Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / ММ- ГОС / ММ. 90 вопросов..docx
Скачиваний:
226
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
4.59 Mб
Скачать

47.Критерії та показники для обґрунтування вибору зарубіжного ринку.

Вибір ринку та можливість виходу на нього — це суттєва відмінність ММ від внутрішнього. Саме тому управлінське рішення щодо виходу на певний заруб ринок може мати як позитивні так і негативні довгострокові наслідки. Залежно від глибини обґрунтування упр. рішення можна виділити три підходи до вибору зовн. ринку.

Суб'єктивний підхід грунтується па суб'єктивних відчуттях, очікуваннях, досвіді осіб, які приймають рішення щодо виходу на конкретний ринок.

Дискретний підхід грунтується на оцінці 2-3 найбільш важливих для фірми показників розв. ринку або ін.. критеріїв.

Комплексний підхід передб. кількісну оцінку кожного ринку за сис-мою показників або глибоке аналітичне обгрунтування.

Найбезпечнішим є комплексний підхід, який мінімізує ризик від виходу фірми на неадекватний ринок, підвищує обгрунтованість упр. рішення, але і потребує значних витрат па проведення дослідження. Тому за обмеженості фін. ресурсів фірми найчастіше застосовують дискретний підхід.

Єдиних правил відбору показників для обґрунтування заруб ринку не існує, але найчастіше для обгрунтування рішення щодо вибору зар. ринку використ. такі показники та критерії: • розмір ринку, • динаміка зростання ринку, • власні конкурентні переваги, • потенціал ринку, • доступність ринку, • сприймання ринку, стабільність (оцінка ризиків).

48.Особливості вибору зарубіжного ринку на різних стадіях інтернаціоналізації діяльності фірми.

Рішення щодо вибору цільового закорд. ринку тісно по­в'язано з рівнем інтернаціоналізації діяльності фірми та нинішньою чи такою, що формуються стратегією регіональної присутності.

Для експортерів-початківців вибір зар. ринку, як пра­вило, пов'язаний із надією знайти, визначити найкращу країну, де не лише будуть реалізовані фін. цілі експортування, а й існують умови для створ. позитивного іміджу фірми, що вкрай важливо на перших стадіях міжнар. діяльності. При цьому основними елементами контролю є складові ММ комплексу (товар, просування, розподілення, ці­на), які розглядаються під кутом збалансованості двох завдань: прибутковість експортування — створення позитивного іміджу.

(1)Для вибору експортного ринку необхідно порівняти як міні­мум такі дані: •ринковий потенціал (нинішній та перспективний кошт); •транспортні витрати (за видами транспорту та можливими маршрутами); •рівень конкуренції (які зар. фірми присутні, їх частки ринку, перспективи); •особливості регулюв. імпорту в країні, що приймає (імпортні квоти, обмеження, ставки митного оподаткування тощо); •необхідність адаптації товару, її вид та ступінь; можливість налагодження сервісного обслуговування (якщо необхідно).

(2)На стадії зміцнення експортних позицій та початку експансії на закорд. ринки основною проблемою в регіональній страте­гії стає зростання сукупності країн, у яких згодом буде розшире­на діяльність фірми. Це можуть бути: найближчі країни; подібні за мовою, соц.-культ. середовищем або рівнем ек. розвитку країни; привабливі з маркетингового погляду країни (ринки), що розташовані в різних регіонах. Метою вибору країн буде досягнення високих фін. рез-тів для подаль­шої експансії та створення ефекту синергії в міжнар. діяль­ності. На цій стадії фірму-експортера вже цікавитимуть не стіль­ки параметри майбутнього марк. комплексу, скільки стратегії виходу на зарубіжні ринки, які б забезпечили довго­строкову присутність на них.

(3)Стадія транснаціоналізації та глобалізації діяльності також пов'я­зана з проблемою вибору адекватних іноземних ринків. При цьому домінантою регіональної стратегії є присутність у країнах Тріади (Північна Америка, Західна Європа, Японія).

Для транснаціональних компаній метою вибору зар. ринку є реалізація стратегії глобалізації маркетингової діяльнос­ті, а основними елементами, що контролюються у процесі вибо­ру, є можливості стандартиз. ММ комплексу

Соседние файлы в папке ММ- ГОС