Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derj_finansoviy_menedjment_1 / Normativ_discipline / menedj_ person_8104_8105.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
613.38 Кб
Скачать

Тема 13. Управління конфліктами

Види та типи конфліктів. Причини виникнення, функції та наслідки конфліктів в організації. Роль керівника в умовах конфлікту. Учасники конфлікту. Вплив конфлікту на соціальне оточення і його учасників.

Передумови виникнення конфлікту. Умови переростання протиріччя в конфліктну ситуацію. Статична модель конфлікту. Визначення конфліктної ситуації. Визначення інциденту. Взаємозв'язок між спірною ситуацією, конфліктною ситуацією, інцидентом і конфліктом. Основні ознаки зовнішнього прояву конфлікту. Типи конфліктогенів. Поняття структури конфлікту.

Інструменти, процедури та методи управління конфліктами. Модель організаційного механізму управління конфліктами. Профілактика та запобігання виникненню конфліктів.

Вирішення конфліктів. Способи та етапи процесу вирішення конфлікту. Технології вирішення конфлікту. Стратегія виходу з конфлікту та її види. Умови застосування співробітництва, компромісу та пристосування. Доцільність застосування стратегії „відходу від вирішення проблеми”. Застосування методу „принципових переговорів” при вирішенні конфлікту.

Безконфліктне спілкування в процесі проведення професійних переговорів і нарад. Безконфліктна взаємодія сторін у дискусіях і спорах. Безконфліктна взаємодія в процесі нововведень.

Закономірності формування позитивного соціально-психологічного клімату. Соціально-психологічні резерви колективу і методи їх використання для підвищення ефективності діяльності організації.

Тема 14. Управління поведінкою

Поведінка особистості у групі. Фактори, які впливають на поведінку людини. Фактори, які впливають на ефективність групи.

Управління персоналом при розробці та реалізації проектів. Формування проектних груп.

Управління персоналом в умовах організаційних змін. Технологія вибору стратегії змін. Розроблення плану запровадження організаційних змін. Аналіз ресурсів. Моніторинг та контроль процесу змін. Причини опору персоналу організаційним змінам. Методи подолання опору персоналу організаційним змінам. Розроблення системи мотивації персоналу до змін. Залучення співробітників до процесу прийняття рішень під час організаційних змін. Розроблення та реалізація програм навчання персоналу в умовах організаційних змін.

Корпоративна культура як об’єкт управлінської діяльності. Типи корпоративної культури та їхня характеристика. Органічна, підприємницька, бюрократична й партисипативна корпоративна культура. Управління корпоративною культурою. Технологія формування корпоративної культури. Розроблення корпоративних стандартів та правил поведінки. Технологія урахування корпоративної культури під час підбору персоналу.

Тема 15. Ефективність менеджменту персоналу

Загальні засади ефективності в економіці та управлінні. Головне економічне завдання виробничого підприємства, будь-якої комерційної організації. Принцип економічної доцільності в менеджменті персоналу. Сутність понять „ефект”, „ефективність” та „ефективність менеджменту персоналу”. Чинники, які визначають ефективність менеджменту персоналу.

Витрати на персонал. Групи витрат роботодавців на персонал. Пряма оплата, оплата за невідпрацьований час, премії та нерегулярні виплати, витрати на соціальне забезпечення працівників, витрати на професійне навчання, витрати на утримання громадських служб та їхні елементи.

Аудит як інструмент дослідження ефективності управління персоналом.

Сутність та показники організаційної ефективності менеджменту персоналу.

Сутність та показники економічної ефективності менеджменту персоналу. Сутність методу порівняння в аналізі економічної ефективності менеджменту персоналу.

Сутність та показники соціальної ефективності менеджменту персоналу.

Соседние файлы в папке Normativ_discipline