Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
33
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
675.77 Кб
Скачать

Навчально –методичні матеріали

з дисципліни “Управління державним боргом”

магістерської програми „Державний фінансовий менеджмент”

Київ КНЕУ 2010

ЗМІСТ

  1. Вступ

  2. Тематичний план дисципліни

  3. Зміст дисципліни за темами

  4. Плани лекцій

  5. Плани семінарських занять

  6. Самостійна робота студентів

  7. Індивідуально-консультативна робота

  8. Методики активізації процесу навчання

  9. Система поточного і підсумкового контролю знань

  10. Рекомендована література (основна і додаткова)

1. ВСТУП

Навчальна дисципліна „управління державним боргом” включена до складу дисциплін модулю спеціалізованої підготовки магістерської програми „Державний фінансовий менеджмент”. Її вивчення ґрунтується на опрацюванні блоку економічних дисциплін, оволодінні загальною теорією фінансів та засвоєнні нормативних дисциплін для підготовки бакалаврів з фінансів. Дисципліна є теоретико-прикладною: у теоретичному плані вона повинна поглибити фундаментальні знання щодо макроекономічної сфери фінансової системи – державних фінансів; у прикладному плані – інтегрувати отримані базові знання з новітніми технологіями бюджетного та кредитного менеджменту для формування у студентів практичних навичок ефективного використання сучасних методів управління.

В умовах трансформації українського суспільства відбувається розбудова відкритої економічної системи. Використання ресурсів світового фінансового ринку відкриває великі можливості для нашої держави. Водночас, вихід України на світовий ринок вимагає розробки зваженої, далекоглядної політики щодо участі держави у світовому розподілі праці, щодо використання коштів зі світового ринку для здійснення фінансування структурних, управлінських та галузевих перетворень в нашій економіці .

Проблеми зростання внутрішнього та зовнішнього державного боргу, його обслуговування та погашення розглядаються в контексті економічного зростання держави з урахуванням економічної та політичної незалежності України.

Мета дисципліни: полягає в опануванні теоретичних основ державного боргу та практичного досвіду з управління державним боргом в Україні й світі.

Об'єктом навчальної дисципліни є надходження до держави ресурсів та витрати бюджетних ресурсів, а також управлінські технології та інструменти, що дозволяють забезпечити стабільний розвиток національної економіки.

Предметом дисципліни: фінансово-кредитні відносини між суб’єктами управління державним боргом та борговий механізм як складова управління фінансово-кредитною системою держави.

Завданнями вивчення дисципліни є формування теоретичних знань та вироблення практичних навичок в сфері формування та використання фінансових ресурсів у контексті управління боргом держави на рівні держави та місцевих органів самоврядування.

За результатами вивчення дисципліни студенти повинні знати:

  • теоретичні засади формування державного боргу;

  • особливості процесу планування державної заборгованості в Україні;

  • порядок залучення кредитних ресурсів, обслуговування та погашення державних боргів та отримати прикладні навички щодо застосування методів управління державним боргом;

  • світовий досвід щодо оцінки ефективності залучення і використання внутрішніх та зовнішніх запозичень;

За результатом практичних занять з дисципліни студенти одержують такі професійні компетенції:

  • чітко та швидко визначати джерела та механізм формування додаткових фінансових ресурсів у розпорядження державних органів влади;

  • обґрунтовувати переваги, недоліки та наслідки формування фінансових ресурсів за допомогою державних запозичень;

  • Здійснювати розрахунки витрат держави з обслуговування (у тому числі погашення основної суми державного боргу);

  • визначати можливості та переваги застосування різних методів управління державним боргом, ефективність їхнього застосування.

Соседние файлы в папке Discipline_mag_pr