Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / ММ- ГОС / ММ. 90 вопросов..docx
Скачиваний:
226
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
4.59 Mб
Скачать

65. Вплив параметрів каналу збуту на міжнародну маркетингову діяльність фірми.

Канали розподілення є елементом міжнародного марк комплексу і являють собою шлях руху нац продуктів/послуг від виробників до іноземних споживачів через посередників або безпосередньо, отже це ряд організацій або окремих осіб, що беруть участь в процесі доведення продукції до кінц споживача. Вибір типу каналу збуту має принципове значення, оскільки кожне рішення в цій сфері багато в чому визначає параметри цінової та рекламної політики, політики підтримки продукції фірми. До того ж з усіх елементів стратегії маркетингу (за винятком вибору цільового ринку) найскладніше змінити саме систему збуту (її створення потребує багато часу і вона охоплює складні взаємозв'язки з великою кількістю партнерів). Вибір каналу збуту вплив на такі маркет аспекти: 1) формув марк комплексу (ціна - надбавки/знижки; товар – пакування, надання послуг; просування, методи просув; персонал – кількість і кваліфікація) 2)створення іміджу компанії (своєчасність і якість доставки; ціна та сукупність послуг; фіз. і візуальний стан/вигляд каналу) 3) контроль над ринком (отримання зворотного зв’язку, можливість адекватного реагування на ринкові зміни) 4)стабільність (власного збуту, відносин із посередником) 5)ефективність, рентабельність збуту.

66. Характеристика можливих збутових структурних одиниць продукції на світовому ринку.

Учасниками міжн каналів розподілу можуть бути нац виробник або продавець, нац оптовик, експортер, імпортер, закорд агент або оптовик, закорд роздрібний торговець, закордонний споживач. При цьому вони поділяються на власні органи збуту і спеціалізовані збутові орг.-ї, а також за критерієм місцезнаходження — органи збуту у країні походження, органи збуту у цільовій країні:

Різне поєднання органів збуту (власні та спеціаліз, на нац. території або на закордонній) утв альтернативні варіанти міжн каналів розподілу.

67. Типова конфігурація міжнародних каналів розподілення для товарів народного споживання, для продукції виробничо-технічного призначення та послуг.

Міжн канали розподілу продукції - шлях руху нац продуктів/послуг від виробників до іноземних споживачів через посередників або безпосередньо, отже це ряд організацій або окремих осіб, що беруть участь в процесі доведення продукції до кінц споживача. Вони вплив на ефек-ть ММ діяльності. У міжнародній практиці утворилися типові конфігурації каналів розподілу, обумовлені, в основному, специфікою товару, що реаліз на закорд ринку. Типові конфігурація міжн каналів розподілення для товарів народного споживання (ТНС). 1)виробник – роздр торг – спожив; 2)вир- оптовик- роздр торг- спожив; 3)вир- агент – роздр торг- споживач; 4)вир- агент- оптовик- роздр торг- спожив. Т.ч. специфіка міжн каналів розподілу ТНС, зводиться до необхідності в роздрібних торг посередниках, до яких може додаватися необмежена кількість опту. Прикладом може служити ланцюг виробник майонезів «Чумак» продає свою продукцію мережі «Metro Cash&carry», що збуває її бакалійному магазину, в якому продукцію купує споживач. Типові конфігурації міжн каналів розпод для продукції виро-технічного призначення (ВТП): 1) вир- агент- пром. користувач; 2)вир- дистриб’ютор – пром. корист.; 3)вир- агент– дистр– пром корист. Т.ч, специфіка міжн каналів розподілу на пром ринку полягає в тому, що роздрібна торгівля промисл товарами не виробляється, а отже відпадає необхідність в роздрібних посередниках. Кількість проміжних оптових посер-ків як правило набагато більш обмежена чим на ринку споживчих товарів. Пр: укр підпр НАК «Нафтогаз», що є дистриб'ютором природного газу, «РосУкрЕнерго», що поставляється. Послуги: 1)продавець послуги – агент – споживач 2)продав послуги – агент- агент- споживач. Вибір конфігурації каналу розподілу в разі заруб продавці визнач чинниками: 1) міжн маркет цілі фірми 2) ресурси та довід експортування 3) доступність і потужність посередників 4) специф характер-ки товару 5) особл-ті споживачевої погведінки на цільовому ринку 6) параметри маркет середовища.

Соседние файлы в папке ММ- ГОС