Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansoviy_menedjment / Prakt_pidg.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
325.63 Кб
Скачать

РОЗДІЛ ІІІ

Методичні матеріали щодо практичної підготовки студентів:

3.1. Методичні матеріали щодо організації проведення та критеріїв оцінювання міжпредметного тренінгу

Укладачі:

Н. Ю. Невмержицька, О. М. Угляренко,

Р. В. Заворотній, О. В. Мельник, І. М. Свідерська

Кардинальні зміни, які відбуваються в економічній сфері в умовах ринкової економіки вимагають удосконалення системи підготовки фахівців з економіки і фінансів.

Сучасні підприємства реалізують політику щодо постійного оновлення та підтримки знань працівників в основному без відриву від виробництва, з використанням традиційного, соціально-рольового та поведінкового підходів. При цьому все ширше використовують тренінги. З цією метою крупні компанії запрошують на постійну або тимчасову роботу викладачів-тренерів. Вони вивчають особливості організації фінансово-економічної діяльності підприємства, визначають реальний та необхідний рівні знань працівників і проводять роботу щодо удосконалення ділової компетенції працівників за допомогою інтенсивних технологій навчання.

Вище зазначене обумовлює необхідність удосконалення підготовки випускників вищих навчальних закладів і особливо магістерського рівня. Як відомо, випускники багатьох навчальних закладів, в тому числі і КНЕУ отримують кваліфікацію викладача з економіки. Отже вони можуть працювати на посадах корпоративних тренерів. Проте відповідних практичних навичок мають недостатньо.

Отже, при підготовці магістрів в процесі навчання необхідно включити розробку і апробацію тренінгів з дисципліни, за активної участі студентів. З цією метою необхідно залучати студентів, до підготовки тренінгових завдань.

Навчальним планом підготовки магістрів за програмою «Фінансовий менеджмент в сфері бізнесу» передбачено проведення міжпредметного тренінгу.

Мета міжпредметного тренінгу з дисциплін магістерської програми «Фінансовий менеджмент у сфері бізнесу» полягає у відпрацюванні студентами навичок практичного використання теоретичних знань та їх трансформацію у професійні компетенції та уміння. Концепція проведення міжпредметного тренінгу базується на максимально ефективному засвоєнні матеріалу в результаті практичного виконання учасниками тренінгу кейсів, участі в роботі міні-групи та проведення міні-лекцій.

Готувати студентів до проведення між предметного тренінгу слід поступово.

На першому етапі необхідно розробляти і опробувати тренінги по окремими темам дисципліни. На наступному етапі доцільно об’єднувати тренінги по окремими темам в тренінги по дисципліні в цілому. На третьому етапі при наявності підготовленого і опробовуваного матеріалу можна переходити до підготовки і проведення міжпредметних тренінгів.

Тренінг охоплює основні дисципліни, що формують фахівця магістерського рівня, а саме: фінансовий менеджмент; фінансовий менеджмент у сфері малого бізнесу; страховий менеджмент; фінансовий контролінг; оподаткування суб’єктів підприємництва.

Метою міжпредметного тренінгу є розвиток у слухачів магістерської програми аналітичного мислення та набуття ними навичок самостійного та колективного прийняття управлінських рішень у сфері оподаткування, вміння практичного застосування набутих теоретичних знань.

Основні завдання:

  1. опрацювання теоретичного матеріалу у сфері оподаткування;

  2. формування інформаційного забезпечення проведення тренінгу

  3. освоєння прикладних основ податкового менеджменту на підприємствах різних сфер діяльності та встановлення критеріїв для прийняття рішень у сфері оподаткування;

  4. під час та в результаті проведення тренінгу передача та обмін набутих знань і практичних навичок між студентами.

5) проведення діагностики складних фінансово-економічних ситуацій, які виникають у діяльності віртуального підприємства;

6) розробка аналітичних висновків та пропозицій

7) здійснення економічних розрахунків доцільності прийняття альтернативних управлінських рішень

8) планування та прогнозування окремих заходів, що призведуть до покращення фінансово-економічного стану підприємства;

9) визначення основних напрямків підвищення конкурентоспроможності підприємства як у короткостроковому так і у довгостроковому періоді.

Для розробки та підготовки тренінгу викладачем відбирається 8—10 студентів. З них:

  • перша група — 3 — 4 студента (в залежності від складності тренінгу) вивчають теоретичні питання щодо обраної теми заняття і разом з викладачем готують теоретико-методичне обґрунтування;

  • друга група — 2 студента-тренера разом з викладачем готують комп’ютерну презентацію по темі заняття. Ці ж студенти будуть її презентувати перед аудиторією;

  • третя група — 3 — 4 студента разом з викладачем готують практичні завдання, задачі, тести та надають відповіді по ним (все у письмовому вигляді). Вони ж під керівництвом викладача будуть перевіряти правильність виконання завдань учасниками тренінгового заняття.

Кожна міні група приймає участь в апробації розробленого тренінгу іншої міні групи. Таким чином, кожна міні група є тренером свого блоку завдань і учасниками навчання за іншими блоками тренінгу.

Цей тренінг дає змогу студентам спробувати себе в ролі відповідальних осіб по прийняттю рішень, які стосуються певних напрямків діяльності організації. В ході тренінгу студенти повинні не тільки продемонструвати та закріпити свої знання та навички, а також показати своє вміння працювати однією командою для досягнення поставленої мети, приймати реальні, обмірковані, зважені рішення.

Тренінг повинен бути організаційно підготовлений. Інформаційною базою є матеріали баз практики та дипломних робіт.

Організація міжпредметного тренінгу передбачає проведення вступного заняття у формі міні-лекції на якій керівник тренінгу визначає мету, завдання і функції, які виконуються студентами. Визначається зміст основних робіт та послідовність їх виконання.

На початку другого семестру під час лекційних занять студенти магістерської програми «Фінансовий менеджмент у сфері бізнесу» ознайомлюються пропозиціями та умовами участі у тренінгах по дисциплінам кафедри. Відбір студентів для тренінгових занять здійснюється за такими умовами:

  1. бажання студента;

  2. високий рівень базової підготовки студента (середня оцінка по диплому бакалавра не нижче «4»);

  3. відповідність календарного плану проходження переддипломної практики тематиці тренінгового заняття чи наявність у студента практичного досвіду роботи по спеціальності;

  4. позитивна оцінка викладачами, які керують підготовкою тренінгу, здібностей студентів, які залучаються до розробки і проведення тренінгу.

Визначення ступеня готовності презентаційного матеріалу та роздаткового навчального матеріалу по кожній з тем тренінгу. Заповнення таблиці «Модель та методична структура проведення тренінгу за окремими блоками». Орієнтовний вигляд такої таблиці подано нижче:

Таблиця

Соседние файлы в папке Finansoviy_menedjment