Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminologiya_Zagalna_ta_Osobliva_chastini_pid.pdf
Скачиваний:
50
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.24 Mб
Скачать

Розділ 22. Жіноча злочинність та її запобігання

посадовим становищем та становищем у сім’ї. Понад третина жінок одружені, інші— незаміжніабовдови. Дляжінок-злочинницьхарактер- на середня і середня спеціальна освіта. Зростає кількість злочинниць, якімаютьвищуосвіту. Освітнійрівеньжінокзавждибуввищийзатакий у чоловіків, що взагалі характерно для населення нашої країни.

Переважнабільшістьжінокпрацездатні. Середнихробітницііпрацівниці у галузі сільського господарства становлять близько половини; незначною є кількість службовців і тих, хто навчаються. Збільшується група злочинниць, які працюють у сфері підприємницької діяльності.

Серед засуджених збільшується частка іноземок і осіб без громадянства, щопояснюється, зокрема, незаконнимпроникненнямемігрантів в Україну.

Що стосується кримінально-правових рис засуджених жінок, то частка раніше судимих становить переважну більшість. Спеціальний рецидив найбільш поширений серед жінок-алкоголічок. Переважній більшості засуджених призначено покарання у вигляді позбавлення волі від одного до п’яти років.

Однимизнайбільшпоширенихморально-психологічнихрисжінок- злочинниць є алкогольна і наркотична залежність, дезадаптованість. Аналіз рецидивної злочинності жінок-алкоголічок і наркоманок свідчить про те, що під впливом алкоголю і наркотиків зростає кількість судимостей, настає соціальна деградація особи, формується стійка психологія паразитизму, яка веде до нових злочинів. Більшість із засуджених, особливонеодноразово, втрачаютьзв’язокізсім’єю, дітьми, роботою, немаютьжитла, взагалізасобівдоіснування. Соціальнадоля жінки-злочинниці є драматичною.

§2. Причини та умови жіночої злочинності

Кримінологічна характеристика жіночої злочинності, її помітні істотні відмінності від чоловічої свідчать про вплив на них явищ біологічного характеру. Щодо ролі біологічних факторів у формуванні особистості людини, в тому числі особи злочинця, висловлюються різні думки. Тому природною є постановка проблеми біологічної відмінності жіночої злочинності від чоловічої. Ще у ХІХ ст. представники соціологічної школи у кримінології пояснювали менші злочинні прояви у жінок як їх фізичною слабкістю, так і відчуженням від гро-

217

Особлива частина

мадського життя, замкненістю у колі сімейних обов’язків. Ясна річ, фізичні можливості для реалізації наміру вчинення, наприклад, насильницькогозлочинувжінки, якправило, більшобмежені порівняно з чоловіком. У ході сімейно-побутових чи іншої природи суперечностей жінка звичайно не може завдати чоловікові істотної шкоди. Але втойжечаснеслідзабуватипроте, щодляжіноктиповимєвчинення злочинів із заздалегідь обдуманим наміром. Давно було зазначено, що заздалегідь обдумане вбивство припускає відсутність боротьби з боку жертви і тому воно більш легке для фізично слабкішої статі. Що стосується вчинення корисливих злочинів жінками, то тут фізичні можливості істотної ролі не відіграють.

Певне відокремлення жінки від інтенсивного соціального життя, без сумніву, стимулює зростання жіночої злочинності. Але тенденція до подальшої емансипації жінки, більш активна її участь у матеріальному і духовному процесі життєдіяльності ведуть до соціального «перероблення» жіночої природи, деформації і деморалізації її особи. Жінка стає більш схильною вирішувати життєві проблеми шляхом вчинення злочину.

Прихильники антропологічної школи у кримінології наполягали на тому, що відмінність кримінологічних показників жіночої і чоловічої злочинності обумовлена генетичною природою жінки, певною мірою «біологічною її недорозвиненістю». Зараз, мабуть, ніхто не заперечує, що біологічні і психічні властивості жінки відіграють певну роль у формуванні її особистості. Більшість сучасних дослідників схильні стверджувати, що особистість — це соціально-біологічний продукт епохи. Особистість людини постійно формується (вдосконалюється або деградує) під впливом біологічних, психологічних і соціальнихобставин. Суспільство, щоправда, контролюєголовнимчином соціальні реагування людини на зовнішні подразники і віддає пріоритетупричинномукомплексіжіночоїзлочинностісоціальнимфакторам. Дійсно, злочиннаповедінка жінки, якіїїправомірнаповедінка, визначена наперед зрештоюнеїїбіологічною статтю, асоціальними умовами. Нашежиттязовсімнедосконалеісприяєнетількизаконослухняній поведінці. Якпоказуютьчисленніприклади, жінкавсебільшезасвоює ті форми суспільної поведінки, котрі раніше були прерогативою чоловіків. Негативні стандарти поведінки, характерні для злочинцівчоловіків(зловживанняспиртниминапоями, наркотиками, паразитизм, аморальність, бездуховність тощо), стають дедалі частіше притаманними і жінці-злочинниці.

218

Розділ 22. Жіноча злочинність та її запобігання

Отже, біологічні особливості жінок (порівняно з чоловіками), визначаючи або у деяких випадках і обмежуючи кількісно-якісні показники окремих видів злочинів, самі по собі не виступають як причина їх вчинення. Розглядати феномен жіночої злочинності, як і її малопоширеність, тількикрізьпризмуїїбіологічноїобумовленостінаврядчи правильно. Це мало що дає для її розуміння і для організації боротьби з цим негативним явищем.

Що стосується природжених або набутих з часом — різних за природою— тілеснихідуховнихвад, спадковиханомалійіхвороб, деяких акцентуацій особистості, то вони, зрозуміло, обтяжують формування і пристосування до життя особи взагалі і жінки зокрема. Але й вони у більшості самостійно теж не можуть бути «володарями» вибору варіантів її поведінки. Поєднані з несприятливими соціальними умовами вихованнятаіснування, ціаномаліїсприяютьформуваннютакихсталих рисіуявленьособи, якіуконкретнійситуаціївизначаютьвибірзлочинногошляхузадоволенняпотребідосягненняжиттєвоїмети. Походження жінок-садисток, жорстоких вбивць, особливо небезпечних рецидивісток, свідомістьякихзнаходитьсядесьнамежінеосудності, євсежрідким явищем, хоча випадки такі трапляються. Але це винятки.

Укримінологічнійлітературізазначається, щоголовниминегативни-

миявищами, зякимипов’язанажіночазлочинністьтаїїрізновиди, є:

зростаннянапруженостіусуспільстві, конфліктностііворожнечі між людьми;

поширення таких явищ, як пияцтво, алкоголізм, аморальність, наркоманія, психопатія, проституція, бродяжництво, жебрацтво тощо;

істотне послаблення основних соціальних інститутів і у першу чергу сім’ї;

більш інтенсивна участь жінок у суспільному виробництві. Несприятлива соціально-економічна обстановка вУкраїніспричи-

нила погіршення морально-психологічного стану суспільства. Жінки набагато вразливішідоцихзмін, якібезпосередньо негативновпливають на виробничу і сімейно-побутову сфери. Апатія, нігілізм, цинізм, втрата віри у майбутнє превалюють у свідомості більшості людей, сприяютьзростаннюворожнечі, обману, користолюбства, виникнення гострих криміногенних ситуацій. Буття і свідомість співвідносяться тут у діалектичній єдності.

Споживацтво, інфантильність, аморалізм, проституція, бродяжництво, жебрацтво, психічні і соматичні захворювання та інші негативні

219

Особлива частина

явища, на жаль, все більше уражають жінку. Багато жінок-злочинниць вчинили злочини у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння. У країні зафіксований факт зростання поширення наркотиків та збільшеннякількостіїхспоживачів. Наркоманкибезпевнихзанятьстворюють велику криміногенну небезпечність, оскільки для задоволення своїх потребвонинемаютьіншихзасобів, крімпроституціїізлочину. Більше половини з них — це особи, які не працюють і не навчаються.

Кримінологічні дослідження свідчать про те, що поєднання негативних соціальних рис характеру з нервово-психічними захворюваннями(умежах осудності) ускладнюють соціальнуадаптацію іможуть сприяти вчиненню злочинів.

Сім’я, сімейно-шлюбні, сімейно-побутові відносини посідають важливе місце у житті жінок. Сім’я глибоко впливає на формування особижінки, їїякпозитивної, такінегативноїповедінки. Узлочинниць чітко простежується зв’язок між сімейним неблагополуччям і антисуспільними проявами. Сімейне неблагополуччя виявляється перш за всеупоєднаннітакихобставин, якдеформаціясімейнихзв’язківістосунків; низький культурний, загальноосвітний і професійний рівень; примітивне коло інтересів, які нерідко стають домінуючими і переходять в антисуспільні; викривлення моральних і правових поглядів тощо. Деякі дослідження свідчать про високу спадковість антисоціальних властивостей. Існує причинна залежність між сімейним неблагополуччям і характеристикою особи майбутніх правопорушниць

ізлочинниць. Деякі з них у 16–17 років мають тільки кілька класів освіти або лише в колонії навчилися читати.

Насильство у сім’ї притаманне не тільки низьким соціальним верствам населення. Воно має місце і у так званих благополучних сім’ях. Страх перед самітністю, економічна незахищеність — причини того, що сімейне насильство залишається латентним, безкарним, тривалий час і спонукають жінку до насильницької дії.

Міцність і стабільність сімейно-побутової сфери є обставинами впливу позитивного характеру на напрям думок і поведінки жінки. Порушення у цій сфері, послаблення контролю, втрата нею регулюючих функцій, сімейний дискомфорт негативно впливають на жінку

іведуть до зміни її ролі і обов’язків у сім’ї. Сьогодні в Україні кожна десятажінканемаєсім’їіживесамотньою; значначастинарозлучених абоудови. Майжеполовинанеодруженихжінок, якіживутьокремовід родичів, — вікомдо30 років. Третинасамотніхжінокмаютьвік30–49 років. Такі порушення демографічної структури складу жінок неминуче

220

Розділ 22. Жіноча злочинність та її запобігання

відображаються на багатьох інших соціальних явищах, у тому числі і на жіночій злочинності. Кримінологи давно зауважили, що злочинна діяльність жінки обумовлюється її найближчим оточенням, особливо близькими їй чоловіками. У бізнесі жінки дуже залежать від них.

Розпад сім’ї, особливо після засудження жінки до позбавлення волі, — це особиста трагедія, яка часто веде до десоціалізації і деградації жінки. Психічні стереотипи, соціальні зв’язки жінок руйнуються швидше і глибше, ніж у чоловіків. Утрата життєвих стимулів, невіра у краще майбутнє, справедливість, добро призводять до продовження злочинної діяльності.

Емансипація, поступове втілення у життя демократичних принципів та деякі інші соціальні обставини сприяли більш активній участі жінок у виробництві і громадському житті. Як вже зазначалося, у багатьохгалузяхнародногогосподарства, науки, охорониздоров’я, мистецтва, культури, освітитощожінкистановлятьбільшістьпрацюючих. Немало жінок обіймають різні керівні посади, займаються підприємництвом і бізнесом.

Відомо, що соціалізація людини здійснюється через засвоєння нею певних законів, моральних вимог, системи цінностей. В основу певної системи цінностей, з якою зіткнулася сучасна жінка, покладені гроші, особиста вигода, збагачення за будь-яку ціну тощо. Хабарництво, крадіжки, ухилення від сплати податків, приховування валютної виручки, шахрайство з фінансовими ресурсами, корупція стали нормою життя. Зацихнесприятливихсоціально-економічнихіпсихологічнихумовви- никаєбезлічкриміногеннихситуацій, уяких— зісвоєїчичужоїволі— опиняютьсяпрацюючінарізнихпосадахжінки. Орієнтаціянаегоїстичноспоживацькі цінності, скрутне матеріальне становище, тривога за майбутнє сім’ї, мінливі перипетії бізнесу, мотиви престижу, бажання розбагатіти, позбавитися обов’язків породжують і сприяють зростанню корисливої, корисливо-насильницької і насильницької злочинності.

Разом з тим багато жінок виконують тяжку і малокваліфіковану роботу. Непрестижність праці, відсутність належної освіти і кваліфікації, недостатній інтелектуальний рівень, соціальна безперспективність, сімейно-побутові негаразди тощо негативно впливають на фізичний і психічний стан жінок. За даними деяких кримінологічних досліджень, більшачастина жінок-бродягранішебулизайнятінатяж- ких, малокваліфікованих роботах, а п’ята частина жінок, засуджених до позбавлення волі, не мали взагалі будь-якої кваліфікації.

221

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]