Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 24 Управління митною справою.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
78.85 Кб
Скачать

3. Митний контроль

Відповідно до МК митний контроль проводять посадові особи митних органів України шляхом:

перевірки документів і відомостей, необхідних для тако­го контролю;

  • митного огляду (огляду та переогляду товарів і транс­портних засобів, особистого огляду громадян);

  • обліку товарів і транспортних засобів, що переміщують через митний кордон України;

  • усного опитування громадян та посадових осіб;

  • перевірки системи звітності й обліку товарів, що пере­міщують через митний кордон України, а також своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків і зборів, які відповідно до законів справляють під час переміщення то­варів через митний кордон України;

  • огляду території та приміщень складів тимчасового збе­рігання, митних ліцензійних складів, спеціальних митних зон, магазинів безмитної торгівлі та інших місць, де знаходяться або можуть знаходитися товари й транспортні засоби, що підляга­ють митному контролю, чи проводиться діяльність, контроль за якою покладено на митні органи законом.

Митні органи самостійно визначають форму й обсяг конт­ролю, достатні для забезпечення додержання законодавства України з питань митної справи та міжнародних договорів України, укладених у встановленому законом порядку, конт­роль за дотриманням яких покладено на митні органи.

Товари й транспортні засоби перебувають під митним кон­тролем з моменту його початку та до закінчення згідно із заяв­леним митним режимом. Тривалість перебування товарів і транспортних засобів під митним контролем установлюють відповідно до технологічної схеми пропуску через митний кор­дон осіб, товарів і транспортних засобів.

Порядок створення зон митного контролю та їх функціону­вання, надання дозволу на розміщення в зонах митного контро­лю споруд і об'єктів інфраструктури, що належать іншим, ніж митні, органам державної влади, які здійснюють контроль під час переміщення товарів через митний кордон України, визначено Постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2002 р.

Звільнення від окремих форм митного контролю встанов­люють МК, інші закони України, також міжнародні договори, укладені в установленому законом порядку. Незастосування митного контролю не означає звільнення від обов'язкового дотримання порядку переміщення товарів і транспортних за­собів через митний кордон України.

Митному огляду не підлягає ручна поклажа та супровод­жуваний багаж Президента України, Голови Верховної Ради

України, народних депутатів України, Прем'єр-міністра Украї­ни, Першого віце-прем'єр-міністра України, Голови та суддів Верховного Суду України, Голови та суддів Конституційного Суду України, Міністра закордонних справ України, Генераль­ного прокурора України та членів їхніх сімей, які прямують разом з ними.

Питання для перевірки

  1. Назвати організаційно-правові засади управління митницею.

  2. Назвати центральний орган управління митною справою та його повноваження.

  3. Дати визначення понять: митна територія, митниця, митна декларація та інше.

  4. Назвати систему органів управління митною справою.

  5. Що таке митний контроль.

Література

  • Конституція України.

  • КпАП України

  • Закои Ук­раїни «Про Єдиний митний тариф» від 5 лютого 1992 р.,

  • Закон Украіни «Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформ­лення й оподаткування особистих речей, товарів та транспорт­них засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України» від 10 жовтня 2001 р.

  • Положення «Про державну митну службу України» від 29 листопада 1996 р..

  • Колпаков В.А. Адміністративне право України. Підручник. К. 2001 рік.

  • Ківалов С.В., Біла Л.Р. Адміністративне право України Навчально-методичний посібник. Одеса.Юридична література. 2002 р.

  • Бітяк Ю.Л. Адміністративне право України. Підручник.К., 2006 рік