Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
167.94 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Київський національний економічний університет

Кафедра статистики

Самостійна робота з дисципліни

"Організація та методологія міжнародної економічної статистики"

на тему: "Порівняльний аналіз показників економічного розвитку

України та Ірландії за 1996-2000 рр."

студента V курсу

обліково-економічного факультету,

спец. 8110/1, Шевчук С.Г.

керівник роботи: Моторин Р.М.

Київ 2002

План:

  1. Описання діяльності управління статистики фінансів щодо використання рекомендацій міжнародних статистичних організацій.

  2. Описання методів міжнародних статистичних організацій, які використовує в своїй діяльності управління статистки фінансів.

  3. Методологічні проблеми економічної статистики України на сучасному етапі її переходу до міжнародних стандартів.

  4. Основні міжнародні стандарти, використовувані в статистичній практиці України.

  5. Основні показники міжнародної статистики.

  6. Порівняльний аналіз показників економічного розвитку України та Ірландії за 1996-2000 рр.

1 Управління статистики фінансів використовує в своїй діяльності наступні рекомендації міжнародних статистичних організацій:

  1. СНР ООН 93 - система національних рахунків дуже широко використовується у вітчизняній статистичній практиці взагалі і в практиці управління статистики фінансів зокрема, особливо в частині рахунку капіталу, оскільки воно дуже тісно пов'язане інформаційними потоками з управлінням статистики СНР. Основними напрямками її застосування є наступні: 1) визначення макроекономічних показників сектору "фінансові корпорації", 2) складання таблиць, групувань та рейтингів суб'єктів економіки стосовно показників їх фінансової діяльності, 3) підготовка доповідних записок та спеціальних досліджень з використанням методики СНР, тощо.

  2. В своїй діяльності управління статистики фінансів часто стикається з новими стандартами бухгалтерського обліку ( П(С)БО ), які розроблено відповідно до міжнародних стандартів і які підприємства використовують при поданні фінансової звітності.

  3. Також використовуються рекомендації МВФ щодо оформлення статистичної інформації, яка призначена для використання міжнародними фінансовими організаціями та інших іноземних користувачів.

2 В діяльності управління статистки фінансів методи міжнародних статистичних організацій не набрали широкого застосовування в силу специфіки вітчизняної фінансової сфери, або вони таки застосовуються, але вже як перероблені вітчизняним НДІ статистики, а тому їх іноземне походження не відчувається. Деякі статистичні методи, що застосовуються у практиці даного управління, були розроблені вітчизняними (або ще радянськими) науковцями, і, хоча вони мають іноземні аналоги, проте їх віднесення суто до методів міжнародних статистичних організацій є помилковим.

3 Процеси, які відбуваються нашої держави в економіці, посилили необхідність тіснішого зближення діючих статистичних основ із міжнародними стандартами.

Розбіжності між системами обліку й статистики, що використовуються у нашій державі та інших країнах світу, створюють труднощі для розвитку зовнішньоекономічних зв'язків України і співробітництва її з міжнародними організаціями, інтеграції в міжнародне співробітництво.

З метою виходу з цього становища розроблена й затверджена урядова Концепція побудови національної статистики України та Державна програма переходу України на міжнародну систему обліку і статистики. Передбачається створення та вдосконалення вітчизняної ста­тистики, а також забезпечення переходу України на прийняту в міжнародній практиці систему показників, що базуються на міжнародних стандартах обліку і звітності. Це дає змогу створити умови для підвищення ефективності державного регулювання розвитку господарства на основі достовірної оцінки стану і можливостей різних сфер діяльності, своєчасного ви­значення тенденцій, прогнозування їх розвитку і оцінки наслідків функціонування внутрішнього ринку, об'єктивного аналізу значення і місця економіки України та її окремих сфер у світовому співтоваристві, виявлення тенденцій і можливостей світового ринку.

Дані про наявність та зміст діючих стандартів для статистики і бухгалтерського обліку є. очевидно, першочерговою умовою забезпечення переходу на ці стандарти. Такі стандарти у галузі статистики й бухгалтерського обліку розроблено в різний час фахівцями секретаріату ООН та міжнародних організацій, які входять до складу спеціалізованих органів системи ООН. Статистична комісія ООН остаточно формулює основні положення міжнародних стандартів у галузі статистики, обов'язкові для кожного ланцюга статистичних служб системи організацій ООН. Водночас стандарти і рекомендації ООН не обов'язкові для національних статистичних органів, вони самі приймають рішення про повне чи часткове їх використання у своїй практиці. Однак при надсиланні національних статистичних даних у СК чи в спе­ціалізовані структури системи ООН усі держави мають перегрупувати показники відповідно до діючих міжнародних стандартів. Це значно підвищує порівнянність статистичних матеріалів, що видаються ООН.

У нашій державі, як відомо, економіка, облік і статистика базуються на концепції Балансу народного господарства (БНГ), у капіталістичних країнах з ринковою економікою таку концепцію становить Система національних рахунків (СНР). Питання про інформаційну цінність цих двох систем макроекономічних показників раніше було суто теоретичним, а тепер, у зв'язку з переходом нашої держави до ринкової економіки, воно поставлене з практичну площину. Докорінна зміна виробничих відносин у всіх сферах господарювання викликає необхідність перебудови методологічних і організаційних принципів діяльності органів державної статистики. Це вимагає переведення всієї облікової, фінансової, банківської, статистичної та прогнозної роботи на методологічну і практичну основу, що базується на вищезгаданих стандартах, діє у високорозвинутих країнах і визнана міжнародними організаціями. Якщо коротко сказати про основні завдання, що випливають із цих змін виробничих відносин для обліку і статистики, то це буде заміна балансу народного господарства системою національних рахунків.

У системі національних рахунків, як відомо, є ряд основних рахунків: виробництво, створення доходів, розподіл доходів, використання доходів, капітальних витрат, продуктів та послуг, фінансовий рахунок. Зовнішньоекономічні зв'язки відбиваються в рахунку поточних операцій і рахунку руху капіталу.

Дані основних рахунків розділяються по окремих секторах, які розмішуються в такій послідовності: підприємства, тобто нефінансові установи; фінансові установи; загальне державне управління: суспільні організації, які обслуговують домашні господарства; самі домашні господарства; зовнішньоекономічні зв'язки. Саме ця система згодом має стати основою розробки національної економічної стратегії, зовнішньоекономічної та валютно-фінансової політики, що дасть змогу здійснювати оцінку розвитку економічних та науково-технічних відносин між Україною та іншими державами.

У системі національних рахунків економіка розглядається як єдине ціле, без принципової різниці між матеріальним виробництвом і наданням послуг, дається загальна оцінка результатів діяльності всього народного господарства як із матеріально-речової, так і з фінансової точки зору для всіх господарських одиниць на всіх рівнях функціонування економічного механізму.

Всі ці відмінності знайшли відображення в Програмі, для втілення якої в життя у процесі переходу на міжнародну систему обліку і статистики передбачено:

— привести у відповідність до вимог міжнародних стандартів методологічні основи державної статистики і систему показників промисловості, будівництва, торгівлі, цін, праці та інших галузей економіки;

— створити систему національних рахунків;

— розробити міжгалузеві баланси за системою міжнаціональних рахунків;

— перебудувати фінансову, бюджетну і банківську статистику;

— створити методику розрахунків платіжного балансу держави;

— перебудувати бухгалтерський і банківський облік;

— створити і впровадити Державний реєстр звітних одиниць; штрихове кодування;

— розробити і впровадити Єдину систему класифікації та кодування техніко-економічної інформації;

— створити постійно діючу систему підготовки та перепідготовки кадрів статистики, обліку і аудиту;

— розширити міжнародне співробітництво в галузі статистики, обліку і аудиту;

  • удосконалювати діючі та розробляти нові програми механізованої обробки інформації, що дасть змогу передавати її споживачам із машини на машину, одержувати дані в цілому по країні, по галузях і регіонах.

Отже, Державна програма переходу України на міжнародну систему обліку і статистики націлена на створення умов для переходу на методологію і стандарти, які діють у статистиці та обліку розвинутих країн.

Класифікації показників галузей статистики, розроблені у системі організацій ООН, ста­новлять важливий після СНР розділ міжнародних стандартів у галузі статистики. ЦІ докумен­ти значною мірою враховано при створенні аналогічних класифікацій, якими користуються статистики України, але впроваджені вони не повною мірою. Тому при розробці державних класифікацій статистики України буде необхідна подальша ув'язка їх, особливо після уточнення останнього варіанта СНР.

На сучасному етапі переходу економічної статистики України до міжнародних стандартів виникають наступні методологічні проблеми:

  1. Узгодження та уніфікація показників вітчизняної статистики відповідно до вимог ООН, тобто приведення якісного складу та методик їх розрахунку у відповідність з міжнародними аналогами.

  2. Впровадження в систему національної статистичної звітності показників, які зроблять можливими макроекономічні міжнародні порівняння.

  3. Розробка і впровадження нових положень та форм звітності, без яких не можливо налагодити звітність для формування інформаційної бази, необхідної для розрахунку нової системи статистичних показників.

  4. Пристосування міжнародних методик до особливостей вітчизняної економіки, облік процесів якої ускладнений через високий ступінь її криміналізації та корупції.

  5. Вирішення проблем сумісності методик вітчизняної та іноземної статистики.

Таким чином, використовуючи діючі міжнародні стандарти фахівцям статистики та обліку України необхідно, виходячи із специфіки народного господарства, створювати відповідні національні стандарти і впроваджувати їх у повсякденну практику облікової та статистичної роботи. Це допоможе створити методологічну базу для здійснення завдань, передбачених Концепцією побудови національної статистики України. бюджету тощо.

4 Щоб запобігти повторам і дублюванню деталей інформації, між Статистичним Бюро і статистичними відділами спеціалізованих установ системи ООН існує чіткий розподіл функцій у розробці проектів міжнародних стандартів. Так, за підготовку загальноекономічної і демографічної інформації відповідає СБ. а за розробку стандартів і відповідної інформації у своїх галузях - спеціалізовані організації ООН. Міжнародна продовольча і сільськогосподарська організація (ФАО), наприклад, поряд Із збиранням, узагальненням і виданням статистичних даних у галузі сільського господарства, лісівництва, рибництва і риболовства та супутніх видів діяльності, займається підготовкою міжнародних стандартів статистики сільського господарства. Міжнародна організація праці (МОП) разом із СБ відповідає за методологічні рекомендації щодо статистики праці і спостереження за рівнем життя. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВОЗ) розробляє методологію статистичного обліку стану здоров'я населення і діяльності медичних установ, визначає види хвороб, причини смерті. Міжнародний валютний фонд (МВФ) готує рекомендації в галузі фінансів, платіжного балансу, державного бюджету тощо. Організація Об'єднаних Напій із питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) займається рекомендаціями І відповідних галуни статистики, а також обиранням національної інформації в цих галузях діяльності. Програми ООН по навколишньому середовищ (ЮНЕП) стада функціонуєш відносно недавно і розробляє свої статистичні рекомендації щодо навколишнього середовища і відтворення природних ресурсів у відповідності з системою показників національного рахівництва.

Підготовка міжнародних стандартів І рекомендацій щодо розрахунків статистичних показників на єдиній методологічній основі є. таким чином, однією з основних функцій Статистичної комісії. Експерти ООН вивчають І узагальнюють досвід багатьох держав, відпирають найбільш досконалі її цікаві для інших країн методи, пропонуючи їх у своїх рекомендаціях. Крім цього, співробітники СБ готують різні технічні документи та довідники, які сприяють використанню розроблених СК І ЕКОСОР рекомендацій для всіх національних статистичних органів. Погоджені міжнародні рекомендації, стандарти, класифікації та методологічні дослідження Статистичне бюро друкує в двох основних серіях документів ООН: матеріалах із питань методології (серія Р) - для рекомендацій ООН І статистичних доповідях (серія М) - для технічних документів. Ці серії матеріалів видаються англійською, французькою, іспанською, російською та іншими офіційними мовами ООН.

На основі таких міжнародних стандартів ООН надсилає всім країнам світу спеціальні аннкети-запитальники для збирання відповідних статистичних даних, які потім СБ чи статистичні органи спеціалізованих установ системи ООН видають у своїх численних статистичних бюлетенях, довідниках, щорічниках, оглядах соціально-економічного стану в світі.

Із більше ніж 150 міжнародних стандартів для статистики близько 60 розроблено СБ, а решта - спеціалізованими установами системи ООН (в основному ФАО, МОП ВОЗ і ЮНЕСКО).

З міжнародних стандартних класифікацій у галузі статистики перш за все слід виділити класифікацію галузей господарства (МСОКК) яка видавалася ООН у 1949. 1958 та 1968 рр., як варіанти, що враховували зміни в структурі галузей господарства за післявоєнний період У статистиці України використовується Загальній класифікатор галузей народного господарства (ЗКГНГ), який дещо відрізняється від МСОК, і тому було розроблено перехідні ключі по кожній позиції класифікатора. Цей класифікатор доповнюється документом ООН "Індекси до міжнародної стандартної класифікації всіх видів економічної діяльності", виданим у 1995 р. Важливе значення має класифікація ООН для міжнародної торгівлі, варіанти якої видава­лися v 1951. 1961. 1%8 і 19"5 рр., та товарні індекси до неї, що видавалися в 1953 і 1964 рр.

Найсуттєвішим стандартом статистичного обліку підсумків господарської діяльності в країні є міжнародні рекомендації щодо побудови системи національних рахунків (СНР), перший варіант якої було розроблено в 1951 р. і погоджено Статкомісією ООН у 1953 р., а другий — у 1968 р. Тепер підготовлено третій варіант міжнародної СНР, який обговорено на сесії СК на початку 1993 р. Система цих показників побудована на принципах теорії факторів виробництва і таблиць міжгалузевих зв'язків, що сприяє процесу розширеного відтворення в межах усієї держави.

Зважаючи на те, що СНР ґрунтується також на принципах бухгалтерського обліку, Статкомісія ООН після 1968 р. зосередила зусилля на взаємо-ув’язці принципів бухгалтерського І статистичного обліку на основі методології СНР. Із цією метою до співробітництва залуча­лися міжнародна професійна організація - Комітет по стандартах бухгалтерського обліку (КМБС -- з 1973 р.) та Міжнародна Федерація бухгалтерів (МФБ — з 1977 р.). їх досвід ство­рення міжнародних стандартів бухгалтерського обліку з 1982 р. узагальнюється і координується Міжурядовою робочою групою експертів ООН по міжнародних стандартах обліку і звітності, яка сприяє ООН у впровадженні з практику країн стандартів, розроблених КМБС (з 31 стандарту вже діють ЗО). Комітет по стандартах бухгалтерського обліку вважається єдиною організацією по розробці таких стандартів на основі методології міжнародної системи національних рахунків. У них регламентуються найважливіші положення бухгалтерського обліку, які забезпечують єдине розуміння показників, їх порівнянність і дають змогу складати та надсилати звіти без жорсткого обов'язкового дотримання форм облікової документації на підприємствах.

Кожний стандарт КМБС побудований за єдиною схемою: обґрунтування цілі його розробки, опис шляхів і способів її досягнення: пояснення положень стандарту, виклад методу, який застосовується у міжнародній практиці, і узагальнення досвіду держав; власне сам стандарт, у якому подаються рекомендації, що випливають Із критичного узагальнення досвіду різних країн. Стандарт стислий і чітко викладає саму суть методу обліку конкретного явища. Стандарти, розроблені КМБС, можна згрупувати за такими напрямами використання в бухгалтерському обліку: для методології, характеристики виробничих процесів об'єднань, окремих видів діяльності, обліку майна і державних субсидій та заходів соціальної політики. Ці стандарти введено з дію у кожній з країн — членів КМБС, а також І в Інших країнах світу. Серед статистичних стандартів ООН можна виділити такі: міжнародні стандартні класифікації в галузі статистики: міжнародні положення по обчисленню статистичних показників: міжнародні довідники з статистики та різні технічні положення.

Наступним розділом міжнародних стандартів у галузі статистики слід вважати погоджені ООН положення по методології розрахунків багатьох статистичних показників та їх систем. У них також містяться окремі класифікації для статистики окремих галузей. Серед цих положень можна виділити “Тимчасові міжнародні керівні принципи по національних і галузевих балансах" (1979 р.) та "Керівні принципи по статистиці національних фондів" (1979 р.), в яких запропоновано методологію і класифікацію показників національного багатства.

У багатьох інших положеннях також чимало стандартизованих рекомендації для міжнародних і національних статистичних структур. Серед них можна назвати, наприклад, такі до­кументи ООН, як: "Вимірювання національного доходу і побудова соціальних рахунків" (1947 р.), "Рахунки і таблиці сільськогосподарського сектора" (1956, 1965 рр.), "Методи оцінки національного доходу" (1955 р.), "Концепції і визначення капіталостворення" (1953 р.). Слід також відзначити Положення по розрахунку індексів промислового виробництва (1950 р.) із наступним уточненням індексів цін на основні товари міжнародної торгівлі (1958 р.), зіставлень рівнів роздрібних цін для визначення заробітної плати службовців міжнародних організацій (1953 р.) з наступним коригуванням, індексів споживчих цін (1970 р.). по складанню і аналізу таблиць "витрати-випуск" (1966 р.) та інші.

Окремим розділом можуть бути виділені Міжнародні довідники по статистиці, що видаються СК. Серед них - "Довідник міжнародних мір і ваги" (1955 і 1966 рр.) "Номенклатура географічних регіонів для потреб статистики" (1950, 1960 рр.), "Довідник коефіцієнтів перерахування даних про сільськогосподарську продукцію" (1968 р.), "Назви країн світу і національностей” (1966 р.), "Митні зони в світі" (1950 р.), "Покажчик міжнародних стандартів для статистики" (1950, 1960 рр.). "Перелік статистичних показників, які розробляються міжнародними організаціями" (1951 1955 рр. ). "Довідник міжнародних статистичних організацій" (1954 р.). "Довідник організацій у галузі освіти і їх статистика" (1955, 1958, і966 рр.). Спеціалізованими організаціями ООН видано також інші подані довідники й документи, які можуть бути корисними для освоєння українськими фахівцями досвіду розробки стандартів у галузі статистики. Це сприятиме зближенню діючих методологічних документів Мінстату України І міжнародною практикою обліку з галузі статистики І дозволить виявляти можливості для скорочення загальної звітності та переходу до вибіркового методу обстеження в країні.

Схема зв'язків у мережі класифікацій

Вид діяльності

Продукти (товари, послуги)

Обстеження виробництва

Міжнародна торгівля (товари і послуги)

С вітовий рівень

ISIC

CPC

HS

Є вропейський рівень

NACE

CPA

PRODCOM

CN

Н аціональний рівень

КВЕД

ДКПП

УКІЗЕД

С имвол " " вказує відповідність в напрямку від найбільш детального до найбільш укрупненого рівня класифікації.

Український класифікатор товарів зовнішьо-економічної діяльності (УКІЗЄД) пов'язаний з державним класифікатором продуктів та послуг (ДКПП) та класифікатором видів економічної діяльності (КВЕД) на державному рівні. CN - комбінована номенклатура Євросоюзу, CN (ООН) - гармонізована система опису та кодування товарів. PRODCOM - товари Європейського співтовариства ( перелік промислової продукції для статистичного обстеження виробництва). CPA - класифікація товарів та послуг за видами економічної діяльності статистичної комісії Євросоюзу, CPC - центральна класифікація статистичної комісії ООН. NACE - класифікація видів економічної діяльності статистичної комісії Євросоюзу. ISIC - міжнародна стандартна галузева класифікація усіх видів діяльності (стат. Комісії ООН).

Соседние файлы в папке spory_statisika