Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derj_finansoviy_menedjment_1 / Normativ_discipline / menedj_ person_8104_8105.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
613.38 Кб
Скачать

Тема 5. Професійний підбір персоналу

Об’єктивні й суб’єктивні чинники зміни потреб організації у персоналі. Аналіз наявної чисельності та структури персоналу. Методи визначення потреб організації у персоналі різних функціональних категорій.

Сутність, призначення та етапи аналізу робіт. Характеристика інформації, отриманої у результаті аналізу робіт. Методи збору інформації для аналізу робіт: опитування, спостереження. Використання кількісних методів аналізу.

Розроблення критеріїв підбору претендентів на вакантні посади. Урахування кваліфікаційних вимог під час розроблення критеріїв підбору.

Технології пошуку та залучення кандидатів на вакантні посади. Зовнішній та внутрішній ринки праці як джерела поповнення й оновлення персоналу. Переваги та недоліки зовнішніх і внутрішніх джерел. Фактори, які впливають на вибір джерел підбору персоналу. Маркетинг ринку праці та ринку освітніх послуг.

Використання послуг служб зайнятості, приватних агентств, навчальних закладів у підборі персоналу. Рекрутмент як особливий вид послуг у підборі персоналу. Стандартний та прямий пошук персоналу. Технології роботи рекрутінгових агентств у підборі персоналу: хедхантінг (headhunting), екзек’ютів сеч (executive search), аутплейсмент (outplacement), рекрутмент (recruitment).

Рекламні оголошення у засобах масової інформації як метод залучення претендентів. Використання Інтернет-технологій для підбору персоналу.

Технології збору та аналізу інформації про претендентів на вакантні посади. Вивчення документів та інших письмових джерел. Перевірка рекомендацій.

Інтерв’ю як метод оцінювання претендентів. Види інтерв’ю. Процедура проведення інтерв’ю. Підготовка до проведення інтерв’ю. Збір інформації про претендента під час інтерв’ю. Типи питань, які використовуються під час інтерв’ю. Технології використання проективних методик під час проведення інтерв’ю. Ситуаційне інтерв’ю. Технології перевірки навичок, цінностей, поглядів та особистісних якостей претендентів з допомогою кейсів. Оцінювання невербальної поведінки претендента під час інтерв’ю. Підведення підсумків інтерв’ю.

Тестування як метод оцінювання претендентів. Види тестів. Основні правила тестування. Технологія проведення тестування. Надійність тестів.

Практика використання нетрадиційних методів оцінювання претендентів на вакантні посади: графологічної експертизи, поліграфа („детектора брехні”), фізіогномічного аналізу.

Рішення про прийняття претендента на роботу. Відмова у прийнятті претендента на роботу.

Тема 6. Використання аутсорсингових та лізингових послуг в управлінні персоналом

Передумови використання організаціями аутсорсингових послуг в управлінні персоналом. Форми, види та переваги аутсорсингу. Основні етапи розроблення та реалізації аутсорсинг-проекту. Аналіз ринку послуг аутсорсингу. Критерії вибору постачальника послуг. Загальні положення та типовий зміст контракту з аутсорсингу. Відповідальність сторін, які уклали контракт. Гарантії безпеки, захист інформації та комерційних інтересів сторін.

Передумови використання підприємствами лізингових послуг у практиці управління персоналом. Види лізингових послуг у галузі управління персоналом. Технологія взаємодії лізингодавця та лізингоотримувача щодо задоволення тимчасової потреби у персоналі. Документальне оформлення лізингодавцем тристоронніх лізингових відносин з лізингоотримувачем і фахівцем. Формування лізингового штату організації - лізингодавця. Обґрунтування економічної доцільності залучення персоналу з допомогою лізингових відносин.

Передумови використання організаціями схем виведення персоналу зі свого штату (аутстафінгу). Відмінності між технологіями аутсорсингу, лізингу та аутстафінгу.

Переваги використання організаціями схем виведення персоналу зі свого штату. Переваги зайнятості на умовах аутстафінгу для різних категорій персоналу. Вірогідні проблеми юридичного та управлінського характеру, пов’язані з виведенням персоналу зі штату організації. Технологія виведення персоналу із штату організації. Основні положення договору щодо надання послуг аутстафінгу. Обґрунтування економічної доцільності виведення персоналу із штату організації.

Соседние файлы в папке Normativ_discipline