Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
616.45 Кб
Скачать

Тема 6. Організаційно-правове забезпечення бюджетного менеджменту

Органи управління бюджетним процесом в Україні. Визначення їх ролі і місця в управлінні бюджетним процесом.

Органи загального управління бюджетом: Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України, Президент, Верховна Рада Автономної республіки Крим, Рада Міністрів Автономної республіки Крим, місцеві Ради, державні адміністрації, виконавчі комітети. Органи оперативного управління - Міністерство фінансів України, Державне казначейство України, Податкова адміністрація України, Контрольно-ревізійна служба України, Рахункова палата України. Органи нефінансового профілю (органи стягнення, розпорядники і одержувачі бюджетних коштів).

Законодавчі документи, якими керуються органи управління у своїй діяльності. Основні завдання, функції та права органів управління бюджетним процесом. Проблеми розмежування однорідних функцій між зазначеними органами. Вертикальна структура органів оперативного управління бюджетом. Структура всіх ланок системи органів оперативного управління бюджетом.

Бюджетне адміністрування. Організація роботи органів системи Міністерства фінансів України з розпорядниками і одержувачами бюджетних коштів, а також відповідними органами в процесі бюджетного планування. Організація роботи органів Державного казначейства України з розпорядниками і одержувачами бюджетних коштів, а також з платниками податкових та інших платежів, в процесі виконання бюджету. Організація роботи органів системи Міністерства фінансів України, Контрольно-ревізійної служби України, органів Державного казначейства України, Рахункової палати України з розпорядниками і одержувачами бюджетних коштів в процесі здійснення контрольних заходів.

Тема 7. Бюджетна класифікація як основа організації бюджету і бюджетного процесу

Призначення і структура діючої в Україні бюджетної класифікації. Порядок розробки і затвердження структури бюджетної класифікації.

Характеристика діючої бюджетної класифікації: виділені складові, ознаки кодування, структура кодів.

Класифікація доходів бюджету: податкові надходження, неподаткові надходження, доходи від операцій з капіталом, офіційні трансферти, державні цільові фонди.

Класифікація видатків бюджету. Функціональна класифікація (відповідно до основних функцій держави): розділи, підрозділи і групи. Економічна класифікація (за економічною характеристикою операцій, при проведенні яких здійснюються ці видатки): поточні, капітальні і нерозподілені видатки. Відомча класифікація видатків бюджету: перелік головних розпорядників бюджетних коштів. Програмна класифікація (за бюджетними програмами) і її взаємозв”язок з функціональною та відомчою класифікацією.

Класифікація кредитування бюджету: надання кредитів (внутрішніх і зовнішніх) з бюджету та їх повернення.

Класифікація внутрішнього і зовнішнього фінансування бюджету за типом кредитора та за типом боргового зобов”язання. Класифікація державного боргу.

Тема 8. Бюджетне планування в Україні

Бюджетно-політичні цілі та пріоритети і можливості їх досягнення в процесі бюджетного планування.

Практичні аспекти бюджетного планування. Методи бюд­жетного планування: балансовий метод, метод прямого рахунку, нормативний метод, аналітичний метод, програмно-цільовий метод та можливості їх використання в Україні

Чинники, від яких залежить рівень бюджетного планування. Рівні та етапи бюджетного планування.

Організація бюджетного планування в Україні.

Підготовча робота до складання проекту бюджету: розробка основних прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку держави на плановий рік, розробка і затвердження основних напрямків бюджетної політики держави на наступний бюджетний рік, визначення грошово-кредитної політики держави на наступний рік, аналіз виконання бюджету за минулий рік і очікуване виконання бюджету в поточному році, підготовка інструкцій щодо підготовки бюджетних запитів і доведення її до головних розпорядників коштів. Проблеми співпраці відповідних органів на стадії підготовчої роботи.

Характеристика основних етапів розробки проекту бюджету.

Порядок складання проекту Державного бюджету України. Інформація для прогнозних і планових розрахунків. Методи, що використовують при складанні проекту Державного бюджету. Розрахунки показників доходної і видаткової частини бюджету.

Розгляд проекту Державного бюджету в Кабінеті Міністрів. Представлення проекту бюджету Верховній Раді України, його розгляд в комітетах та фракціях. Представлення проекту Державного бюджету на сесії Верховної Ради України. Порядок внесення доповнень і зауважень в проект бюджету. Затвердження Державного бюджету. Закон про Державний бюджет, його зміст. Порядок внесення змін до Закону про Державний бюджет України.

Порядок складання проектів місцевих бюджетів, їх взаємозвязок із проектом Державного бюджету. Інформація для складання проектів місцевих бюджетів. Прогнозний, розрахунковий і кінцевий проекти місцевих бюджетів. Розгляд проекту бюджету в органах виконавчої і законодавчої влади, внесення в нього поправок і зауважень. Термін затвердження місцевих бюджетів.

Планування видатків на інвестиційну діяльність держави. Бюджетне фінансування інвестиційних проектів. Планування державних дотацій і субвенцій. Розрахунки обсягів бюджетних кредитів, порядок їх виділення із бюджету.

Кошторисне планування. Основи кошторисного планування. Оперативно-сітьові показники, що визначають обсяг бюджетних асигнувань. Норми і нормативи кошторисного фінансування. Структура кошторису. Види кошторисів. Методика планування видатків за кошторисом.

Тема 9. Організація виконання дохідної частини бюджету

Поняття та принципи організації виконання дохідної частини бюджету. Органи, що забезпечують і здійснюють виконання дохідної частини Державного бюджету і місцевих бюджетів України, розподіл функцій між ними.

Бюджетний розпис як основа виконання бюджету. Порядок та терміни його складання, внесення змін і доповнень. Розпис доходів бюджету.

Система справляння доходів бюджету. Розрахунки юридичних і фізичних осіб з бюджетом. Документооборот, пов’язаний з мобілізацією доходів.

Порядок відкриття рахунків для зарахування доходів до бюджетів в органах казначейства. Порядок зарахування доходів до загального і спеціального фонду бюджетів, розподілу доходів між Державним бюджетом і місцевими бюджетами, повернення надмірно або помилково сплачених платежів до бюджету, відшкодування податку на додану вартість. Документи, які складають в органах казначейства щодо обсягів доходів, що надходять до бюджетів, їх зміст та порядок заповнення. Підготовка інформації щодо доходів, які надійшли на рахунки Державного бюджету і відповідного місцевого бюджету та передача її відповідним органам.

Звірка доходів між податковими органами і органами Державного казначейства: порядок, терміни, документи, які складають при цьому.

Дотація вирівнювання і субвенції на конкретну мету: порядок їх виділення та перерахування. Контроль за цільовим використанням бюджетних коштів, одержаних у вигляді субвенції. Документальне оформлення процедури повернення бюджетних коштів, одержаних у вигляді субвенції, що були використані не за цільовим призначенням. Кошти, що передаються до Державного бюджету з місцевих бюджетів: порядок їх визначення і перерахування.

Короткотермінові позички, необхідність в яких виникає в процесі виконання загального фонду місцевих бюджетів України: порядок їх визначення, видачі та погашення. Взаємні розрахунки між бюджетами, причини їх виникнення та порядок проведення. Документооборот.

Соседние файлы в папке Discipline_mag_pr