зазнали лиха. Крім того, капітан і його екіпаж повинні мати реальну можливість надати таку допомогу без серйозної небезпеки для судна, пасажирів і його екіпажу.

Суб’єктивнастороназлочинуполягаєвпрямомуумислідофакту ненадання допомоги. Винний усвідомлює, що судно чи люди зазнали лихатапотребуютьдопомогиіщовінповиненімаєможливість надати їм допомогу, але не робить цього.

Суб’єктом даного злочину є тільки капітан судна.

Неповідомленнякапітаномназвисвогосуднапризіткненнісуден

(ст. 285 КК). З об’єктивної сторони злочин виявляється в неповідомленні капітаном судна іншому судну, що зіткнулося з ним на морі, назви і порту приписки свого судна, а також місця свого відправлення та призначення, незважаючи на наявність можливості подати ці відомості. Капітан може повідомити ці відомості в будь-якій формі (усно, письмово, по радіо, телеграфом тощо). Обов’язковою ознакою об’єктивної сторони є місце зіткнення суден — на морських шляхах.

Суб’єктивнастороназлочинувиражаєтьсятількивпрямомуумислі. Суб’єктом злочину є капітан судна.

§3. Злочини, які посягають на безпеку руху та експлуатації автотранспорту і міського електротранспорту

Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами (ст. 286

КК). Стаття має три частини. У частині 1 подано опис об’єктивної сторонискладузлочину. Цепорушенняправилбезпекидорожньогорухуабо експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинилопотерпіломусередньої тяжкості тілеснеушкодження.

347

Розділ ХІІІ

У примітці до цієї статті перераховані транспортні засоби, на яких можебутивчиненийцейзлочин. Донихналежатьусівидиавтомобілів, трактори та інші самохідні машини, трамваї і тролейбуси, а також мотоцикли та інші механічні транспортні засоби.

Серед автомобілів є вантажні і легкові, машини спеціального призначення — санітарні, пожежні, спортивні, автокрани, навантажувачі, вишки, поливальні, а також автобуси. Трактори — це гусеничні або колісні самохідні машини, призначені для перевезення вантажів, а також виконання різноманітних робіт — сільськогосподарських, будівельних, лісових тощо. Інші самохідні машини призначені для будівельних, дорожніх, сільськогосподарськихтаіншихробіт— грейдери, комбайни, бульдозери, крани, екскаватори і т. д. Трамваї і тролейбуси (пасажирські, вантажні, колієукладальні, ремонтні, спеціального обслуговування) належать до міського електротранспорту і їх рух здійснюється відповідно до Правил дорожнього руху. Мотоцикли і моторолери (дорожні, спортивні, спеціального призначення) можуть бути збоковимпричепомтабезнього. Вониповинніматидвигунзробочим обсягом 50 куб. см і більше. Сюди також слід віднести мотоколяски та іншітранспортнізасоби, дозволенамаксимальна масаякихнеперевищує 400 кг1. До інших механічних транспортних засобів, які приводятьсяврухзадопомогоюдвигуна, належатьрізногородувсюдиходи, аеросани, амфібіїйінші, кріммопедів, тобтодвоколіснихтранспортних засобів, які мають двигун з робочим обсягом до 50 куб. см.

Об’єктивна сторона злочину характеризується трьома ознаками: а) діянням; б) наслідками; в) причинним зв’язком між діянням і наслідками.

Діяння (дія чи бездіяльність) полягає в порушенні правил безпеки руху або експлуатації транспорту.

Порушення правил безпеки руху може полягати в перевищенні швидкості, порушенні правил обгону, об’їзду перешкод, проїзду перехресть, користування світловими приладами, буксирування, а також їзди з причепом і т.д. Порушення правил експлуатації може полягати в недотриманні водієм технічних умов експлуатації, у порушенні порядку перевезення пасажирів, у неправильному завантаженні, укладанні і закріпленні вантажів. За статтею 286 КК кваліфікуються лише такі порушення правил експлуатації, які пов’язані з безпекою руху

1 Див. п. 1.9 Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 р. № 1306.

348

Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту

транспортнихзасобів. Томунеможутькваліфікуватисязацієюстаттею порушеннятакихправилексплуатації, щонепов’язанізбезпекоюруху. Це, наприклад, порушення термінів технічного обслуговування транспорту або недотримання вимог при застосуванні видів паливномастильнихтаіншихматеріалівтощо. Порушеннявимогзаконодавства про охорону праці, а також порушення правил безпеки при виконанні вантажно-розвантажувальних, сільськогосподарських, будівельних та інших робіт не підпадає під ознаки ст. 286 КК.

Потрібнорозрізнятитранспортнізасоби, якіпризначенітількидля перевезення вантажів і пасажирів від інших самохідних машин (трактори, комбайни, бульдозери, грейдери і т.п.). Перші завжди рухаються згідно з Правилами дорожнього руху. Інші самохідні машини можуть використовуватися для перевезення вантажів, а також для виконання різних робіт (сільськогосподарських, дорожніх, будівельних та ін.). Якщотакімашиниперебуваютьутранспортномустані, їхнійрухздійснюється відповідно до Правил дорожнього руху. Виконання такими машинами інших робіт у процесі руху регламентується іншими правилами та інструкціями, порушення яких при певних умовах може кваліфікуватися за іншими статтями КК.

Відповідальністьзаст. 286 ККдиференційованазалежновідтяжкості наслідків, які настали. У частині 1 йдеться про середньої тяжкості тілесні ушкодження, у ч. 2 — про тяжкі тілесні ушкодження або загибель потерпілого, у ч. 3 — про загибель декількох осіб.

Причинний зв’язок між діянням і наслідками, що настали, є обо- в’язковою ознакою об’єктивної сторони цього злочину.

Суб’єктивна сторона даного злочину визначається складністю об’єктивної сторони. У зв’язку з цим психічне ставлення особи слід визначати як до факту порушення правил, так і до наслідків цього порушення. Порушення правил може бути вчинене з прямим умислом або зі злочинною недбалістю. До наслідків ставлення може бути тільки необережним (злочинна самовпевненість або недбалість).

Суб’єктом злочину є особа, яка керує транспортним засобом і яка досягла 16-річного віку. Під час навчальної їзди в автомобілях з подвійним керуванням суб’єктом злочину може бути визнаний інструктор, який навчає курсанта.

Випуск в експлуатацію технічно несправних транспортних засобів або інше порушення правил їх експлуатації (ст. 287 КК).

У диспозиції статті описані ознаки об’єктивної сторони складу зло-

349

Розділ ХІІІ

чину: випусквексплуатаціюзавідомотехнічнонесправнихтранспортних засобів, допуск до керування транспортним засобом особи, яка перебуваєвстаніалкогольного, наркотичногочиіншогосп’янінняабо підвпливомлікарськихпрепаратів, щознижуютьїїувагуташвидкість реакції, абонемаєправанакеруваннятранспортнимзасобом, чиінше грубе порушення правил експлуатації транспорту, що убезпечують дорожній рух, вчинене особою, відповідальною за технічний стан або експлуатаціютранспортнихзасобів, якщоцеспричинилопотерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, тяжке тілесне ушкодження або його смерть.

УККзаконодавецьназваввидитранспортнихзасобів, наякихможе вчинятися цей злочин (примітка до ст. 286 КК).

Об’єктивна сторона злочину характеризується трьома ознаками: а) діянням; б) наслідками; в) причинним зв’язком між діянням і наслідками.

Діяння (дія або бездіяльність) характеризується випуском в експлуатаціютехнічнонесправнихтранспортнихзасобів, тобтодозволом на виїзд у рейс чи поїздку транспортного засобу, що має несправності гальмовоїсистеми, кермовогокерування, зовнішніхсвітловихприладів, склоочисників, коліс тощо.

Допуск до керування транспортним засобом особи, яка перебуває устаніалкогольного, наркотичногочиіншогосп’янінняабопідвпливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції. Керування — це безпосереднє виконання особою функцій водія під час руху, тобтоколиособа, сівшизакермо, приводитьтранспортнийзасібурух.

Для кваліфікації злочину не має значення місце керування транспортним засобом — це може бути шлях, вулиця, місце стоянки автомобіля, двір, територія підприємства і т. д.

Допуск до керування транспортним засобом особи, яка не має права на керування, має місце тоді, коли така особа взагалі не має посвідчення водія, або позбавлена прав водія, або не має відповідного дозволу (категорії) для керування певним видом транспорту.

Інше грубе порушення правил експлуатації транспорту може виражатися в порушенні режиму роботи водіїв, у невиконанні інших вимог, які забезпечують безпеку експлуатації транспорту, у випуску врейсізтяжкимиумовамирухуводіїв, кваліфікаціяякихневідповідає підвищеним вимогам, у невиконанні вимог щодо регулярного медичного огляду водіїв.

350

Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту

Наслідкамизлочинуєсередньоїтяжкості, тяжкетілеснеушкодження, загибель однієї і більше осіб. Встановлення причинного зв’язку в цьому злочині має деяку складність, оскільки має опосередкований характер. Шкідливінаслідкиспричиняютьсянебезпосередньовинним, а діянням іншої особи — водієм транспортного засобу.

Суб’єктивнастороназлочинухарактеризуєтьсяскладноюформою вини. Завідомість, яка зазначена в диспозиції статті стосовно діяння, означає, що особі відомо про безумовну, явну технічну несправність транспортного засобу, про інші грубі порушення правил експлуатації, які забезпечують безпеку руху. Усвідомлюючи суспільну небезпеку тапротиправністьсвоєїповедінкиідіючитакимчином, виннийбажає вчинити вказане у статті діяння.

Психічне ставлення особи до суспільно небезпечних наслідків виражається в необережності (злочинна самовпевненість або недбалість).

Суб’єктомзлочинуєслужбовіособипідприємствіорганізацій, які відповідають за технічний стан і експлуатацію транспортних засобів (головний інженер, інженер з безпеки руху транспорту, начальник колони, механік гаража або маршруту), водії, за якими закріплений транспортний засіб, що належить різним організаціям чи фізичним особам, а також власники транспортних засобів.

Порушення правил, норм і стандартів, що стосуються убезпе-

чення дорожнього руху (ст. 288 КК). У диспозиції статті злочин викладено як порушення правил, норм і стандартів, що стосуються убезпечення дорожнього руху, вчинене особою, відповідальною за будівництво, реконструкцію, ремонтчиутриманняавтомобільнихдоріг, вулиць, залізничнихпереїздів, іншихдорожніхспоруд, абоособою, якавиконує такі роботи, якщо це порушення спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, тяжке тілесне ушкодження або смерть.

З об’єктивної сторони злочин характеризується трьома ознаками: а) діянням(діяабобездіяльність); б) наслідками; в) причиннимзв’язком між діянням і наслідками.

Діяння полягає в порушенні правил, норм і стандартів при будівництві, реконструкції, ремонті або утримуванні автомобільних доріг. Наслідками даного злочину можуть бути середньої тяжкості тілесні ушкодження, тяжке тілесне ушкодження, смерть потерпілого.

Причинний зв’язок у цьому злочині має, як правило, опосередкований характер.

351

Розділ ХІІІ

Суб’єктивна сторона розглянутого злочину визначається складністю його об’єктивної сторони. Вина до порушення правил, норм і стандартів може бути як умисною (прямий умисел), так і необережною (злочинна недбалість). Психічне ставлення винного до суспільно небезпечних наслідків може виражатися тільки в необережності (злочинна самовпевненість або недбалість).

Суб’єктзлочину— особа, якадосягла16-річноговіку, відповідальна за будівництво, реконструкцію, ремонт, утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, мостів, шляхопроводів та інших дорожніх споруд, а також особа, яка виконує такі роботи.

Незаконне заволодіння транспортним засобом (ст. 289 КК).

Стаття містить чотири частини і примітку. У частині 1 ст. 289 КК злочинвизначеноякнезаконнезаволодіннятранспортнимзасобом. Перелік транспортних засобів, які є предметом злочину, подано в примітці до ст. 286 КК.

Відповідно до примітки ст. 289 КК під незаконним заволодінням транспортним засобом слід розуміти вчинене умисно з будь-якою метою протиправне вилучення будь-яким способом транспортного засобу у власника чи користувача всупереч їх волі.

Вилучення транспортного засобу може здійснюватися шляхом запускудвигуна, буксирування, завантажуваннянаіншийтранспортний засіб.

Заволодіння можездійснюватися таємноабовідкрито, шляхомобману або зловживання довірою. Воно може мати місце під час руху транспортного засобу, коли винний установлює контроль і примушує водія виконувати його розпорядження і рухатися в зазначеному напрямку. Заволодіння має протиправний характер. Це означає, що винний не має права на використання транспортного засобу для поїздки на ньому. Протиправність відсутня у випадках, коли поїздка на транспортному засобі відбувається в стані крайньої необхідності, наприклад, для доставки важкохворого в лікарню або для усунення небезпеки, яка виникла внаслідок пожежі, повені і т. ін.

Закінченим злочин визнається з моменту запуску двигуна і початку руху або після початку буксирування без запуску двигуна. Проникнення в гараж чи у транспортний засіб, спроба запустити двигун повинні розглядатися як замах на заволодіння транспортним засобом. Якщо заволодіння транспортним засобом вчинюється під час руху, то закінченим цей злочин є з моменту встановлення контролю над транспортним засобом.

352

Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту

Суб’єктивнастороназлочинувиражаєтьсятількивпрямомуумислі. Заволодіння може відбуватися збудь-якою метою: для привласнення транспортного засобу, для доставки вантажу, для того щоб доїхати до певного місця або просто покататися і т. п.

Суб’єктом злочину, передбаченого ч. 1 ст. 289 КК, є особа, яка досягла 16-річного віку, а злочинів, передбачених частинами 2 та 3 цієї статті, — 14-річного віку. Судова практика не визнає суб’єктом цього злочину членів сім’ї власника транспортного засобу, водіїв, за якими такий засіб закріплений, а також службових осіб, наділених повноваженнями щодо користування чи експлуатації транспортних засобів.

У частині 2 ст. 289 КК передбачена відповідальність за ті самі дії, вчинені повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з насильством, що не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або вчинені з проникненням у приміщення чи інше сховище, або якщо вони завдали значної матеріальної шкоди потерпілому.

Відповідно до другого абзацу примітки ст. 289 КК під повторністю слід розуміти вчинення таких дій особою, яка раніше вчинила незаконне заволодіння транспортним засобом або злочин, перед-

бачений статтями 185, 186, 187, 189–191, 262, 410 КК. Не має зна-

чення, чи були ці злочини закінченими, чи один з них був замахом або готуванням до злочину, притягувалася ця особа до кримінальної відповідальності за перший злочин чи ні. Неодноразові спроби вчинити цей злочин, якщо це відбувається в одному місці з невеликим проміжком часу між спробами, не є повторним заволодінням транспортним засобом.

Заволодіннятранспортнимзасобомзапопередньоюзмовоюгрупою осіб має місце у тих випадках, коли дві і більше особи заздалегідь домовились про спільне його вчинення незалежно від того, хто з них керував транспортним засобом. Домовленість повинна бути до початку вилучення транспортного засобу. Особи, які беруть участь у вчиненніцьогозлочину, повиннівизнаватисяспіввиконавцями, тобтовони спільнимдіяннямзаволодіваютьтранспортнимзасобом. Непідлягають кримінальній відповідальності особи, які не брали участі у вилученні транспортного засобу, але після заволодіння ним здійснювали поїздку на цьому транспортному засобі.

Характеристику насильстваабопогрозийогозастосуванняподано в § 1 даного розділу.

353

Розділ ХІІІ

Заволодіння транспортним засобом із проникненням у приміщення або інше сховище означає вторгнення в приміщення або інше сховищезметоюзаволодіннятранспортнимзасобом. Вономожездійснюватися таємно, відкрито, з подоланням перешкод чи опору потерпілого, шляхом обману або підкупу людей усупереч волі особи, яка охороняє транспортні засоби.

Приміщення це різного роду будівлі, споруди, призначені для розміщення транспортних засобів або іншого майна. Інше сховище це призначені для постійного або тимчасового збереження (стоянки) транспортних засобів ділянки території, які обладнані огорожею, навісом, іншими технічними засобами чи забезпечені охороною.

Дії, які завдали значної матеріальної шкоди потерпілому, передбачені ч. 2 ст. 289 КК як кваліфікуюча ознака. Відповідно до п. 3 примітки до цієї статті, матеріальну шкоду слід визнавати значною в разі заподіянняреальнихзбитківнасумувід100 до250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно з п. 17 постанови Пленуму Верховного Суду України від 23 грудня 2005 р. № 14 «Про практику застосування судами України законодавства у справах про деякі злочини проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, а також про адміністративні правопорушення на транспорті», реальними збитками є втрати, яких особа зазнала у зв’язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також втрати, що вона зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права.

Частина 3 ст. 289 ККвстановлює більшсуворувідповідальність за заволодіння транспортним засобом організованою групою, або яке поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства (див. § 1 цього розділу), або якщо вони завдали великої матеріальної шкоди. Що стосується останньої обставини, то відповідно до п. 3 примітки до цієї статті — це заподіяння реальних збитків на суму понад 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Частина 4 цієї статті передбачає спеціальний вид звільнення від кримінальної відповідальності особи, яка вперше вчинила дії, передбачені цією статтею (за винятком випадків незаконного заволодіння транспортним засобом із застосуванням будь-якого насильства до потерпілого чи погрозою застосування такого насильства). При цьому особа повинна добровільно заявити про це правоохоронним органам,

354

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]