Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_TP_2015.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Та працевлаштування

Питання для обговорення

  1. Поняття зайнятості та її види.

  2. Державна політика в сфері зайнятості.

  3. Порядок реєстрації та ведення обліку безробітних.

  4. Порядок працевлаштування окремих категорій

громадян.

  1. Правовий статус безробітного.

  2. Органи, що здійснюють працевлаштування, їх правовий статус.

  3. Соціальні гарантії при втраті роботи та безробітті.

З а в д а н н я

26. П’ятнадцятирічний Степаненко, отримавши згоду від батьків влаштуватися на роботу, звернувся до центру зайнятості за консультацією про можливість отримання роботи. Він мав звернутися для працевлаштування на підприємство за рахунок установленої виконкомом міської ради броні. Однак директор підприємства відмовився прийняти Степаненко на роботу, мотивуючи відмову тим, що на підприємстві навіть дорослі працівники зайняті неповний робочий тиждень, а для неповнолітніх взагалі роботи немає.

Чи правомірні дії директора? Чи є направлення центру зайнятості обов’язковим для керівника підприємства?

27. Звільненому за скороченням чисельності штату працівників (п. 1 ст. 40 КЗпП України) провізору фармацевтичної промисловості Остапчуку у районному центрі зайнятості запропонували достроково перейти на пенсію за віком, оскільки у нього 35 років страхового стажу. Він від цієї пропозиції відмовився, попросив зареєструвати його як безробітного і виплачувати допомогу по безробіттю.

Чи правомірна пропозиція центру зайнятості? Які гарантії передбачено законодавством для окремих категорій безробітних, що втратили роботу у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці? Чи має право Остапчук на реєстрацію та виплату допомоги?

28. Гришко працювала лікарем-офтальмологом і була звільнена із закладу охорони здоров’я у зв’язку з його ліквідацією. Вона звернулася до центру зайнятості для пошуку підходящої роботи і реєстрації її як безробітної. Гришко запропонували роботу лікаря-терапевта на станції швидкої допомоги. Вона відмовилася від такої пропозиції, тому що запропонована робота не відповідає її спеціальності.

Які гарантії надаються працівникам у разі ліквідації підприємства? Яка робота вважається підходящою? Які документи слід пред’явити для реєстрації в державній службі зайнятості? Чи буде Гришко отримувати допомогу по безробіттю?

Список літератури за темою

Безусий В.В. Юридичні гарантії зайнятості та працевлаштування населення / В.В. Безусий // Право і безпека: наук. журн. – 2012. – № 3. – С. 255-258.

Вєтухова І.А. Правове регулювання нетипових видів зайнятості працівників за сучасних умов / І.А. Вєтухова // Пробл. законності. – 2013. – Вип. 121. – С. 93-105.

Коляда Т.А. Працевлаштування молоді: проблеми правового регулювання / Т.А. Коляда // Право і безпека: наук. журн. – 2010. – № 2. – С. 166-69.

Краєвська В.О. Механізми подальшого вдосконалення зайнятості вивільнених працівників / В.О. Краєвська // Пробл. законності. – 2011. – Вип. 117. – С. 31-36.

Попов С.В. Актуальні питання класифікації зайнятості в сучасних умовах / С.В. Попов // Право і безпека. – 2008. – 2 (№ 7/2). – С. 85-92.

Попов С.В. Безробіття: його форми та види / С.В. Попов // Наук. зап. 2008. – № 1(6). Право, економіка, гуманіт. науки. – 2008. – С. 50-56.

Чернобай А. Актуальні питання реалізації права громадян на працю та працевлаштування в контексті Закону України “Про зайнятість населення” / А. Чернобай, І. Мороз // Публіч. право. – 2013. – № 4. – С. 158-164.

Юровська В.В. Правове регулювання працевлаштування безробітних в законодавстві України / В.В. Юровська // Вісн. Харків. нац. ун-ту ім. В.Н. Каразіна № 1034. Сер. Право. – 2012. – Вип. № 13. – С. 115-117.

Юшко А.М. Шляхи впровадження Закону України “Про зайнятість населення” / А.М. Юшко // Актуальні пробл. права: теорія і практика: зб. наук. пр. № 26. – Луганськ: Східноукр. нац. ун-т ім. Володимира Даля, 2013. – С. 638-644.

Ярошенко О.М. Державна політика у сфері зайнятості: деякі аспекти / О.М. Ярошенко // Пробл. законності. – 2009. – Вип. 101. – С. 66-72.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]