Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminologiya_Zagalna_ta_Osobliva_chastini_pid.pdf
Скачиваний:
50
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.24 Mб
Скачать

Особлива частина

співвідношення між кількістю чоловіків та жінок тут становить 3 : 2, що теж не збігається із загальною тенденцією щодо інших видів злочинів. Для господарських злочинів не є характерним рецидив.

§2. Причини та умови злочинів у сфері економіки

Детермінаціюзлочинівусферіекономікислідвбачативпоєднанні суб’єктивного і об’єктивного аспектів.

Суб’єктивний аспект — це причини явища, що розглядається. Такимиможна вважати суперечності між антисоціальними властивостями злочинців та рівнем економічних відносин, що склалися у суспільстві і регулюються нормативно.

Дія вказаної причини виявляється на фоні умов, які мають об’єктивний характер. Серед них найбільш впливовими є такі.

Економічні умови. Саме векономіці виявляються суперечності, які формують корисливу протиправну мотивацію громадян. Впливовість таких факторів підтверджує новітня історія України. У період економічної кризи останього століття валовий внутрішній продукт країни скоротивсямайжеу2,5 разу. Непослідовніекономічніреформиобумовили масове зупинення виробництва. За наявності офіційних перепон економікапочалареалізуватисяунеофіційномувигляді. Тожнедивно, що злочинність у економічній сфері швидкими темпами поширювалася, сягаючи 50–60 % валового внутрішнього продукту.

Особливо слід вказати на проблеми приватизації в країні. Фактично, цей безпрецедентний перерозподіл власності відбувався в умовах нестабільного, недосконалого законодавства, масової корупції. Такі обставини обумовили значну кількість посягань економічної спрямованості, пов’язаних із завданням шкоди в особливо великих розмірах. Лише за період з 1996 по 2002 р. кількість злочинів у сфері приватизації збільшилася у вісім разів і сягнула 4,5 тисяч.

Небезпечною є також тенденція монополізації економіки країни, що знищує підприємницькі можливості громадян як джерело їх легального самозабезпечення. Щорічно статистика фіксує збільшення кількості порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Соціально-психологічніфактори. Середтакихпередусімтребави-

знати масове зубожіння населення. Зараз до 30 % населення України

128

Розділ 13. Злочини у сфері економіки та їх запобігання

маютьсукупнийдохід надушунаселення нижче відмежі бідності. Це єсуттєвиммотиваційнимфакторомзлочинноїповедінки. Кореляційний аналіз дозволяє зробити висновок, що кримінальна активність незайнятого населення у п’ять разів перевищує кримінальну активність серед працюючих громадян. За таких умов не дивно що населення дезорієнтовано й у моральних цінностях. Цьому також сприяє поява найбільш «успішних» власників, капітали яких співвідносяться з розмірами валового внутрішнього продукту країни: до цього часу 10 % громадянізнайвищимрівнемдоходівотримують1/3 відзагальноїсуми усіх грошових доходів населення. Існування такої диспропорції у масовійсвідомостіставилопідсумнівможливістьлегальногоматеріального забезпечення і спонукало до вчинення протиправних дій.

Організаційно-управлінськіумовипов’язаніздіяльністюпредстав-

ників органів державної влади (посадовців). Дослідники відзначають, щозараз90 % комерційнихструктурмаютькорупційнізв’язкиврізних органах влади та управління.

Питомим підґрунтям для корупції та протидії легальній економіці стало розширення державного апарату. З початку адміністративної реформи кількість співробітників центральних органів виконавчої влади збільшилася в 95 разів. Зараз в Україні нараховується близько ста організацій, що перевіряють і контролюють підприємців. За оцінкамиСвітовогобанку, керівникиукраїнськихпідприємстввитрачають до35 % робочогочасунавирішенняподатковихпитань. Такаситуація, безумовно, знижує продуктивність економіки, ускладнює легальні економічні процеси.

Нормативно-правові умови. Дослідники зазначають, що вже тривалийчасукраїні діютьдвіпаралельні влади: офіційна танеофіційна. Останняформуєтьсянаосновіотриманоїупротиправнийспосібвласності. У представників такої кримінальної еліти посада виступає як засіб досягнення економічної мети — можливості користуватися та розпоряджатисядержавниммайноміфінансами. Тожнедивнимєпрагнення такого криміналітету розширити свої можливості юридично. Особливо небезпечно це проявляється при нормативному перерозподілі Державного бюджету.

Умови, пов’язані з діяльністю правоохоронних органів. Останнім часом у країні поширився новий спосіб протиправного захоплення власності — рейдерство. Використовуючи підроблені документи, несправедливі судові рішення, злочинці набувають майнових прав на підприємства, вартість яких становить десятки мільйонів гривень.

129

Особлива частина

Обов’язковою передумовою таких дій є протиправна діяльність державних посадовців, у тому числі й правоохоронної сфери.

§3. Запобігання злочинам у сфері економіки

Запобігання злочинам у сфері економіки являє собою узгоджену системузаходівполітичного, економічного, соціального, організаційноправового характеру, спрямованих на усунення передумов цих протиправних дій. Іх здiйснення сприятиме економічному розвитку, підвищенню добробуту населення, а відтак і загальному соціальному прогресу.

Традиційнозаходизапобіганнязлочинностіподіляютьнадвавиди: загальносоціальні та спеціально-кримінологічні.

До загальносоціальних заходів запобігання злочинам у сфері економіки належать такі: подолання бідності та безробіття населення країни; зменшення 20-кратного розриву між рівнем життя багатих та бідних; забезпечення вільного доступу громадян до приватизації, підприємництва; зменшення податкового навантаження на суб’єктів підприємництва; протидія монополізації економіки, поширення конкурентних засад щодо діяльності її суб’ектів; поширення державного кредитування малого й середнього бізнесу; залучення вітчизняних та закордонних інвестицій у країну; нормотворчість, яка стимулює розвитокпідприємництва; забезпеченняефективногоконтролюдержавних рішень «четвертою владою» — пресою; забезпечення видатків на науковідослідження тіньовоїекономіки тарозробленнязаходівпротидії щодонеї; забезпеченнякримінологічноїекспертизинормативнихактів у сфері підприємництва; виховання належної правосвідомості громадян, особливо— молодшоїчастининаселення, формуваннятакзваного «середнього класу».

Спеціально-кримінологічні заходи запобігання злочинам у сфері економіки.

1. Заходи профілактики:

зменшення готiвкових розрахункiв у господарському та цивільному оборотi;

зменшення перелiку видiв пiдприємницької дiяльностi, якi лiцензуються;

130

Розділ 13. Злочини у сфері економіки та їх запобігання

реалізація механізму повної чи часткової деприватизацiї, якщо приватизацiя здiйснена з порушенням передбачених законом умов та порядку її проведення;

фінансовий моніторинг обігу грошової маси, приватизаційних паперів;

законодавче врегулювання механiзму обмеження полiтичного

iуправлiнського лобiзму;

декларування доходів населення;

забезпечення відкритості державних закупівель, проведення їх на конкурентних засадах;

забезпечення механізму конкуренції та обліку при наданні юридичним та фізичним особам прав на земельні ділянки;

диверсифікація джерел надходження в Україну енергоносіїв та стратегічних промислових матеріалів;

поширенняенергозберігаючихтехнологійународномугосподарстві, використання альтернативних джерел енергії;

співпраця із закордонними правоохоронними органами, які спеціалізуються на запобіганні злочинам у сфері економіки;

забезпечення превенції щодо порушень авторських прав з реалізацією повноважень судів, державних органів виконавчої влади.

2. Заходи випередження злочинів у сфері економіки є такими:

створенняслужб, підрозділівнапідприємствах, якібвідповідали за їх економічну безпеку;

створенняоб’єднаньтоваровиробниківзавідомчоюналежністю, статутна діяльність яких була б спрямована на захист галузевого бізнесу.

3. Заходиприпиненнязлочинівусферіекономікиповинніздійснюватисявмежахкомпетенціїуповноваженихсуб’єктів: Державноїслужби боротьби з економічною злочинністю, Державної податкової адміністрації України, Державного контрольно-ревізійного управління, Національного банку, Державного митного комітету України та ін.

Питання та завдання для самоконтролю

1.Надайте кримінологічну характеристику злочинам у сфері економіки.

2.Назвіть причини та умови вчинення злочинів у сфері економіки.

3.Окресліть заходи запобігання злочинним діянням у сфері економіки.

4.Користуючись базовим та ланцюговим методами, розрахуйте абсолютні зміни динаміки злочинності у сфері економіки за останні 5 років.

131

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]